TONIC din GHIMBIR, OȚET și MIERE – inspirat din rețeta unui elixir medicinal antic
Acest tonic se numește „Switchel” și se numără printre băuturile fermentate, bogate în probiotice, cu o valoare terapeutică deosebită, precum cvas, oxymel, kombucha, rejuveleacul sau borșul crud de tărâțe.
Unele surse susțin că acest preparat datează din antichitate și că este un derivat al Oxymelului, un elixir medicinal grecesc obținut din oțet de mere, miere de albine și apă.
Switchel se prepară tot din oțet, miere și apă, cu un adaos de ghimbir proaspăt care dă o senzație de „arsură” și fierbințeală asemănătoare alcoolului în momentul în care este consumat.
Alte surse sugerează că acest tonic a apărut prin anii 1700, când fermierii care lucrau la câmp obișnuiau să-l consume pentru a se răcori în zilele toride și a-și păstra tonusul.
Rețetele originale erau preparat cu sirop de arțar, însă mierea este un înlocuitor mai accesibil și totodată mai bogat în nutrienți. Conține 22 de aminoacizi, 27 de minerale și circa 5.000 de enzime.
______________________________________________________________________________________________________
Ingrediente
• 2 linguri de rădăcină de ghimbir mărunțit
• ¼ cană de oțet de mere natural
• ¼ cană de miere
• 2 căni de apă
Ingrediente opționale:
• ½ lămâie
• busuioc, mentă, scorțișoară sau alte mirodenii
Preparare
Tocați mărunt rădăcina de ghimbir (sau dați-o pe răzătoarea mică) și puneți-o într-un vas pe foc împreună cu apa.
Spre deosebire de infuziile din frunze, rădăcinile au nevoie de un timp mai mare de fierbere. Așadar, după ce apa începe să clocotească, dați focul la mic și lăsați să fiarbă circa 20 de minute.
Stingeți focul și mai lăsați ghimbirul la infuzat încă o oră. Astfel veți extrage maximul de principii active din plantă.
Strecurați ceaiul printr-o sită fină și după ce s-a răcorit, adăugați oțetul de mere, mierea și celelalte ingrediente. Amestecați energic pentru a ajuta la dizolvarea mierii de albine și la omogenizarea siropului.
Păstrați-l într-o sticlă de sticlă, la frigider.
→ Mod de servire
În funcție de gustul fiecăruia, diluați acest sirop cu apă plată sau minerală. Puteți folosi 1 linguriță de sirop la 1 pahar de apă.
În momentul servirii se pot adăuga suc de lămâie sau lime, mentă sau busuioc. De asemenea, în timpul verii, se pot adăuga câteva cuburi de gheață.
_________________________________________________________________________________________________________
Switchel este un bun stimulent pentru sistemul digestiv, imunitar și antioxidant. Pe lângă efectele sale revitalizante, această băutură are numeroase beneficii pentru sănătate, datorate în special conținutului de minerale (îndeosebi potasiu) și compuși antioxidanți și antiinflamatori.
Ghimbirul are o acțiune antiinflamatoare demonstrată științific. Acesta nu doar suprimă enzimele pro-inflamatoare asociate cu dureri și umflături, ci ajută totodată la reducerea bolilor cu caracter inflamator, precum artrită, depresie, eczeme, acnee.
Gingerolul – compusul activ din ghimbir – a demonstrat o eficiență similară medicamentelor antiinflamatoare pentru dureri, însă fără efecte secundare.
Consumul de ghimbir a fost asociat cu îmbunătățirea circulației sangvine, scăderea colesterolului și a nivelurilor de zahăr din sânge, cu atenuarea durerilor stomacale și combaterea simptomelor gastrointestinale (indigestie, și arsuri stomacale, balonare, greață).
_________________________________________________________________________________________________________
Bibliografie:
1. Dr. Axe, Switchel: The Hipster Fermented Drink that Benefits Your Gut: https://draxe.com/switchel/Homestead Honey, Ginger Honey Switchel Recipe: https://homestead-honey.com/2017/08/07/ginger-honey-switchel-recipe/
2. Natural Living Ideas, How To Make Switchel + 5 Reasons Why You Should Be Drinking This Magical Potion: http://www.naturallivingideas.com/switchel-benefits/