Cancerul uterin – un simptom care trebuie să te alarmeze

Cancerul este de multe ori o boală silențioasă, care se instalează pe și evoluează pe nesimțite. Cu toate acestea, există întotdeauna anumite semne care te pot da de bănuit că ceva este în neregulă în organismul nostru.

Estre extrem de important să cunoaștem simptomele timpurii de cancer, pentru ca tratamentul să fie cât mai prompt, iar șansele de vindecare cât mai mari. În cazul cancerului uterin, principalul semnal de alarmă este sângerarea.

Cancer uterin – simptome prevestitoare: Freepik – www.freepik.com

Asociația Americană a Cancerului susține că un număr de peste 54.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer endometrial sau alt tip de cancer uterin.

Majoritatea lor se dezvoltă în endometru (mucoasa interioară a uterului). Sarcoamele uterine apar în miometriu (un strat de mușchi și țesuturi conjunctive al uterului).

Simptomul principal în cancerul uterin 

Vestea bună este că aceste cancere sunt „anunțate” prin intermediul unui simptom: sângerarea vaginală anormală. Orice sângerare care apare între menstruații sau după menopauză trebuie raportată la medic.

9 din 10 femei cu cancer endometrial au sângerări vaginale neobișnuite, precum după menopauză sau în afara ciclului menstrual.

Citește și:

Important pentru femei: din ce cauze apare CANCERUL UTERIN, și care sunt simptomele

Unele femei pot avea și secreții vaginale nesângeroase, dar considerate tot anormale.

Alte simptome ale cancerului uterin:

• durere pelviană

• masă palpabilă la nivelul pelvisului

• scădere în greutate neintenționată

Sarcomul uterin se manifestă la fel ca și cancerul endometrial. Cu toate acestea, în multe cazuri simptomele prevestitoare târziu, când cancerul a ajuns deja în faze avansate.

Factori de risc pentru cancerul uterin

Femeile care au un risc mai mare de a dezvolta cancer uterin sunt cele care

– au trecut de menopauză

– iau medicamente pentru cancerul de sân, precum Tamoxifen

– au intrat la menstruație înainte de vârsta de 12 ani

– au intrat la menopauză mai târziu decât vârsta normală

– nu au născut niciodată

– suferă de infertilitate

– sunt supraponderale sau obeze

– suferă de diabet

– au tensiunea arterială crescută

– mănâncă multe alimente grase

– au un istoric familial de cancer ovarian sau cancer mamar

– au fost expuse la radioterapie la pelvis

– suferă de cancer de colon fără polipi

– au sindromul Lynch

Dezechilibrul hormonilor feminini (estrogenul și progesteronul) este unul din principalii factori de risc pentru apariția cancerului uterin, mai ales în cazul dominanței estrogenului.

Femeile postmenopauzale care iau hormoni de substituție (doar estrogen, fără progesteron), au șanse mai mari de cancer endometrial.

Tamoxifenul – un medicament utilizat în cancerul mamar – are o acțiune asemănătoare estrogenului în uter și poate crește riscul de cancer.

La femeile cu exces ponderal, riscul de cancer endometrial este de 2 ori mai mare, iar la femeile obeze de 3 ori mai mare decât la femeile cu o greutate corporală normală. Acest lucru se datorează faptului că țesutul gras crește nivelurile estrogenului din corp.

Citește și:

Rețete naturiste pentru CANCERUL UTERIN (uz intern și extern)

Dacă prezentați oricare din simptomele sau factorii de risc de mai sus, mergeți la un control ginecologic, pentru a exclude sau confirma diagnosticul de cancer uterin.

Sursă: Jim Black, Uterine Cancer Symptoms Can Lead to Early Diagnosis, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/cancer/uterine-cancer-symptoms-can-lead-early-diagnosis/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.