Mănăstirea Giurgeni – locul care adăpostește icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu trei ochi și două guri

Dumnezeu alege de multe ori locuri simple și smerite pentru a face cunoscut numele Lui și a arăta puterea Sa dumnezeiască.

Un astfel de loc este Mănăstirea Giurgeni din satul cu același nume, aflată în județul Neamț. Ocrotitoarea acestui așezământ este însăși Maica Domnului, a cărei icoană făcătoare de minuni atrage pelerini și vizitatori din toate zonele țării.

Icoana facatoare de minuni de la Manastirea Giurgeni

Icoana facatoare de minuni de la Manastirea Giurgeni: Ortodoxia Tinerilor

Mănăstirea Giurgiu a luat ființă în secolul al 18-lea. Numele ei provine de la boierul Giurgiu, un om credincios, care a donat o parte din livada sa unor călugări, ajutându-i să zidească aici un schit mic.

Inițial, schitul consta dintr-o bisericuță mică de lemn și câteva chilii pentru viețuitorii săi. Fiind milostiv din fire și iubitor de Dumnezeu, boierul Giurgiu le trimite călugărilor în ajutor la munca la câmp argați de-ai săi.

Prima atestare a Schitului Giurgiu are loc în anul 1809, când așezământul devine parte a episcopiei Romanului. După anul 1850, schitul este preluat de maici. Primește statut de mănăstire în anul 1936.

Mănăstirea și casele maicilor au fost pustiite după decretul 410 din anul 1959. Abia în anul 1993 la cererea credincioșilor, Mănăstirea Giurgeni a fost redeschisă. În anul 2000, stăreția este preluată de Părintele Antonie Jeflea.

Un odor de mare preț, dăruit mănăstirii în data de 6 augus, 1831, avea să facă acest locaș cunoscut în toată țara. Este vorba despre o icoană a Maicii Domnului, care s-a arătat la scurt timp făcătoare de minuni.

Prima minune dumnezeiască ce s-a săvârșit cu această icoană este legată chiar de ziua în care a fost dăruită mănăstirii, în care se prăznuiește Schimbarea la Față a Mântuitorului.

Potrivit tradiției locale, pe această icoană au apărut în mod miraculos un al treilea ochi – sub ochiul stâng al Preacuratei, și o a doua gură, întredeschisă, deasupra gurii celei firești.

Ele nu au fost adăugate de mână omenească pe icoana deja pictată, ci au apărut prin intervenție divină. Datorită acestui fenomen miraculos, a căpătat denumirea de „Icoana Maicii Domnului cu trei ochi și două guri”. Este o icoană unicat în întreaga lume.

Icoana are o reprezentare specifică tipului „Odighitria” (care înseamnă „Povățuitoarea” sau „Călăuzitoarea”), după modelul pictat inițial de Sfântul Evanghelist Luca. Maica Domnului Îl ține pe Pruncul Iisus pe brațul stâng, arătând cu mâna dreaptă spre El, de unde și denumirea de „Îndrumătoarea”.

Arhimandritul Antonie Jeflea, care s-a mutat la Domnul pe 18 februarie 2018, relatează o minune a Maicii Domnului la care a fost martor în primul an în care a venit la mănăstire.

Un copil de șase ani, din Vaslui, care era mut din naștere, a fost adus de părinții săi la mănăstire. După săvârșirea Sfântului Maslu, copilul a vorbit pentru prima dată, cerându-i mamei să-l ridice la icoana Maicii Domnului pentru a o săruta.

Părintele explică foarte frumos semnificația noilor elemente apărute pe icoana Maicii Domnului:

„Al treilea ochi este cel cu care veghează, cu milă și nesfârșită bunătate asupra lumii, iar cele două guri, una închisă și alta întredeschisă, arată tăcerea – pe de o parte – și vorbirea cu rost în dreapta credință – pe de altă parte”.

Icoana făcătoare de minuni este așezată spre închinare credincioșilor în fața Sfântului Altar. Este cunoscută sub mai multe denumiri:

– „Icoana Maicii Domnului de la Giurgeni”
– „Icoana Maicii Domnului cu trei ochi”
– „Icoana Maicii Domnului cu cinci ochi și două guri”

__________________________________

Mănăstirea Giurgeni – hartă și localizare

Mănăstirea Giurgeni este localizată în regiunea de sud-est a Județului Neamț, în satul Giurgeni, comuna Valea Ursului, aflată la 28 km de Roman.

Se poate merge pe șoseaua Negrești-Valea Ursului, pe partea stângă a râului Bârlad.

Date de contact:

Telefon: 0233763201; 0768197846

Mănăstirea Giurgeni este permanent vizitată de credincioșii dornici să vadă minunea și să se închine la această icoană. Pelerinii vin aici mai ales în ziua de 6 august, de hramul Bisericii -„Nașterea Maicii Domnului” și pentru a participa la slujbele de Maslu.

__________________________________

Mănăstirea Giurgeni – program Sfântul Maslu 2018

Slujba de Sfântul Maslu are loc de obicei în zilele vineri, la ora 18:00, pe data de:

– 19 ianuarie
– 2 februarie, 16 februarie
– 2 martie, 9 martie, 16 martie, 23 martie, 30 martie
– 20 aprilie
– 4 mai, 18 mai
– 1 iunie, 15 iunie, 29 iunie
– 13 iulie, 27 iulie
– 3 august, 10 august, 17 august, 24 august, 31 august
– 14 septembrie, 28 septembrie
– 12 octombrie, 19 octombrie
– 16 noiembrie, 30 noiembrie
– 14 decembrie

__________________________________

Surse:

1. Jurnal Spiritual, VALEA URSULUI: Mănăstirea Giurgeni, tămăduitoare pentru sufletul omenesc: http://jurnalspiritual.eu/valea-ursului-manastirea-giurgeni-tamaduitoare-pentru-sufletul-omenesc/

2. Doxologia, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni: https://doxologia.ro/icoana-facatoare-de-minuni-maicii-domnului-de-la-manastirea-giurgeni

3. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Giurgeni: http://epr.ro/manastirea-nasterea-maicii-domnului-giurgeni

2 comentarii

  1. Măăă , da multe prostii mai vă dâ prin cap , numai să prostiti lumea , ca să le luați și ultimul leuț din buzunar , ca să vâ crească vouă burțile și , sa vi se înmulțească mașinile în ogradă !?
    Dacă ați STI ce vă așteaptă , vai de capul vostru .

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.