Prăjitură rece cu lămâie – fără zahăr, gluten, ouă sau lactate

Această prăjitură rece cu lămâie se prepară în circa 30 de minute. Apoi urmează un interval de circa 2 ore pentru răcire.

Rețeta este creată special pentru cei care nu consumă ouă și lactate. Poate fi inclusă și în regimul celor care au intoleranță la gluten sau a diabeticilor.

Prajitura cu lamaie fara zahar si gluten

Imagine sugestiva: Prajitura cu lamaie fara zahar si gluten

Prăjitura nu conține zahăr și făină de grâu. Are o crustă crocantă și aromată, iar crema este fermă și rece, similară înghețatei. Este un desert ideal pentru perioada de vară!

Prăjitură cu lămâie fără zahăr – rețetă

Ingrediente pentru blat

• 120 g de făină de migdale (v-o recomand pe aceasta la ofertă)
• 25 g de ulei de cocos (vi-l recomand pe acesta ecologic)
• 40 g de miere sau sirop de arțar sau un îndulcitor non-caloric: stevia, eritritol, green sugar
• 1 praf de sare

Ingrediente pentru cremă

• 150 g de caju crud (vi-l recomand pe acesta)
• 50 g de ulei de cocos
• 160 g de sirop de arțar (vi-l recomand pe acesta cu gust intens) sau îndulcitor (vezi mai sus)
• 120 ml de suc de lămâie
• 6 g de coajă de lămâie rasă

Mod de preparare

Pregătiți tava în care veți face prăjitura. Poate fi o tavă pătrată de 20 cm. – ideal cu pereții detașabili. Așezați hârtie de copt în ea. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.

Puneți făina de migdale, uleiul de cocos, mierea și sarea într-un bol. Amestecați bine, până la omogenizare. Trebuie să obțineți un aluat lipicios, ca o pastă.

Transferați-l în tavă și presați-l cu degetele într-un strat compact și uniform.

Dați tava în cuptor pentru 15 minute. Blatul trebuie să se rumenească puțin pe margini. Lăsați-l să se răcească complet.

Pentru cremă, puneți nucile caju într-un blender puternic și măcinați-le complet. Adăugați restul ingredientelor și mixați din nou la viteză mare, până rezultă o cremă fină, fără bucăți de caju.

Turnați-o peste blatul răcit din tavă. Nivelați cu o paletă și bateți tava de masă pentru ca crema să se distribuie uniform.

Introduceți tava în congelator, pe o suprafață plată. Lăsați prăjitura până când devine fermă la atingere, circa 2 ore.

Trageți de hârtia de copt pentru a scoate prăjitura afară. Puneți-o pe un tocător și tăiați-o în pătrate. Dacă înlăturați marginile veți obține circa 16 pătrate.

Ștergeți cuțitul după fiecare tăiere, pentru a obține porții cât mai curate.

Batoanele se vor înmuia dacă sunt lăsate la temperatura camerei prea mult timp. De aceea este indicat să le serviți cât mai repede.

Dacă doriți ca aceste batoane să fie mai moi și cremoase, le puteți servi din frigier.

Le puteți păstra în congelator, într-o caserolă cu capac. Rezistă până la 3 luni.

Note și sugestii

Aceste batoane pot fi făcute și în forme de brioșe din silicon. Blatul se împarte în numărul de brioșe pe care le aveți. Se presează pe fund, apoi se adaugă crema. Se dau apoi la congelator până compoziția devine fermă și pot fi scoase din forme.

Nucile caju nu pot fi înlocuite aici, deoarece acestea au o textură fină și un gust dulce.

Dacă nu aveți făină de migdale, puteți face blatul din făină de ovăz fără gluten și amidon. Mixați în robot 150 g de făină de ovăz, 24 g de amidon, 2 g de sare și 70 ml de ulei de cocos (solid).

Adăugați apoi 40 ml de sirop de arțar sau miere și 40 ml de apă rece din congelator.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:

Prăjitură cu brânză, lămâie și cocos – fără zahăr, făină, ulei
Prăjitură cu lămâie (fără gluten și zahăr)
Prăjitură cu brânză, lămâie și cocos – fără zahăr, făină, ulei
Prăjitură cu lămâie fără zahăr și făină, pentru slăbit (keto)
Prăjitură cu lămâie și puțin zahăr (lemon bars) – delicată, dulce-acrișoară

Sursă rețetă: Megan Gilmore, Vegan lemon bars, Detoxionista: https://www.youtube.com/watch?v=tO8-vdsa1cM

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.