Sarea face „minuni” în gospodărie – 13 utilizări inedite!

Pe lângă faptul că este un conservant foarte bun pentru alimente, sarea este un curățitor formidabil. Are numeroase întrebuințări în gospodărie.

Sarea face „minuni” în gospodărie – 13 utilizări inedite!

Orice gospodină trebuie să cunoască aceste trucuri folositoare. Economisesc bani și timp deopotrivă!

Sarea - 13 utilizari inedite!

Sarea – 13 utilizari inedite! Racool studio – www.freepik.com

Aplanează focul

Dacă ați uitat mâncarea pe foc și v-ați trezit cu oala în flăcări, turnați repede 1 cană cu sare pe fundul cratiței. Puneți capacul și veți vedea că în scurt timp focul se va potoli.

Nu turnați apă în oală, căci mai rău va intensifica reacția.

Redă luciul vaselor din cupru

Dacă aveți vase din cupru care s-au oxidat și și-au pierdut luciul, le puteți readuce la viață cu sare și oțet.

Înmuiați un spălător în oțet și presărați-l cu sare grunjoasă. Frecați cu el zonele înnegrite de pe vase. Veți vedea cât de repede se curăță și își recapătă patina pierdută.

Curăță frigiderul

Sarea și bicarbonatul de sodiu au proprietăți abrazive ușoare și pot fi folosite la curățarea frigiderului. În plus, dezinfectează, igienizează și înlătură mirosurile pregnante din de mâncare din frigider.

Amestecați ¼ cană de sare cu ¼ cană de bicarbonat de sodiu. Presărați amestecul pe locurile murdare din frigider. Înmuiați un burete în apă caldă și începeți să frecați ușor.

Curăță tocătoarele

Tocătoarele se pătează deseori de la fructele și legumele colorate, sau de la verdețuri. Un mod simplu de a le curăță și dezinfecta totodată este să folosiți sare.

Ștergeți tocătorul cu o cârpă umezită. Presărați puțină sare pe toată suprafața și lăsați-o să stea 10 minute. Începeți apoi să frecați cu un burete.

Sau puteți folosi o jumătate de lămâie. Va albi petele și va ucide germenii.

Desfundă chiuveta înfundată

Din când în când, scurgerea de la chiuvetă se înfundă, din cauza resturilor de mâncare și a reziduurilor grase care ajung pe țevi.

Puneți ¼ cană de sare în scurgere. Adăugați apoi 1 cană de bicarbonat de sodiu. Lăsați aceste două ingrediente să își facă efectul peste noapte.

În ziua următoare, turnați în scurgere o cratiță cu apă clocotită. Veți vedea că scurgerea va funcționa din nou bine.

Previne mucegăirea brânzeturilor

Dacă ai cumpărat un calup mare de brânză tare (precum caș sau parmezan) și nu vrei să mucegăiască în frigider, folosește sarea pe post de conservant.

Fă o saramură dintr-o jumătate de cană de apă caldă și 1 lingură de sare.

Înmuiați în saramură o bucată de tifon, stoarceți excesul de lichid și înveliți bucata de brânză în el. Păstrați brânza în frigider. sarea va împiedica apariția mucegaiului.

Testează prospețimea ouălor

O metodă simplă de a verifica dacă ouăle sunt proaspete sau vechi este aceasta: puneți 2 căni de apă într-un bol înalt și adăugați 2 linguri de sare; amestecați să se dizolve.

Introduceți oul în această soluție și dacă se ridică la suprafață și plutește, înseamnă că este expirat.

Dacă se scufundă, înseamnă că este încă suficient de proaspăt pentru a fi consumat.

Albește lenjeria de pat

Clorul este prima soluție la care ne gândim atunci când avem de-a face cu lenjerii de pat îngălbenite sau pătate. Deși este eficient, acest înălbitor este făcut din substanțe chimice și deteriorează țesăturile.

Puteți folosi în schimb un înălbitor natural din sare și bicarbonat de sodiu.

Umpleți o oală mare cu 4 litri de apă. adăugați 1 lingură mare de sare și ¼ cană de bicarbonat de sodiu. Amestecați până se dizolvă. Când apa începe să clocotească, introduceți lenjeria îngălbenită și scufundați-o bine în lichid.

Fierbeți lenjeria o oră, apoi clătiți-o cu apă curată. Sau o puteți spăla imediat la mașina de rufe.

Uscați rufele albe la soare în aer liber, dacă aveți această posibilitate. Soarele acționează la rândul lui ca un înălbitor natural.

Citește și – Băile cu sare reduc toxinele din corp, crampele și durerile musculare

Calmează durerile de picioare

O baie de picioare cu sare mare este calmantul ideal la sfârșitul unei zilei ostenitoare.

Puneți ½ cană de sare Epsom (sare amară) și ½ cană de bicarbonat de sodiu în 4 litri de apă fierbinte. Înmuiați picioarele în apă și stați cel puțin 20 de minute.

Pe lângă faptul că va îndepărta oboseala picioarelor și mirosul neplăcut, va înmuia pielea întărită (ex. bătături).

Reduce pungile de sub ochi

Unele persoane fac pungi sub ochi după ce mănâncă alimente bogate în sare. Pe principiul „cui pe cui se scoate”, puteți folosi sarea pentru a remedia această problemă.

Amestecați 1 litru de apă cu ½ linguriță de sare. Înmuiați două dischete demachiante în soluția salină obținută și aplicați-le pe ochii închiși.

După 10 minute, umflăturile ar trebui să se retragă.

Calmează durerile în gât

Sarea este un ingredient excelent pentru reducerea durerilor în gât. amestecați 1 cană de apă caldă cu 1 linguriță de sare.

După ce s-a dizolvat complet, folosiți soluția la gargară. Nu înghițiți.

Folosiți acest procedeu de 2-3 ori pe zi. Sarea scade inflamația și ajută țesuturile iritate să se vindece mai repede.

Citește și – Compresa cu ceapă și sare – leac vechi pentru pneumonia virală

Astupă găurile din perete

Dacă vreți să astupați câteva găuri de cui din perete, nu trebuie să vă cumpărați un sac întreg de glet și alte materiale de construcție.

Încercați această formulă simplă: amestecați 2 linguri de sare cu 2 linguri de amidon de porumb și 5 linguri de apă. Trebuie să obțineți o pastă.

Înfundați găurile cu această pastă și nivelați. După ce s-a uscat, puteți folosi un șmirghel fin pentru a netezi suprafața. Aplicați apoi var la culoarea peretelui.

Curăță florile artificiale de praf

Puneți 1-2 căni de sare într-o pungă de hârtie sau de plastic mai gros. Introduceți florile artificiale în pungă, legați-o la gură și scuturați-o energic de câteva ori.

Sarea va îndepărta praful de pe flori și frunze.

Dacă v-au plăcut aceste trucuri și le-ați găsit utile, nu uitați să distribuiți acest articol prietenilor și cunoscuților!

Citește și – Tratament cu sare pentru creșterea și îndesirea părului

Sursă articol: Shea Zukowski, Salt, Lemons, Vinegar and Baking Soda, Chapter 1 – Salt, Metrou Books, New York, 2012, pp. 29-50

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.