Trucul care previne depunerea prafului pe mobilă – casă curată până la 10 zile!

O problemă cu care ne confruntăm cu toții este cantitatea mare de praf care se acumulează în casă.

Chiar dacă nu avem alergie la praf, acesta reduce calitatea aerului și ne poate afecta plămânii și starea generală de sănătate.

Trucul care previne depunerea prafului pe mobila

Trucul care previne depunerea prafului pe mobila: Freepik.com / Katemangostar

De unde vine praful?

Praful din casă provine în proporție de 60% din exterior, pe ferestre, pe ușă, pe gurile de aerisire, pe încălțăminte, pe haine, pe păr.

Cantitatea mare de praf din locuințele noastre este generată și de covoare și carpete, de tapițerii, perdele și draperii, de cărți și animale de companie.

Ce conține praful?

Praful poate fi alcătuit din:

  • polenuri
  • fumuri, gaze, poluanți
  • nisip, pământ, murdărie
  • resturi de mâncare
  • celule de piele
  • fibre de materiale
  • mătreață sau păr de animale
  • orice materie care se usucă și se descuamează
  • mucegaiuri
  • bacterii
  • acarieni
  • insecte și excremente de insecte
  • metale grele (plumb, arsenic), insecticide
  • particule din detergenți și prafumuri

Cantitatea și compoziția prafului diferă de la o casă la alta, în funcție de clima din regiunea respectivă, de vârsta casei, de numărul de locuitori, de activitățile desfășurate zilnic în gospodărie, de obiceiurile habitanților (ex. gătit, fumat).

Soluții împotriva prafului

Particulele de praf plutesc în aer și se așează pe mobilier. A încerca să elimini complet praful din casă este ca și cum te-ai lupta cu morile de vânt. Această luptă nu este niciodată finalizată și niciodată câștigată pe deplin.

Cu toate acestea, există soluții care ne pot ajuta să reducem cantitatea de praf sau să prevenim depunerea acestuia pe suprafețele din casă.

Soluțiile antistatice din comerț pot fi eficiente, însă conțin chimicale și nu fac decât să adauge și mai multe toxine în aerul respirabil.

Sunt și ingrediente naturale la care putem apela pentru a reduce acumularea prafului în casă. Unul din ele este glicerina, care este folosită cu succes în muzee.

Ingredientul care previne depunerea prafului în casă

Aveți nevoie de apă și câteva picături de glicerină. Pe suprafețele spălate sau șterse cu glicerină praful nu se mai depune așa de ușor. Această metodă păstrează casa curată câteva zile bune.

Glicerina poate fi folosită pentru toate suprafețele din casă, fie podele, mobilier sau obiecte. Nu are riscuri, nici efecte secundare.

Se găsește la magazinele naturiste sau în farmacii.

Podea, parchet, gresie

Pentru a spăla podelele, parchetul sau gresia, umpleți găleata cu apă. Adăugați câteva picături de glicerină și spălați toată casa cu mopul.

Mobiliere, obiecte decorative

Puneți o cană de apă într-un bol. Adăugați câteva picături de glicerină și amestecați. Îmuiați în soluție o cârpă curată și ștergeți toate suprafețele din casă: mobila, rafturile, televizorul, computerul, marginile patului, scaunele, masa, ușile, obiectele de decor.

Mobilă zgâriată

Glicerina este grozavă și pentru fisurile sau zgârieturile de pe blaturi sau mobila de lemn.

Puneți câteva picături de glicerină pe o cârpă din bumbac și aplicați pe locul respectiv. După câteva aplicări, zgârietura se va diminua.

Soluție pentru geamuri

Amestecați o parte de glicerină cu 10 părți de alcool etilic (sau spirt) și aplicați soluția pe o cârpă. Ștergeți geamurile cu ea pentru a reduce depunerea prafului și murdăriei.

Pete de pe haine

Aplicați ½ linguriță de glicerină pe pată (ceai, cafea, ciocolată). Presărați puțină sare deasupra și lăsați să acționeze 30 de minute.

Piele uscată

Glicerina poate fi folosită și pentru îngrijirea pielii uscate sau crăpate de pe mâini, coate, genunchi sau călcâie.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte soluții naturale contra prafului:

Spray natural pentru mobilă – îndepărtează praful, dezinfectează, lustruiește
Cum să cureți salteaua de praf și mirosuri neplăcute cu bicarbonat de sodiu
Soluție naturală pentru uciderea acarienilor și îndepărtarea prafului din casă (video)
Soluție naturală pentru persoanele alergice la praf

Surse articol:

1. Christina Vanvuren, Where does dust come from? Molekule: https://molekule.com/blog/where-doest-dust-come-from-source-house-solutions/
2. Jeca Svastarica, Folosit în muzee: un truc pentru a împiedica să se adune praful pe mobilă: https://www.youtube.com/watch?v=a-jdfxC5Q20&ab_channel=JECASVA%C5%A0TARICA

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.