SĂPUN-ȘAMPON de URZICĂ pentru spălat pe cap – rețetă pas cu pas

Prepararea săpunului în casă este mult mai simplă decât pare la prima impresie. Vă prezentăm o rețetă simplă, cu rezultate și efecte foarte bune.

La finalul articolului veți găsi și un filmuleț în care puteți vedea cum se prepar săpunul pas cu pas. Se numește săpun-șampon deoarece se folosește la spălarea pielii capului și a părului.

Săpun-Șampon de Urzică Rețetă

Săpun-Șampon de Urzică Rețetă

Săpun-șampon de urzică – rețetă

Ingrediente

• 180 ml de decoct de urzică
• 300 g de ulei de măsline
• 200 g de ulei de cocos solid
• 50 g de ulei de orez
• 50 g de ulei de ricin
• 87 g de sodă caustică
• 10 ml de ulei esențial de lămâie sau lavandă

Deși este mai puțin popular la noi, uleiul de orez se poate găsi în supermarketuri. Acesta este recomandat persoanelor cu pielea ridată, îmbătrânită, putând fi folosit și de cei cu pielea sensibilă, predispusă la acnee sau cuperoză. Dar îl puteți înlocui cu ulei de măsline sau alt ulei vegetal

Uleiul de cocos se poate procura de la magazinele naturiste, la fel și uleiul esențial de lavandă sau lămâie și urzica pentru decoct. Soda caustică pură se poate procura de la magazinele de profil metalo-chimice.

Preparare

Mai întâi, preparați decoctul de urzică. Puneți 1 lingură de pulbere de urzică (planta uscată și măcinată fin) într-un ibric.

Adăugați 1 cană de apă (250 ml) și puneți pe foc. Amestecați și lăsați să fiarbă câteva minute, până când apa devine foarte verde.

Într-un recipient separat, amestecați toate uleiurile.

Urmează manevrarea sodei caustice. Folosiți neapărat mănuși de plastic și ochelari de protecție. Cântăriți cantitatea de sodă caustică într-un recipient (87 de grame înseamnă circa 2 linguri cu vârf și jumătate).

Scurgeți decoctul de urzică (pulberea va rămâne la fundul vasului) și amestecați-o apoi cu soda caustică. Decoctul trebuie să fie cald.

Amestecați bine, până la omogenizare. Combinați acest amestec cu amestecul de uleiuri pregătit anterior. Amestecați bine, și lăsați să se răcească.

Între timp, alegeți formele în care veți turna compoziția săpunului. Puteți folosi forme speciale, sau un tub de Pringles, ca în acest video

Tăiați capătul de jos al cutiei și înfășurați-o complet pe dinafară cu folie de plastic alimentară. Puneți la loc capacul de la bază. Puteți vedea exact cum se procedează în filmuleț.

După ce compoziția s-a răcit complet, introduceți un blender vertical și pasați. Adăugați acum și uleiul esențial ales și omogenizați încă o dată cu blenderul (dacă folosiți produsul final și pentru copii, evitați să utilizați uleiuri esențiale, deoarece acestea pot fi alergice pentru ei).

Turnați compoziția săpunului în tubul pregătit conform filmulețului, sau în alte forme dorite, și lăsați-l să se solidifice 24 de ore. Dacă ați folosit tubul Pringles, tăiați bucata de săpun întărită rondele grosuțe, pentru a obține săpunuri rotunde.

Săpunul rezultat se poate folosi la șamponarea părului în mod obișnuit. Are efecte foarte bune, datorită urzicii și uleiurilor folosite. Urzica este renumită pentru efectul de întărire a firului de păr, de curățare a scalpului și de înlăturarea mătreții.

Video: 

1 comentariu

  1. De unde se poate cumpara ??

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.