Pune 1 linguriță de cafea în șampon și vei vedea rezultatele!
√ Articol documentat
Beneficiile cafelei sunt atribuite conținutului bogat în polifenoli. Acești antioxidanți protejează celulele și țesuturile corpului de daunele radicalilor liberi și stresului oxidativ.
Cafeaua nu este sănătoasă doar dacă o bei, ci și dacă o aplici pe piele sau chiar pe păr!
Un truc pe care îl poți folosi pentru a obține un păr mai bogat și mai sănătos este să adaugi puțină cafea în șamponul cu care te speli pe cap.
Cafeaua stimulează și optimizează creșterea părului și contribuie la reducerea căderii.
Totodată, diminuează excesul de sebuum și ajută la curățarea pielii capului. Este un remediu natural pentru persoanele cu păr gras.
Cuprins
Pune cafea în șampon
Tot ce trebuie să faci este să pui într-un bol 3-4 linguri de șampon și să adaugi 1 linguriță de cafea măcinată.
Amestecă bine, până când granulele de cafea s-au dizolvat complet și pasta a devenit maronie la culoare.
Aplică pasta pe pielea capului, la rădăcina părului. Las-o să acționeze 2-3 minute, apoi clătește cu apă curată.
Este suficient să folosești acest amestec o dată pe săptămână.
Această rețetă a fost postată de Little DIY pe contul de Instagram. Sunt persoane care au încercat acest tratament cu rezultate bune. Iată câteva reacții pozitive:
„Fac asta de 3 luni. Credeți-mă, rezultatele sunt fantastice! Veți simți prospețimea în părul vostru, iar scalpul nu va mai produce atât de multă mâncărime și va fi mai puțin uleios” – Gaurayushi.
„Da! Încercat testat! Mai ales dacă părul tău se îngrașă după spălare” – Ss dxb.
Un studiu publicat în jurnalul „Skin Pharmacology & Physiology” sugerează că aplicarea cafeinei pe firul de păr este mai eficientă decât pe scalp.
Cafeina pătrunde mai repede și mai bine prin foliculii de păr în primele 2 de minute de aplicare.
Așadar, când aplicați amestecul de șampon și cafea pe cap, șamponați bine și părul. Studiul de mai sus făcea referire la aplicarea cafeinei în alopecia androgenetică sau alte cauze ale căderii premature a părului.
Mecanisme de acțiune
Cafeina din cafea stimulează creșterea părului prin faptul că mărește microcirculația sângelui în piele, dar și prin inhibarea activității unei enzime numite „5-a-reductază”.
În anul 2018, un grup de cercetători indieni și germani au comparat eficiența cafelei cu cea a Minoxidilului (un medicament folosit în alopecia androgenetică) pe bărbați cu alopecie androgenetică.
Participanții au fost împărățiți în 2 grupuri. Un grup a fost tratat cu o soluție Minoxidil (5%), iar celălalt grup cu o loțiune cu cafeină (0,2%) sub forma soluției Alpecin.
Alpecinul a fost aplicat pe scalp în doze de 2 ml, de 2 ori pe zi, o dată dimineața și o dată seara. Minoxidilul a fost aplicat în doze de 1 ml, de 2 ori pe zi. Tratamentul a durat 6 luni.
Alpecinul a fost aproape la fel de eficient ca și Minoxidil, cu o diferență de 1,09%.
Autorii acestui studiu au concluzionat că soluția pe bază de cafeină nu este deloc inferioară Minoxidilului.
Potrivit unui publicat în „The British Journal of Dermatology” în 2014, cafeina stimulează creșterea foliculilor de păr atât la bărbați, cât și la femei, la niveluri diferite: molecular, celular și organic.
Cafeina a sporit alungirea firului de păr, a prelungit durata fazei anagene (creșterea părului) și a dus la înmulțirea keratinocitelor.
Totodată, produsele cosmetice cu cafeină (3%) previn acumularea excesivă de grăsime în celulele pielii. De aceea sunt folosite și în celulita. Acest lucru înseamnă că sunt benefice și în cazul părului sau scalpului gras.
Precauții
Din unele comentarii reiese că această pastă de șampon și cafea nuanțează părul, adică îl închide la culoare.
„Mi-a schimbat culoarea naturală a părului. Părului meu s-a făcut maro” – Jaanvibjavsar07.
„Îl folosesc și da, schimbă culoarea mult. Însă acest lucru poate varia de la o persoană la alta” – Girlguise.
Dacă aveți părul blond sau deschis la culoare, este mai bine să evitați acest tratament. Iar dacă aveți scalpul foarte uscat, evitați cafeaua.
Surse articol:
1. Little DIY, Shampoo Hack: https://www.instagram.com/p/Che1pnDBnpz/
2. Otberg N, Teichmann A, Rasuljev U, Sinkgraven R, Sterry W, Lademann J. Follicular penetration of topically applied caffeine via a shampoo formulation. Skin Pharmacol Physiol. 2007;20(4):195-8. doi: 10.1159/000101389. Epub 2007 Mar 29. PMID: 17396054.
3. Herman A, Herman AP. Caffeine’s mechanisms of action and its cosmetic use. Skin Pharmacol Physiol. 2013;26(1):8-14. doi: 10.1159/000343174. Epub 2012 Oct 11. PMID: 23075568.
4. Dhurat R, Chitallia J, May TW, Jayaraaman AM, Madhukara J, Anandan S, Vaidya P, Klenk A. An Open-Label Randomized Multicenter Study Assessing the Noninferiority of a Caffeine-Based Topical Liquid 0.2% versus Minoxidil 5% Solution in Male Androgenetic Alopecia. Skin Pharmacol Physiol. 2017;30(6):298-305. doi: 10.1159/000481141. Epub 2017 Oct 21. PMID: 29055953; PMCID: PMC5804833.
5. Fischer TW, Herczeg-Lisztes E, Funk W, Zillikens D, Bíró T, Paus R. Differential effects of caffeine on hair shaft elongation, matrix and outer root sheath keratinocyte proliferation, and transforming growth factor-β2/insulin-like growth factor-1-mediated regulation of the hair cycle in male and female human hair follicles in vitro. Br J Dermatol. 2014 Nov;171(5):1031-43. doi: 10.1111/bjd.13114. Epub 2014 Oct 30. PMID: 24836650.