CEAIUL KOMBUCHA – un izvor de energie, sănătate și tinerețe

Ceaiul Kombucha este considerat un aliment viu (datorită enzimelor conținute), o explozie de energie, un tonic răcoritor și un elixir al longevității. Gustul său a fost descris de consumatori ca fiind asemănător cidrului efervescent.

Ceai Kombucha

Ceai Kombucha

Ce este Kombucha

Kombucha este o colonie de 12 specii de microorganisme – bacterii “bune” și ciuperci. Ceaiul Kombucha se prepară dintr-un strat gelatinos de Kombucha și drojdii (luate de la un ceai preparat anterior, depuse pe fundul vasului după fermentarea băuturii), puse la fermentat în ceai negru și zahăr (brun brut) timp de 8-12 de zile.

Rezultatul este o băutură acidulată, bogată în vitamine B (B1, B2, B3, B6 și B12), acid folic, vitaminele C, D, K și PP, fier, magneziu, potasiu, calci, cupru, zinc, mangan, antioxidanți (polifenoli, izoflavonoide, flavone), puțin alcool (rezultat în urma procesului de fermentare), aminoacizi, probiotice vii, acizi organici și numeroși compuși chimici cu proprietăți vindecătoare remarcabile, inclusiv substanțe cu efecte antibiotice, antivirale și hormonale. Acidul glucoronic conținut este considerat unul din cei mai puternici detoxifianți pentru organism. Ceaiul Kombucha conține de asemenea acid lactic, acid acetic, acid malic și acid usnic.

Potențialul vindecător al ceaiului Kombucha

Peste tot în lume se vorbește despre puterea vindecătoare a acestei băuturi, mai ales în ceea ce privește prevenirea bolilor, îmbunătățirea digestiei, imunității și nivelului de energie a corpului, și inhibarea procesului de îmbătrânire. Ceaiul Kombucha era foarte popular la începutul anilor ’90, când consumatorii își produceau propria băutură în casă. Foarte mulți bolnavi de SIDA consumau ceai Kombucha cu speranța că le va întări imunitatea.

Ceai Kombucha

Ceai Kombucha

Susținătorii consumului de ceai Kombucha spun că acesta poate ajuta inclusiv la uciderea celulelor canceroase, fiind un detoxifiant puternic.

– Crește energia și celulele T
– Stimulează imunitatea și întărește metabolismul
– Îmbunătățește capacitatea de apărare a corpului în fazele incipiente de cancer
– Întinerește, previne îmbătrânirea prematură șu pierderea memoriei
– Reglează apetitul, îmbunătățește digestia și funcția ficatului
– Elimină toxinele din corp
– Ajută la curățarea colonului și vezicii biliare
– Previne cancerul
– Îmbunătățește vederea
– Ajută la eliminarea congestiilor respiratorii
– Curăță pielea
– Ajută la îndesirea părului și întărirea unghiilor
– Inversează albirea părului

Bacteriile “bune”

Ceaiul Kombucha este atât de venerat, datorită bogăției de bacterii vii, numite probiotice. Aceste bacterii “prietenoase” au cel puțin două roluri importante în ceea ce privește sănătatea noastră: ajută digestia și întăresc sistemul imunitar.

Bacteriile bune trăiesc în corpul nostru și ne ajută să digerăm mâncarea. Mai mult, ele produc anumiți nutrienți esențiali pentru sănătatea noastră. Din acest motiv, ceaiul Kombucha a fost numit și “ceaiul probiotic”.

Enzimele din ceaiul Kombucha facilitează procesul de descompunere a alimentelor consumate în substanțe nutritive, făcându-le mai ușor de asimilat de către corp. Prin îmbunătățirea semnificativă a proceselor digestive, corpul nostru își păstrează intact nivelul de energie pentru alte activități. Digestia este un proces care consumă multă energie, astfel explicându-se senzația de oboseală după o masă copioasă.

În ce afecțiuni ajută:

– Astm, bronșită
– Constipație, colită de putrefacție, hemoroizi
– Reumatism, gută, dureri articulare
– Lupus
– Cataractă, glaucom
– Ateroscleroză, hipertensiune arterială
– Anxietate, iritabilitate, dureri de cap pe fond nervos
– Intoxicații cu metale grele
– Infecții ale vezicii urinare
– Scleroza multiplă în plăci
– Simptome de diabet zaharat
– Dependență de alcool
– Acnee, psoriazis, eczeme, alte afecțiuni ale pielii
– Celulită
– Arsuri de foc și arsuri solare
– Ciuperca unghiei
– Stres, insomnie
– Dureri menstruale

Cum se prepară ceaiul Kombucha

Detalii despre prepararea ceaiului Kombucha puteți găsi în acest articol.

Efecte adverse, precauții

La consumatorii care prepară ceaiul Kombucha în casă, pot să apară unele efecte adverse, din motive de igienă: stomac deranjat, infecții, reacții alergice. Ceaiul Kombucha nu trebuie preparat în vase de ceramică.

Ceaiul Kombucha trebuie consumat cu prudență de persoanele care au gastrită hiperacidă, deoarece este o băutură fermentată, cu efecte stimulatoare puternice asupra digestiei. În cazul colitei de fermentație, ceaiul trebuie administrat în doze mici la început, iar dacă apar reacții adverse, se întrerupe consumul.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.