Sângerările după menopauză – cauze și investigații

Unele femei se simt ușurate la gândul că după ce vor intra la menopauză vor scăpa de ciclurile lunare și de disconfortul acestora. Cu toate acestea, există cazuri în care apar sângerări chiar și post-menopauză.

Deși este un motiv întemeiat de îngrijorare, nu trebuie să intri în panică. Un studiu publicat în JAMA Internal Medicine a arătat că peste 90% din sângerările de după menopauză nu sunt cauzate de o afecțiune severă.

Autorii încurajează însă femeile post-menopauzale să meargă la ginecolog dacă experimentează sângerări vaginale anormale. Există posibilitatea ca acestea să semnaleze un cancer endometrial sau un cancer al mucoasei uterine.

Sângerările după menopauză – cauze posibile

Cercetarea de față a fost realizată cu scopul de a identifica legătura dintre sângerările de după menopauză și cancerul endometrial. Rezultatele au arătat că peste 90% din femeile diagnosticate cu cancer endometrial aveau sângerări după menopauză.

Citește și:

Cancerul endometrial – 5 lucruri pe care trebuie să le știe orice femeie peste 45 de ani

Vestea bună este că dacă sunt depistate devreme, aceste cancere pot fi tratate cu succes. Operația este de multe ori suficientă pentru vindecarea pacientei.

Același studiu a dezvăluit că cele mai multe cazuri de sângerări post-menopauzale sunt provocate de o afecțiune non-canceroasă, precum:

• atrofie vaginală

• fibrom uterin

• polipi uterini

Fie că este vorba despre o afecțiune malignă, fie despre o afecțiune benignă, este esențial ca femeile cu sângerări anormale să depisteze cauza și să primească un tratament adecvat.

Sângerările anormale și cancerul endometrial 

Cancerul endometrial este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic în America. National Cancer Institute avertizează că rata îmbolnăvirilor de cancer endometrial a crescut constant în ultimii 10 ani.

Cele mai afectate sunt femeile care au trecut de menopauză. Boala este depistată de cele mai multe ori în jurul vârstei de 60 de ani.

Din păcate, nu există teste speciale pentru cancerul endometrial, de aceea este important ca femeile să meargă la controale ginecologice regulate, iar atunci când apar simptome anormale, să nu aștepte prea mult.

Dr. Ross Berkowits spune că incidența crescută a cancerului endometrial se datorează într-o anumită măsură ratelor tot mai mari ale obezității.

Citește și:

Dispare endometrioza după menopauză?

Riscul de a dezvolta această boală este mai mare la femeile obeze, sau la cele care au cu 22 de kilograme în plus peste greutatea normală/ideală.

Acest lucru se datorează faptului că grăsimea corporală produce estrogen, iar cancerul endometrial de tipul 1 (cel mai comun) este alimentat de acest hormon. Așa se explică faptul că femeile cu o cantitate mare de țesut adipos (gras) au niveluri crescute de estrogen în corp.

Mai mult decât atât, organismul lor produce mai mult estrogen liber, o formă activă de estrogen cu efecte mai puternice, care poate duce la modificări canceroase la nivelul uterului.

Citește și:

Estrogenul poate crește riscul de cancer – când și de ce

Investigații recomandate

Dacă mergi la medic din cauza unor sângerări apărute după menopauză, acesta va efectua o ecografie și dacă este nevoie o biopsie. La ecografie va măsura grosimea endometrului, întrucât în cancerul endometrial, aceasta este de obicei mai mare. Însă nu toate femeile cu țesut endometrial gros au cancer.

Este indicat să se facă ambele teste (ecografie și biopsie), deoarece unele femei pot avea cancer endometrial de tip 2 care nu produce o îngroșare a endometrului și care poate fi văzută pe cameră. Această formă este mai agresivă și cu o rată a mortalității mai mare.

20% din cazurile de cancer endometrial pot fi ratate dacă medicul face doar o ecografie. Testul Papanicolau nu poate depista un cancer endometrial.

În cazul în care testele nu confirmă prezența unui cancer, însă pacienta continuă să aibă sângerări, este indicată o reevaluare, după 6 luni cel mult.

Surse:

1. Kelly Bilodeau, Bleeding after menopause: Get it checked out, Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/bleeding-after-menopause-get-it-checked-out-2019011815809

2. National Institute on Aging, What Is Menopause? https://www.nia.nih.gov/health/what-menopause

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.