Ceaiul de SALVIE – un ajutor neprețuit pentru sănătatea FEMEILOR
Cu excepția mamelor care alăptează, toate femeile ar trebui să consume cu încredere salvia. Această plantă aromatică este asociată cu îmbunătățirea simptomelor specifice bolilor femeilor.
Salvia conține uleiuri esențiale cu proprietăți antimicrobiene, antioxidante, anticancerigene, carminative, antispasmodice, antiseptice și astringente.
Acestea sunt utilizate în afecțiuni ale sistemului nervos, cardiovascular, digestiv și respirator, precum și în boli metabolice și endocrine.
Salvia este de asemenea bogată în flavonoide și compuși fenolici (acid carnosic, acid rozmarinic și acid cafeic), care posedă efecte antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante puternice.
Salvia este folosită în medicina tradițională pentru tratarea tulburărilor circulatorii, pentru afecțiunile respiratorii (astm, bronșită), pentru inflamațiile gâtului și a cavității bucale, pentru depresie, transpirație excesivă, angină și boli ale pielii.
Ceaiul de salvie este unul din cele mai eficiente remedii pentru bufeurile și transpirația excesivă asociată cu menopauza sau distonia neurovegetativă. Poate diminua cantitatea de transpirație cu 50%.
Salvia este totodată un leac bun contra balonării și a gazelor intestinale, datorită efectului de stimulare a secreției biliare, eliminarea gazelor și reducerea fermentațiilor intestinale.
Această plantă determină totodată scăderea glicemiei. Are efecte calmante asupra sistemului nervos și tonice la nivel psihic. Asemenea rozmarinului, salvia poate fi folosită pentru tratarea tulburărilor de memorie, a depresiei și a ischemiei cerebrale.
Unele specii de salvie sunt folosite de secole pentru recuperarea funcțiilor mentale pierdute sau deteriorate la persoanele cu Alzheimer.
________________________________________________________________________________________________________
Cel mai simplu mod în care putem folosi salvia este sub formă de infuzie. În afecțiunile digestive (balonare) și biliare se pot consuma câte 2-3 căni de ceai pe zi. Aceeași cantitate ajută și în reducerea transpirației abundente, doar că ceaiul trebuie consumat rece, nu cald sau fierbinte.
Atenție, cura cu ceai de salvie nu trebuie să depășească 10 zile, întrucât planta conține ulei volatil bogat în tuiol și tuionă – două substanțe neurotoxice în cantități mari, care pot afecta sistemul nervos.
________________________________________________________________________________________________________
Surse:
1. Mohsen Hamidpour, Rafie Hamidpour, Soheila Hamidpour and Mina Shahlari, Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer, J Tradit Complement Med. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/
2. Mariana Borloveanu, Salvia reduce transpirația excesivă, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 13, 10 decembrie 2016 – 10 februarie 2017, Editura Lumea Credinței, p. 43