Cine bea ceai de ace de pin nu va mai avea de-a face cu răcelile și bolile respiratorii

Un leac protector împotriva răcelilor este ceaiul din ace de pin. Acesta poate fi consumat într-o cură îndelungată pentru creșterea rezistenței la gripă și răceală.

Există în unele locuri obiceiul ca localnicii de la munte să mestece ace de pin (Pinus silvestrys) la începutul toamnei.

Cine bea ceai de ace de pin nu va mai avea de-a face cu racelile si bolile respiratorii

Cine bea ceai de ace de pin nu va mai avea de-a face cu racelile si bolile respiratorii: Andreas Rockstein

Acele de pin – sursă naturală pentru antiviralele de sinteză

Acele de pin abundă în vitamina C și vitamina A, dar și în alți compuși cu rol protector împotriva afecțiunilor respiratorii.

Ceaiul din ace de pin este folosit în medicina tradițională în răceală și gripă. Studiile științifice au confirmat aceste utilizări.

Puțini știu că medicamentul antiviral Tamiflu (Oseltamivir) este realizat din acid shikimic – care se găsește în acele de pin.

Viețuitorii din mănăstiri consideră ceaiul din ace de pin un leac bun la toate.

Cum se prepară ceaiul din ace de pin

Acele de pin se mărunțesc și se umplu cu ele o jumătate de cană. Se pun apoi într-o crăticioară pe foc împreună cu 3 căni de apă.

Acele de pin se fierb la foc redus timp de 20 de minute. Se stinge focul și decoctul se mai lasă la infuzat până a doua zi (10 ore), în frigider.

În dimineața următoare, ceaiul se strecoară și se consumă pe parcursul a două zile. Se poate încălzi la nevoie, adăugându-se puțină miere și eventual suc de lămâie. Acesta din urmă va crește concentrația de vitamina C oferă de ceaiului de pin.

Dacă nu știți să identificați specia corectă de pin sau nu aveți posibilitatea să recoltați acele din pin din natură, le puteți găsi la magazinele naturiste sub formă de ceai sau extract (tinctură).

Cum se consumă

Administrarea se face înainte de mesele principale. După epuizarea cantității se prepară un alt ceai, care se va consuma în următoarele două zile.

Cura cu ceai de pin se face astfel timp de o lună de zile.

Ceaiul din ace de pin previne virozele, gripa și răcelile

Călugării spun că cine bea tot anul ceai de ace de pin nu va ști niciodată ce este răceala sau bolile respiratorii”.

Datorită proprietăților antivirale și imunostimulatoare, acele de pin previn virozele și gripa sezonieră.

Această băutură aromată ajută și la tratarea afecțiunilor pulmonare. La bolnavii de tuberculoză, ceaiul de pin oprește tusea cu sânge. 

Acele de pin în studiile științifice

Acele de pin sunt antioxidante și antiinflamatoare. Flavonoizii pe care îi conțin au efect anti-îmbătrânire.

Polifenolii reduc riscul de boli cardiovasculare, neurodegenerative, oncologice și metabolice, precum diabet și obezitate.

Un studiu din 2006 a arătat că extractul de apă de ace de pin a redus greutatea corporală și masa de grăsime viscerală la animale.

Acele de pin au proprietăți hipolipidemiante. Studiile au arătat că acestea reduc concentrația de colesterol și trigliceride din sânge.

Ceaiul de ace de pin poate preîntâmpina formarea cheagurilor de sânge și inflamația sistemică. Diminuează riscul de atac de cord și accidente vasculare cerebrale.

Nu mai puțin important este efectul benefic al ceaiului de pin asupra mușchilor. Acesta reduce oboseala musculară. Totodată, fortifică nervii ochilor, datorită vitaminei A.

Nu în ultimul rând, acele de pin pot preveni creșterea tumorilor și apariția cancerului.

Acele de pin mai au un beneficiu important. Datorită compușilor aromatici și antioxidanților pe care îi conțin, pot îmbunătăți starea de spirit.

Potrivit unui studiu pe șobolani, extractul de ace de pin administrat oral a redus nivelurile de depresie.

Precauții și contraindicații

Nu culegeți ace de pin decât dacă sunteți buni cunoscători ai speciilor de pin care pot fi consumate sau folosite în scop medicinal. Foarte multe specii sunt toxice.

Ceaiul din ace de pin este contraindicat femeilor însărcinate și celor care să rămână gravide.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre acele de pin și utilizările lor medicinale:

Ceaiul de ace de pin – un dar al naturii în sezonul rece (rețetă)
Acele de pin sau brad fierte în lapte de capră ajută în tuberculoză, lipsă de calciu și oboseală
Cum să faci ulei din ace de pin și ghimbir – grozav pentru dureri, piele și păr

Surse articol:

1. Mariana Borloveanu, Ceaiul de ace de pin este util în tuberculoză, Leacuri Mănăstirești, Vol. 1, Editura Lumea Credinței, București, 2014, pp. 49-50
2. Elderflower Botanicals, Benefits of pine needle tea: what the research say: https://elderflowerbotanicals.com/blogs/news/benefits-of-pine-needle-tea-what-the-research-says
3. Seo H, Lee NH, Ryu S. Antioxidant and antiapoptotic effects of pine needle powder ingestion and endurance training in high cholesterol-fed rats. J Exerc Nutrition Biochem. 2014 Sep;18(3):301-9. doi: 10.5717/jenb.2014.18.3.301. Epub 2014 Sep 10. PMID: 25566467; PMCID: PMC4241895.
4. Herb Stop, 6 amazing pine needle health benefits: https://www.herbstoponline.com/blogs/news/6-amazing-pine-needle-health-benefits

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.