Ceai de Busuioc: Beneficii Pentru Afecţiuni Respiratorii, Hepatice, Endocrine

Pentru români, busuiocul este o plantă sfântă, vindecătoare, cu efecte benefice asupra sufletului, minţii, dar şi papilelor gustative, datorită aromei senzaţionale. Busuiocul este recomandat în preparatele culinare, dar şi ca leac de sănătate pentru o varietate de afecţiuni.

Ceaiul de busuioc este în primul rând un bun tonic cerebral şi un calmant excepţional pentru durerile de cap, stres şi alte simptome neplăcute care apar pe fond psihic. Busuiocul conţine substanţe care protejează organismul împotriva bacteriilor şi reduc inflamaţiile.

Ceai de Busuioc: Beneficii Pentru Afecţiuni Respiratorii, Hepatice, Endocrine

Afecţiuni respiratorii. Busuiocul are o acţiune antispastică, antitusivă şi bronhodilatoare de excepţie. De aceea se recomandă în tratarea inflamaţiilor căilor respiratorii, a simptomelor gripei şi răcelii. Se pot face inhalaţii cu ceai de busuioc. Lichidul pentru inhalaţie se prepară din 3 linguri de plantă şi 500 ml de apă clocotită. Se adaugă şi 5 linguri de oţet de mere. Inhalaţia se face 10-15 minute.

Migrene pe fond nervos. Pentru tratarea durerilor severe de cap, medicina naturistă recomandă ceaiul de busuioc, consumat neîndulcit. Ceaiul de busuioc este mai puternic de medicamentele. Se beau în acest caz 3 căni pe zi, după masă. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de busuioc la o cană cu apă clocotită. Când însă durerea de cap porneşte de la tâmple şi se extinde spre ceafă pentru mai mult de trei zile, este bine să se vadă un medic. Cu atât mai mult se va căuta cauza migrenei când aceasta este însoţită de vărsături, ameţeală sau tulburări de vedere.

Boli nervoase, endocrinologice. Busuiocul are marele dar de a reechilibra în mod natural funcţia galndelor endocrine. Este de asemenea un stimulent major al imunităţii, un reglator al metabolismului celular şi un tonic nervos. De aceea, ceaiul de busuioc este un leac antidepresiv extraordinar! Se poate consuma de persoanele depresive, victime ale surmenajului psihic. Ceaiul de busuioc energizează întregul organism şi readuce echilibrul emoţional.

Ceai de Busuioc: Beneficii Pentru Afecţiuni Respiratorii, Hepatice, Endocrine

Afecţiuni gastro-intestinale. Ceaiul de busuioc este un bun stimulator pentru sistemul digestiv şi intestinal. Are efecte antispetice, antivomitive şi diuretice puternice. Uşurează digestia favorizând eliminarea gazelor, calmează colicile intestinale şi opreşte vărsăturile. Ceaiul de busuioc este de asemenea indicat în gastrite, colite şi ulcer gastric.

Afecţiuni hepatice. Consumul de ceai de busuioc are efecte miraculoase asupra ficatului, şi aceasta datorită conţinutului mare de substanţe cetonice din frunzele de busuioc. Aceste substanţe cresc funcţia ficatului şi favorizează detoxifierea şi curăţarea lui de toxine şi deşeuri provenite din alimentaţie (prăjeli, carne şi grăsimi în exces sau dulciuri chimice). Mai mult, ceaiul de busuioc ajută la distrugerea substanţelor alcoolice de la nivelul ficatului şi la scăderea efectelor nocive ale nicotinei.

Glicemia. Ceaiul de busuioc are capacitatea de a echilibra variaţiile glicemiei, restabilind o proporţie normală a glucozei în sânge.

Ceaiul de busuioc mai poate fi consumat de:

• Bolnavii cardiovasculari – busuiocul controlează presiunea sângelui
• Femeile care alăptează – busuiocul stimulează secreţia de lapte
• Persoanele cu un nivel mare de colesterol – busuiocul întârzie transformarea zaharurilor în grăsime

Busuiocul – uz extern

Datorită uleiurilor volatile, busuiocul poate fi folosit şi în cosmetica naturistă. Pentru tenul gras şi acneic, se pot aplica comprese cu infuzie de busuioc. Pentru eliminarea mirosului transpiraţiei, se recomandă spălături cu ceai de busuioc.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Salavastru Iuliana via Facebook

    Multumim pentru atatea sfaturi folositoare!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.