LAXATIV natural, cu MIERE, PROPOLIS și PLANTE

Constipația este o problemă tot mai des întâlnită la persoanele care viețuiesc în orașe, ca urmare a sedentarismului și a alimentației incorecte.

Potrivit statisticilor, circa o treime din populația adultă suferă de constipație, mai ales femeile – cu multe nașteri, persoanele vârstnice și persoanele supraponderale sau obeze.

Laxativ natural cu miere si propolis

 

Constipație înseamnă scaune rare sau scaune tari, dificil sau chiar imposibil de evacuat. Aportul redus de fibre în dietă este principala cauză a constipației cronice.

Constipația – cauze

Persoanele care consumă puține alimente bogate în celuloză, dar multe produse care conțin fibre fine sau produse rafinate (fripturi, pâine albă, brânzeturi) sunt mai predispuse la constipație.

Deshidratarea, consumul anumitor medicamente (ex. antidepresive, analgezice puternice, laxative, purgative, narcotice, antiacide care conțin calciu sau aluminiu, antihistaminice, medicamente pentru tensiune, medicamente psihiatrice) și stresul sunt alte cauze posibile ale constipațiilor.

Există și anumite boli care pot determina apariția sau agravarea constipației, precum cele de natură endocrină (hipotiroidie, diabet), cancer colorectal, sindromul colonului iritabil, tulburări neurologice (ex. scleroza multiplă).

_____________

Laxative naturale care nu irită colonul

Laxativele și purgativele trebuie alese cu multă grijă și folosite doar în cazuri grave sau urgente, deoarece unele pot provoca o purgație forțată care afectează mucoasa sensibilă a colonului. Utilizate în mod frecvent, ele pot cauza iritații ale colonului.

Dintre plante, cele mai indicate sunt:

– frunzele de salvie (ceai)
– florile de soc (ceai)
– florile de cicoare (ceai)
– frunzele de cimbrișor (ceai)
– frunzele de anghinare (ceai)
– rădăcina de cicoare (ceai)
– rădăcina de lemn-dulce (ceai)
– pulbere de rădăcină uscată și măcinată de obligeană (1 vârf de cuțit de pulbere cu 1 pahar de apă rece)
– sirop de prune
ulei de ricin (1 linguriță dimineața și 1 seara, la culcare)

Și produsele apicole pot fi utile în combaterea constipației. Mierea polifloră este utilă în combinație cu prune uscate macerate peste noapte în apă rece, cu ceai de busuioc, cimbru și sunătoare, au cu suc de mere.

Și polenul crud este benefic, îndeosebi cel de prun. Se pot lua câte 2 lingurițe dimineața și 2 seara, 3 zile la rând. Cura se poate repeta după 3 luni de pauză.

_____________

Laxativ cu miere și propolis

Un produs natural pe bază de ingrediente apicole este Laxativul cu miere și propolis de la Fares. Conține miere, propolis și diverse extracte apoase din:

– fructe de soc
– semințe de pătlagină
– prune uscate
– rădăcină de nalbă mare
– fenicul
– coriandru
– chimion
– ghimbir
– vitamina C

Are efecte laxative blânde. Este totodată antispastic și carminativ. Ajută la calmarea spasmelor intestinale și la eliminarea gazelor.

 

Mod de administrare

Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani pot primi câte 1-3 lingurițe pe zi, la o oră după masă. Doza pentru copiii de 6-12 ani este de 3-6 lingurițe pe zi. Pentru copiii mai mari de 12 ani și adulți, doza este de 3-4 linguri pe zi.

O cură cu acest laxativ poate dura 10-14 zile. Doza zilnică recomandată acoperă necesarul de vitamina C într-o zi.

Precauții și contraindicații

Acest produs nu este recomandat persoanelor care suferă de diabet, copiilor sub 1 an și celor sensibili sau alergici la oricare din componentele sale.

Poate fi consumate pe perioada sarcinii și alăptării.

Surse:
1. Prof. univ. dr. Constantin Milică, Constipațiile, Medicină naturistă. Tainele sănătății, tinereții și frumuseții, Vol. 1, Editura Doxologia, 2013, Iași, pp. 238-239
2. Cleveland Clinic, Constipation: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4059-constipation

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.