PIERSICILE și PRUNELE oferă protecție împotriva CANCERULUI de sân (studii)
Compușii antioxidanți regăsiți în două din cele mai colorate fructe ale verii – piersicile și prunele – par să inhibe creșterea celulelor canceroase la sân, și abilitatea lor de a se răspândi în corp.
Cercetătorii din Texas au efectuat teste de laborator în care au folosit extracte din piersici și prune, și au descoperit că acestea au distrus până și cele mai agresive celule canceroase. Efectul anticancerigen puternic al acestor fructe se datorează polifenolilor conținuți.
Trebuie menționat că extractele utilizate au avut de 6 ori mai multă toxicitate asupra celulelor maligne decât asupra celulelor sănătoase. Mai precis, polifenolii distrug celulele canceroase fără să le prejudicieze pe cele normale.
În testele care au urmat, polifenolii din piersici și prune au prevenit formarea cancerului la animale. După 12 zile, șoarecii hrăniți cu niveluri mari de polifenoli au prezentat o încetinire a creșterii tumorilor și a invaziei cancerului în corp.
Echipa de cercetători susține că fitonutrienții din prune sunt la fel de puternici, sau chiar mai puternici decât cei regăsiți în coacăze – considerate ca fiind cele mai bogate surse de antioxidanți dintre toate fructele.
Se știe deja că antioxidanții, precum antocianii din fructele de pădure și alte fructe de culoare mov sau purpuriu închis au un efect protectiv remarcabil asupra organismul împotriva carcinogenilor. Pe de altă parte, beta-carotenii din fructele galbene sau portocalii, precum piersicile sau pepenele galben, cresc imunitatea.
Consumul altor fructe și legume care conțin acești compuși ne-ar putea oferi aceeași protecție împotriva cancerului ca și piersicile. Cercetătorii enumeră aici grâul, orzul, quinoa și merele.
Aceste noi descoperiri sunt foarte interesante. Avem nevoie de tratamente pentru cancer care să fie cât mai puțin toxice posibil. Autorii acestui studiu susțin că acești compuși descoperiți în piersici și prune ar putea reprezenta un adaos important la terapiile alternative care reduc riscul de metastaze – principalul ucigaș în cancerul de sân și alte tipuri de cancer.
Potrivit studiului, polifenolii ar putea fi furnizați sub forma unui extract, sau a unei doze de 2-3 piersici pe zi. Acest studiu a fost publicat în Jurnalul Agriculture and Food Chemistry.
Sursă:https://news.wsu.edu/2014/03/26/research-peach-extract-slows-breast-cancer-growth-spread/#.VX2jXvntmko