Excesul ponderal crește riscul de cancer endometrial (vezi și alte cauze)

Cancerul endometrial este un subiect pentru care merită să acordăm mai mult interes, dat fiind numărul tot mai mare de cazuri noi diagnosticate la nivel mondial.

Incidența cancerelor uterine a crescut cu 12% în perioada 1999-2015, potrivit datelor emise de Centers for Disease Control and Prevention.

Cancer endometrial – cauze, simptome, prevenire: Senivpetro – www.freepik.com

Societatea Americană a Cancerului estimează circa 62.000 de cazuri noi de cancer uterin, dintre care peste 12.000 se vor finaliza cu deces.

Cancerul endometrial este cel mai comun tip de cancer care afectează organele reproductive ale femeii.

Citește și: POLIPI endometriali – simptome, cauze, tratament

Cancer endometrial – cauze

O cauză importantă, dar puțin cunoscută, este excesul ponderal. Greutatea corporală excesivă duce la creșterea nivelului de estrogen.

Endometrul este căptușeala sau mucoasa uterului. El este afectat de estrogen și progesteron – hormoni care sunt produși în interiorul ovarelor.

Nivelul crescut de estrogen poate duce la îngroșarea endometrului. Pe termen lung, acest lucru poate însemna dezvoltarea cancerului endometrial.

Supraponderalitatea este asociată și cu alte boli cronice, precum cele metabolice, care la rândul lor măresc șansele apariției acestui tip de cancer.

Pe lângă obezitate și diabet, alți factori de risc ai cancerului endometrial sunt:

– vârsta înaintată

– un istoric familial de cancer endometrial sau colorectal

– consumul de Tamoxifen (un medicament hormonal folosit în cancerul de sân)

– sindromul Lynch (o boală genetică ce crește riscul mai multor tipuri de cancere, inclusiv de cancer endometrial, ovarian și de colon)

Simptomele cancerului endometrial

Există șanse mari de vindecare dacă boala este depistată cât mai devreme posibil. Cu cât mai repede este diagnostică pacienta, cu atât bun este progonosticul.

Iată la ce semne trebuie să fii atentă:

– sângerări vaginale anormale

– secreții vaginale neobișnuite

– dureri pelviene

– urinare dureroasă

– scăderea inexplicabilă în greutate

Cel mai comun simptom al cancerului endometrial este sângerarea vaginală anormală. Totodată, este semnalul de alarmă care le determină pe cele mai multe femei să meargă la un control ginecologic.

După menopauză, orice sângerare vaginală este anormală și trebuie investigată de medic.

Citește și: Sângerările după menopauză – cauze și investigații

În cazul femeilor care nu au atins încă vârsta menopauzei, cel mai alarmant simptom este menstruația abundentă sau sângerarea intramenstruală.

Durerea la nivelul pelvisului, simțirea unei mase (tumori) și scăderea în greutatea neintenționate sunt alte semne posibile ale unui cancer endometrial.

Simptomele apar de regulă târziu, când boala a avansat deja destul de mult.

Cum se poate preveni cancerul endometrial?

Dat fiind că supraponderalitatea este asociată cu un risc mare de cancer endometrial, prevenirea trebuie în mod obligatoriu să fie axată pe scăderea în greutate.

Majoritatea femeilor au tendința de a lua în greutate după menopauză. Studiile au arătat că scăderea în greutate reduce riscul cancerului endometrial la femeile postmenopauzale cu obezitate.

Citește și: Dispare ENDOMETRIOZA după MENOPAUZĂ?

Pentru a exclude sau confirma diagnosticul de cancer endometrial, medicul va folosi următoarele teste: ecografie abdominală intravaginală, biopsie endormetrială, histeroscopie sau tomograf (în cazul în care cancerul s-a răspândit).

Diagnosticarea cancerului endometrial în prima fază crește șansele de reușită a tratamentului și de remisiune a bolii.

Sursă: Michael O. Schroeder,, A Patient’s Guide to Endometrial Cancer, Health US News: https://health.usnews.com/conditions/cancer/endometrial-cancer

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.