Chiroște moldovenești fără zahăr – desertul bunicii
De când nu ați mai mâncat chiroște moldovenești? Această rețetă era emblematică în generațiile trecute, mai ales la sate.
Mulți au amintiri frumoase când aud de acest desert, amintiri din perioada copilăriei lor, petrecute la bunici.
Chiroștele moldovenești se fac dintr-un aluat simplu, fără drojdie, ca la tăiței. Se pot umple cu diferite tipuri de brânză – dulce sau iute, cu gem, cartofi, ciuperci sau varză murată.
Cuprins
Colțunași cu brânză fără zahăr – rețetă
Ingrediente pentru aluat
• 400 g de făină
• 1 ou
• 1 cană de apă călduță
• 1 praf de sare
Ingrediente pentru umplutură
• 250 g de brânză de vaci sau de oi
• 2 ouă
• îndulcitor după gust (eritritol, green sugar)
• extract de vanilie
• coajă de lămâie rasă
• gem sau dulceață (vă recomand aceste sortimente fără zahăr)
Mod de preparare
Cerneți făina într-un bol mare. Faceți o adâncitură în centru și adăugați oul. Puneți sarea și apa călduță. Amestecați cu lingura, apoi cu mâna. Ajustați cantitatea de apă și făină, astfel încât să obțineți un aluat elastic, care nu se mai lipește de mâini.
Acest tip de aluat nu necesită dospire. Poate fi folosit imediat.
Brânza de vaci se pune într-un bol. Se adaugă ouăle, îndulcitorul și aromele dorite. Mixați cu mixerul pentru a obține o cremă fină. Se pot pune și câteva stafide, dacă vreți.
În cazul în care brânza este foarte uscată, adăugați puțin lapte sau smântână. Iar dacă este prea moale, puneți puțin amidon.
Presărați masa de lucru cu făină. Tăiați-l bucăți mici și modelați-le sub formă de biluțe.
Întindeți fiecare biluță într-o foaie rotundă subțire. Puneți pe fiecare foaie de aluat 1 lingură de umplutură de brânză (sau gem).
Împachetați foaia, dându-i o formă de chiroște. Lipiți marginile cu degetele (eventual le puteți presați și cu furculița). Terminați de împachetat toate chiroștele și puneți-le pe prosoape curate.
Puneți o cratiță mare cu apă pe foc (aprox. 2 litri). Adăugați puțină sare și îndulcitor. Când apa clocotește, adăugați chiroștele, pe rând.
Amestecați ocazional cu o lingură de lemn, ca să nu se lipească de fund sau unele de altele.
Când se ridică la suprafață, mai lăsați chiroștele la fiert încă 5 minute. Chiroștele se fierb circa 10-15 minute, dar depinde cât de mari sunt.
Se scot cu spumiera într-un bol adânc. Se pune peste ei zeama în care au fiert. Se servesc reci sau calde, simple, sau cu smântână, gem, dulceață etc.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete similare, pe care vă recomand să le încercați:
Colărezi cu lapte fără zahăr – desertul ieftin al copilăriei
Colțunași cu brânză – deliciul copilăriei
Cum se face chisălița – desertul țăranului român