MERSUL pe JOS anulează efecte genelor care ne predispun la ÎNGRĂȘARE

Clinicienii care evaluează și tratează afecțiunile musco-scheletice apreciază efectele pozitive pe care le are mișcarea fizică regulată.

Controlul greutății corporale, întărirea și menținerea masei musculare, îmbunătățirea tensiunii arteriale și a colesterolului, precum și a funcțiilor mentale, scăderea riscului de boli cardiovasculare și metabolice sunt alte multe beneficii corelate cu mișcarea fizică.

Mersul pe jos previne ingrasarea

O altă meta-analiză, din 2015, a arătat că mersul pe jos este asociat cu o gamă variată de beneficii:

– scăderea semnificativă a tensiunii arteriale sistolice și diastolice
– scădere ritmul cardiac în repaus
– scăderea grăsimii corporale și a indicelui de masă corporală
– reducerea nivelului total de colesterol
– combaterea depresiei

Mersul pe jos ar trebui considerat și „prescris” ca o terapie alternativă sau adjuvantă la strategiile de prevenire și controlul bolilor. Activitatea fizică regulată are un impact semnificativ asupra sănătății, efectele sale fiind comparabile cu cele ale medicamentelor în ceea ce privește riscul de mortalitate.

6 beneficii majore ale mersului pe jos

Școala de Medicină de la Harvard susține că 21 de minute pe mers pe jos zilnic, sau 2,5 ore pe săptămână pot reduce riscul de boli cardiace cu 30%.

Raportul „Walking for Health” al celor de Harvard Medical School prezintă pe scurt cele mai importante beneficii ale mersului pe jos. Unele din ele sunt cu totul inedite și surprinzătoare.

1. Anulează efectele genelor implicat în obezitate. Cercetătorii de la Harvard au descoperit că 1 oră de mers pe jos vioi pe zi reduce cu 50% efectele genelor care predispun la îngrășare.

2. Suprimă apetitul pentru dulciuri. Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Exeter, 15 minute de mers pe jos diminuează pofta de ciocolată și cantitatea de ciocolată consumată pe fond de stres. Aceste rezultate sunt susținute de alte studii, care au arătat că plimbările pe jos inhibă apetitul pentru dulce.

3. Ajută la prevenirea cancerului mamar. Un studiu al Societății Americane a Cancerului a arătat că femeile care merg pe jos minim 7 ore pe săptămână (1 oră pe zi) au un risc cu 14% mai mic de a face cancer la sân, comparativ cu doar 3 ore de mers pe jos săptămânal. Acest risc este la fel de mult redus în rândul femeilor supraponderale sau supuse unor tratamente hormonale, care sunt mai predispuse la a dezvolta cancer mamar.

4. Ameliorează durerile articulare. 10 km de mers pe jos săptămânal poate atenua durerile de artrită sau chiar preveni această afecțiune. Este bine cunoscut faptul că mersul pe jos exercită un efect protector la nivelul genunchilor și șoldurilor și la întărirea articulațiilor.

5. Îmbunătățește funcția sistemului imunitar. Studiile au arătat că persoanele care au mers 20 de minute de mers pe jos pe zi, 5 ore pe săptămână, au avut nevoie cu 43% mai puține zile de concediu medical.

6. Scade stresul și bine-dispune. Mersul pe jos este fără îndoială un antrenament de care beneficiază atât corpul, cât și creierul. Plimbările în natură ajută la eliberarea de endorfine, substanțe asociate cu starea de bine.

Cumpără de aici suplimente pentru slăbit:
[wcepe_products ids= ‘4569, 7052, 11086′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Sarah Hanson, Andy Jones, „Is there evidence that walking groups have health benefits? A systematic review and meta-analysis”, articol publicat în British Journal of Sports Medicine. 2015 Jun; 49(11): 710–715, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4453623/
2. Mirabela Viasu, `Mersul pe jos-terapie pură”, Regina Maria: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/mersul-pe-jos-terapie-pura
3. Edward M. Wojtys, „Keep on Walking”, articol publicat în jurnalul Sports Health. 2015 Jul; 7(4): 297–298, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4481680/
4. Vanti C, Andreatta S, Borghi S, Guccione AA, Pillastrini P, Bertozzi L, „The effectiveness of walking versus exercise on pain and function in chronic low back pain: a systematic review and meta-analysis of randomized trials”, articol publicat în Disability and Rehabilitation. 2019 Mar;41(6):622-632, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29207885

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.