Ceaiul din 3 semințe – secretul medicinei indiene pentru o digestie bună

Tractul digestiv este fereastra care arată starea generală de sănătate. Persoanele care au o digestie sănătoasă au de asemenea o imunitate mai bună și o rezistență mai mare la boli și infecții.

Când digestia funcționează optim, nivelurile de energie sunt optime, pielea este curată iar părul este sănătos.

Ceaiul din 3 semințte – secretul medicinei indiene pentru o digestie buna

Ceaiul din 3 seminte – secretul medicinei indiene pentru o digestie buna: Freepik.com

Dimpotrivă, un sistem digestiv care nu funcționează bine va afecta starea întregului organism. Va produce constipație, balonare, probleme de absorbție a nutrienților și energiei din alimente, oboseală.

Cel mai greu digerabile alimente sunt grăsimile saturate, mâncărurile foarte grase, dulciurile, produsele rafinate sau cu mulți aditivi.

Citește și – Cura cu sfeclă pentru reglarea digestiei și tensiunii arteriale – dr. Eugen Giurgiu

Aceste grupuri de alimente trebuie consumate în cantități mici, deoarece pot cauza tulburări gastrointestinale, inflamații și o stare de letargie.

Ceai din medicina indiană pentru digestie

În medicina indiană există o formulă de ceai care poate ajuta stomacul să digere mai bine alimentele ingerate.

Este vorba despre un ceai preparat din 3 tipuri de semințe. În Ayurveda, acesta se numește „ceaiul CCF” și vine de la Coriandru, Chimion și Fenicul.

Unii îl consideră un tonic digestiv miraculos. Pe lângă faptul că își face treaba foarte bine la nivelul stomacului, are și un gust foarte plăcut.

Semințele de coriandru, chimion și fenicul au o aromă deosebită. Când le folosim în combinație, efectele lor digestive sunt și mai puternice.

Aceste semințe susțin procesele de eliminare și detoxifiere, precum și funcția sistemului imunitar.

Sunt eficace în ameliorarea disconfortului și tulburărilor digestive care apar după masă.

Coriandrul (Coriandrum sativum)

Coriandrul este o plantă înrudită cu pătrunjelul. Au proprietăți similare. Semințele acestor plante ajută la ușurarea gazelor intestinale, îmbunătățesc digestia și diminuează secreția excesivă de acid stomacal (hiperaciditate gastrică).

Au un efect răcoritor asupra stomacului. Măresc gradul de absorbție a nutrienților și au proprietăți antiinflamatoare.

Inclusiv frunzele de coriandru (și de pătrunjel) sprijină digestia și detoxifierea.

Chimionul (Cuminum cyminum)

Asemenea semințelor de coriandru, chimionul produce o stimulare naturală la nivelul digestiei. Ajută la înlăturarea balonării și a gazelor.

Exercită un efect calmant asupra musculaturii stomacului, reducând spasmelor. Favorizează eliminarea toxinelor.

Semințele de chimion au acțiune antiinflamatoare și decongestivă asupra membranelor mucoase, inclusiv asupra stomacului.

Feniculul (Foeniculum vulgare)

Semințele de fenicul pot fi mestecate după masă pentru a pune în mișcare digestia și a preveni formarea gazelor.

Acestea ajută la reducerea crampelor stomacale și uterine. Calmează simptomele sindromului de intestin iritabil.

În plus, reduc apetitul pentru dulciuri, stimulează atenția și susțin fluxul limfatic. Semințele de fenicul cresc producția de lapte matern.

Cum se prepară ceaiul din 3 semințe – rețetă

Ingrediente

  • 5 lingurițe de semințe de coriandru
  • 5 lingurițe de semințe de chimion
  • 5 lingurițe de semințe de fenicul

Mod de preparare

Amestecați toate semințele într-un bol. Turnați apoi amestecul într-un borcănel de sticlă și păstrați-l în dulapul cu medicamente. Va fi un aliat digestiv excelent la nevoie.

Pentru a prepara un ceai, trebuie să folosiți 1 linguriță de amestec de semințe la 1 cană cu apă. Semințele se adaugă în ibric când apa a început să clocotească. Se lasă câteva secunde, apoi se stinge focul.

Acoperiți vasul și lăsați la infuzat un sfert de oră. Ceaiul se strecoară și se bea călduț. Este bun și rece, foarte aromat. Nu este nevoie de o îndulcire suplimentară.

Mod de administrare

Consumați un astfel de ceai după fiecare masă pentru a vă îmbunătăți digestia. Acesta va reduce șansele apariției de gaze și arsuri stomacale. Fiind foarte aromat, curăță foarte bine cavitatea bucală și împrospătează respirația.

Citește și – Rețetă pentru curățarea colonului și îmbunătățirea digestiei

În acest ceai se pot adăuga și alte ingrediente benefice pentru digestie, precum ghimbir sau mentă.

Sfaturi pentru o digestie bună

Digestia începe în gură, de aceea este indicat ca alimentele să fie mestecate bine înainte de a le înghiți. Acest lucru va preveni indigestia și disconfortul stomacal după masă.

Nu vă întindeți în pat sau pe canapea după ce mâncați. Faceți puțină mișcare, un minim de 10 minute de mers pe jos sau jogging ușor ajută foarte mult digestia.

Citește și – 5 minute din aceste exerciții topesc grăsimea de pe burtă (video)

Chiar și statul în picioare este mai bun decât statul jos după masă, deoarece ajută la trecerea alimentelor prin stomac.

Beți suficientă apă și consumați alimente care conțin fibre. O persoană are digestia bună dacă are 1-2 scaune pe zi.

Sursă articol:

1. Nswis, The importance of a healthy digestive system: https://www.nswis.com.au/nutrition/digestion-how-to-avoid-full-bloated-pains-in-the-stomach/
2. Smile Herb School, An amazing digestive tea: https://smileherbschool.com/an-amazing-digestive-tea/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.