POLIPI endometriali – simptome, cauze, tratament

Polipii endometriali sau polipii uterini sunt excrescențe ale mucoasei uterului. 7,6-35% dintre femei au polipi endometriali. Cauza precisă a apariției polipilor endometriali nu este pe deplin elucidată.

Prof. Dr. Mircea Onofriescu de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași spune că apariția polipilor endometriali este influențată de tulburările nivelurilor hormonilor sexuali feminini din corp: estrogeni și progesteron.

Polipi endometriali

 

Nu doar femeile de vârstă menopauzală pot avea aceste tulburări, ci și femeile tinere. Cele mai predispuse sunt femeile supraponderale sau hipertensive, precum și cele care suferă de diabet zaharat sau iau Tamoxifen. Tratamentele hormonale pot produce perturbări ale echilibrului hormonal.

Polipi endometriali – simptome

Polipii endometriali sunt în multe cazuri asimptomatici. 20-40% din femeile cu polipi endometriali depistează această afecțiune în urma unei ecografii de rutină, fără să acuze simptome.

– menstruații abundente
– menstruații prelungite
– sângerări între menstruații
– menstruații neregulate

Simptome mai rare:

– secreții vaginale mucoase sau purulente
– sângerări vaginale neregulate în timpul tratamentelor cu hormoni sau anticoncepționale hormonale la menopauză

Dimensiunea polipilor variază de la câțiva milimetri la câțiva centimetri. Mărimea lor nu influențează însă severitatea sau frecvența simptomelor.

De pildă, o femeie cu un polip mic poate avea sângerări mai abundente, în timp ce un polip mai mare poate fi total asimptomatic.

Polipii endometriali sau uterini pot afecta fertilitatea. Un studiu a arătat că 32% dintre femeile cu probleme de concepție aveau polipi endometriali.

Depistarea polipilor endometriali

Polipii endometriali sau uterini pot fi depistați în urma unei ecografii abdominale sau endovaginale. Pot fi văzuți și la sonohisterografie sau histerosalpingografie.

Tratamentul constă în îndepărtarea prin operație a polipilor, însă acesta se va efectua doar dacă medicul consideră că există un risc crescut de cancer endometrial.

O femeie poate solicita înlăturarea chirurgicală a polipilor dacă are simptome deranjante.

Polipii endometriali sau uterini nu sunt cancerigeni. Sunt formațiuni benigne, fără risc de transformare în formațiuni canceroase sau metastazare.

Îngroșarea mucoasei uterine și modificarea structurii endometrului poate crește riscul de cancer la mucoasa uterină.

Polipi endometriali – tratament

Nu există medicamente eficiente care să determine dispariția polipilor endometriali.

Necesită investigații amănunțite polipii cu un diametru peste 10 mm care provoacă sângerări abundente, prelungite sau inter-menstruale pot fi de fapt un focar de cancer, polipii peste 18 mm asimptomatici, polipii depistați la menopauză.

În cazul femeilor care nu se încadrează în aceste categorii, polipii pot fi ținuți sub observație, fără tratament. Se recomandă o re-examinare după 6-12 luni.

Nu este recomandat chiuretajul ca metodă de îndepărtare a polipilor endometriali sau uterini, deoarece aceasta nu este 100% eficientă.

Îndepărtarea polipilor se poate realiza prin histeroscopie, însă pacienta trebuie să se gândească bine înainte de a lua o astfel de decizie.

Un studiu a arătat că la femeile cu polipi mai mici de 10 mm, 27% dintre polipi au regresat în mod spontan în decursul unui an, iar peste 50% dintre polipi au regresat în decursul a 2 ani și jumătate.

În schimb, polipii mai mari de 10 mm au avut o rată de regresie mai mică. Femeile urmărite au prezentat mai multe schimbări menstruale.

Surse:
1. Ziarul de Iași, Mentinerea dezechilibrelor hormonale poate sa determine recidiva polipilor uterini: https://www.ziaruldeiasi.ro/ghidul-pentru-sanatate/mentinerea-dezechilibrelor-hormonale-poate-sa-determine-recidiva-polipilor-uterini~ni5is6
2. Site Medical, POLIPI ENDOMETRIALI. INFORMAȚIE ARGUMENTATĂ ȘTIINȚIFIC PENTRU PACIENȚI: https://www.sitemedical.ro/content/polipi-endometriali

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.