Oxymel – o băutură medicinală antică, din OȚET și MIERE (rețeta originală)

Oxymel este unul din cele mai vechi remedii ale lumii, originar din Persia antică, având numeroase întrebuințări în medicina naturistă tradițională.

Oxymel - Oțet cu Miere

Oxymel – Oțet cu Miere

Oxymel – rețetă originală

Deși rețeta originală conține doar oțet și miere, există mai multe variante de preparare. Cea mai simplă rețetă este aceasta:

• 4 părți miere
• 1 parte de oțet

Ingredientele se amestecă într-o sticlă sau într-un borcan de sticlă, și se păstrează la loc răcoros. Cel mai popular tip de oțet folosit la prepararea Oxymelului este oțetul de mere, mult mai bogat în substanțe nutritive și proprietăți terapeutice.

oxymel oțet cu miere reteta

Oxymel sirop – rețetă

O rețetă ceva mai elaborată, care include și apă, presupune fierberea ingredientelor într-un sirop, uneori aromat cu plante și condimente.

• 1 parte de oțet
• 1 parte de apă
• 2 părți de miere

Se pune oțetul, apa și mierea într-un vas, și se fierbe la foc mic până când lichidul scade la o treime. Pe măsură ce amestecul fierbe, colectați spuma care se ridică la suprafață.

Moduri de utilizare

Acest elixir se păstrează în casă, la îndemână. Amestecați 1 lingură de Oxymel într-un pahar cu apă, și veți obține o băutură medicinală tonică, energizantă, răcoritoare și febrifugă (eficientă împotriva febrei)

Gargara cu această băutură ajută la calmarea și vindecarea durerilor în gât. Administrat în formă diluată sau concentrată, Oxymelul ajută procesul de expectorație a excesului de flegmă din plămâni și din tractul respirator superior, desfundă căile respiratorii și ușurează respirația. Oxymel este de asemenea folosit ca bază pentru siropurile medicinale expectorante. Poate fi de asemenea amestecat în ceaiuri fierbinți din plante cu efect expectorant, pentru a crește efectele acestora.

Oțetul de mere este considerat un fel de panaceu în medicina populară, adică un leac pentru toate bolile. Utilizările sale includ de asemenea tratarea artritei, gutei și hipercolesterolemiei (colesterol mare). Este de asemenea un stimulent metabolic pentru pierderea în greutate și creșterea duratei de viață.

În decursul istoriei, au fost stabilite și dozele potrivite pentru diferite afecțiuni. Există peste 1.200 de tipuri de oxymel descrise în manuscrisele farmaceutice persiene. Medicii Greciei antice au studiat Oxymelul (preparat din diferite plante) ca remediu pentru diferite afecțiuni, : Hippocrate și Dioscorides – pentru febră și epilepsie, Galen – pentru obstrucția stomacului, și Paulus Aegineta în secolul al 7-lea – ca remediu pentru astm. Oxymelul a fost de asemenea folosit ca bază într-o formulă de tratare a tuberculozei, în secolul al 20-lea.

Înainte de a consuma oțet, cereți sfatul medicului.

Sursă: http://www.researchgate.net/profile/Mohammad_M_Zarshenas/publication/224834098_Oxymel_in_medieval_Persia/links/00b4952add64c1d6b3000000.pdf

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.