Cum se făcea săpunul pe vremuri – rețeta bunicii

Rețeta de săpun de casă pe care v-o prezentăm se făcea pe vremuri, în mediul rural. Cu acest săpun, bunicii noștri se spălau și pe cap, atât de fin și bun era.

Datorită unturii sau grăsimii folosite, pielea nu se usca așa cum se usucă astăzi după utilizarea săpunurilor din comerț.

Rețetă Săpun de Casă

Rețetă Săpun de Casă

Acest săpun să făcea în cazan, la foc, în grădină sau undeva în curte.

Cazanul se punea pe pirostrii (un triunghi sau un cerc de fier, sprijinit pe trei picioare) sau pe cărămizi.

Săpun de casă – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de grăsime (untură, resturi de grăsime)
• 200 g de sodă caustică
• 2 litri de leșie concentrată (preparată din cenușă și apă de ploaie)
• 1 mână de sare grunjoasă
• 1 smoc de frunze fragede de pelin, mentă și salvie

Săpun de Casă Rețetă

Săpun de Casă Rețetă

Preparare

Înainte de toate, trebuie să faceți leșia. Aceasta este un amestec de cenușă (1 parte) și apă de ploaie (5 părți).

Dacă nu aveți apă de ploaie, folosiți apă de izvor, sau apă filtrată/plată etc.

Puteți obține cenușa de la cineva care are sobă, sau după arderea unor lemne.

Pași:

Puneți cenușa și apa într-o găleată de plastic, amestecați, și puneți un capac.

Lăsați amestecul să stea la macerat 1-2 săptămâni.

Pentru a testa dacă e gata înmuiați degetul în apă și atingeți de vârful limbii. Dacă pișcă, este gata.

Într-un vas, se dizolvă soda caustică într-un litru de leșie. Într-un cazan, sau într-un alt vas mare, în care preparați săpunul, se pune grăsimea la topit.

După ce s-a dizolvat complet, se adaugă amestecul de sodă și leșie de mai sus. Acesta se toarnă cu multă grijă, amestecând în continuu. Se slăbește focul.

La final, se adaugă și restul de leșie (1 litru), și se lasă să fiarbă totul la foc potrivit, amestecând des. Săpunul se fierbe o oră jumate, apoi se adaugă sarea. La ultimele clocote, se pun plantele.

Se ia vasul de pe foc, se acoperă, și se lasă în repaus 12 ore. După acest interval, săpunul se taie bucăți potrivite, și se păstrează la loc rece și uscat.

Săpun de Casă Rețetă

Săpun de Casă Rețetă

Sursă articol: „Frumusețe și Sănătate Prin Hrană Vie”, Elena Niță Ibrian

Citeşte mai multe despre:

46 comentarii

  1. …se facea la toate casele unde de respecta traditia taierii porcului de craciun …

  2. La noi in Mures se mai face tttttttttttttttttttttt

  3. Noi inca mai facem dar la 2,3 ani,cand se termina rezerva.

  4. Mai face cineva in zilele noastre sapun de casa , eu nu cred 🙂 doar , poate femeile de la tara ,la taierea porcului de Craciun, cu grasimea care prisoseste de la porc , femeile de la tara faceau sapunul natural de casa , care se pastra si ani de zile !

  5. Se mai face si acum in satul Mircea Voda ,jud.Tulcea si la Deleni jud.Constanta.

  6. Vasul din ce este??? emailat sau aluminiu??

    • Alexandru Rodica

      NU ALUMINIU, care este atacat de soda caustica, ci vas smălțuit, inox, tabla zincata (înainte existau în gospodarii cazane cu sistem propriu de încălzire cu lemne, numite camforgi(cel puțin în Dobrogea!), care se foloseau la fierberea rufelor, la fabricarea sapunului sau altele la topirea grăsimii de porc la tăierea tradițională a porcului de Crăciun). Fierberea trebuie făcută la foc mic, pentru că se umflă și poate da în foc revarsandu-se și putând provoca accidente grave. După terminarea fierberii (saponificarii) este necesară tratarea cu sare care „sparge” emulsia, separandu-se la suprafață săpunul, care se va întări (solidifica), iar la bază o leșie glicerino-salina în care este dizolvată soda caustica în exces, folosibila la spălări grele, inclusiv a dușumelelor de scândură nevopsita, cum erau odată. Dacă nu se face precipitarea cu sate, tot excesul de soda rămâne în sapun, care va fi f. leșios.

  7. Si erau mai sanatoase din toate punctele de vedere–erau naturale si nu chimicale !!!!

  8. era si inca este foarte bun daca i se pune la fiert si ceva pelin de mai vai vai ce frumos iese sau mentaaaaaaaaaaaa.

  9. Ba se face la mine la Botoșani si curată foarte bine

  10. Daca-i pui cand fierbe si niste menta capata culoarea verde si mirosul de menta. Are termen de valabilitate nelimitat si spala ireprosabil!

  11. la mine acasa se mai face acest sapun..il face mamaa

  12. cred ca ar fii bine sa ne intoarcemla origini

  13. Da ! am facut sapun de multe ori ! mai am si acum tuciul de fonta in care faceam .

  14. Si in Dobrogea, se face sapun de casa…

  15. miine il fac cu soda caustica de tirgoviste 1kg la 4 de untura

  16. Teroarea copilariei noastre…in Mures mergeam si noi la bunici,era jale cand ne spala pe cap cu sapunul acela…nu mai zic hainele in ce strat de unsoare pluteau la clatit,nici nu vreau sa mi amintesc,am implorat o pe bunica mea sa nu mi mai aduca sapun de acela ca oricum nu l foloseam,era oribil!

  17. Mama mea punea si boabe de fasole albă la fiert ,spunea ca scoate petele .

  18. E BINE DE STIUT…IMI AMINTESC CA NE SPALAM PE CAP CU SAPUN DE CASA…

  19. Fetelor…sint din Fagaras…am avut o fabricuta de sapun…am funtionat 12 ani eream intre 2 fabrici mari…sibiu cu numele de Stela va amintiti??? Si BRASOV PALMOLIV…NEAU terminat…dupa 12 ani de funtionare in Fagaras am intrat in faliment…neam modernizat…avem masini aitomate cine mai foloseste sapun de rufe??? As a era propaganda de f alimentare…multe de spus…sint ln It de 12 ani…fara cuvinte …o poveste lunga…va multumesc tuturor care ati citit….noapte buna

  20. Si noi faceam la bunica acasa,

  21. Si eu am facut de multe ori..

  22. Am facut si eu de cateva ori! Sunt pete care nu ies cu detergent sau vanish si cu sapun de casa nici nu se cunoaste unde a fost pata. Rudele mele pun in solutia din cazan si boabe de fasole!

  23. cunosc ,faceam cu mama in fiecare an

  24. As dori oreteta de sapun fara fierbere .aA facut cineva Multumesc frumos

  25. Şi eu am făcut ani la rând săpun de casă , îl dam pe răzătoare şi-l puneam în maşina de spălat Alba Lux .

  26. am facut si eu in tinerete 🙂 dar nu faceam lesie (nici nu stiam si n-aveam cenusa la bloc) si tot iesea f bine iar plantele de aroma le faceam un ceai concentrat pe care il adaugam la ultimele clocote

  27. Cel mai natural sapun e sapunul facut de tine in casa ! ! !

  28. Sapunul de casa dupa retetele aratate fiind taiat se poate face sa devina granule asemanator detergentului si se pune in masina de spalat.Spala excelent,am folosit o data, dar persoana care-l avea a refuzat sa-mi spuna cum il face.Am tot intrebat si alte persoane dar nu prea cunosc procedeul,am intrebat si chimist cum poate deveni praf, unul zicea ca daca adaugi esenta de parfum, altul ca dupa ce ai luat sapunul din prima fierbere il pui din nou si adaugi soda caustica si atunci se sfarama.Poate stie cineva????

  29. Dar continea foarte multa „soda caustica”.

  30. Am fäcut şi eu puneam pelin era foarte bun.

  31. mama mea cumapara sticlute cu parfum si punea in el

  32. Si mama mea facea sapun,chiar daca locuiam la bloc!!grasime cu soda caustica,pelin ptr culoare

  33. Si eu am facut anul trecut sa pun de casa . Ne spalam pe cap cu el. Si le sia o folosesc mai mult la spalat ul podelelor .

  34. De la sapun de casa nu faci matreata nu-ti cade parul si straluceste

  35. vremuri demult apuse o istorie adevarata

  36. Imi spune cineva ,ce concentratie sa aiba NaOH pentru aceasta reteta?Va multumesc.

  37. Și la mine acasă, in Tulcea se făcea la fiecare Crăciun cu restul de grăsime de la porc.
    Se mai face, vad, in unele zone.
    Frumoasa tradiție!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.