Colesterolul LDL, colesterolul HDL sau trigliceridele? Care este mai important pentru sănătatea cardiovasculară

Există numeroase dezbateri în cercurile medicale cu privire la măsurarea profilului lipidelor, adică a nivelurilor de colesterol și trigliceride și determinarea riscului de boli cardiovasculare și atac de cord.

Fără îndoială, gestionarea nivelului colesterolului este extrem de importantă pentru sănătatea organismului. În primă fază, este esențial să cunoaștem cele două valori ale colesterolului – HDL și LDL și să înțelegem această ecuație.

Colesterol LDL vs HDL: https://www.nytimes.com

Colesterolul LDL este considerat nociv deoarece este un tip de colesterol care se acumulează în artere, crescând riscul de boli. colesterolul HDL este considerat „bun” deoarece ajută la înlăturarea moleculelor de colesterol LDL din fluxul sangvin și îl întoarce în ficat, unde poate fi reprocesat sau eliminat din corp.

Ce este colesterolul

Colesterolul este o substanță ceroasă care ajută la formarea celulelor. Corpul nostru produce cantitatea necesară de colesterol, însă noi mai consumăm colesterol și din alimente. Carnea, lactatele integrale și păsările de curte conțin colesterol și grăsimi saturate.

Grăsimile saturate pot determina ficatul să producă și mai mult colesterol. Uleiul de cocos, uleiul de palmier și alte surse de grăsimi saturate stimulează producția de colesterol.

O cantitate mare de colesterol circulant în fluxul sanguin poate deveni o problemă, din cauza riscului de a se depozita în artere. Aceste depozite se pot transforma în plăci întărite care îngustează arterele, restricționând circulația sângelui. Plăcile împiedică de asemenea extinderea și contracția arterelor. De exemplu, atunci când facem exerciții fizice, ne dorim ca arterele să se lărgească pentru a crește fluxul sanguin către mușchi.

Colesterolul LDL vs. colesterolul HDL

Dat fiind modul în care fiecare tip de colesterol funcționează în corp, este de înțeles de ce medicii consideră important scăderea sau menținerea colesterolului LDL la niveluri mici iar colesterolul HDL la niveluri mari. Întrebarea este cât de mici și cât de mari trebuie să fie aceste valori.

Cercetătorii și cardiologii încă au întrebări cu privire la acest subiect. Aceștia nu știu care sunt valorile optime și dacă raportul dintre colesterolul HDL și LDL este cel mai important, sau dacă trigliceridele sunt adevăratul dușman al sănătății cardiovasculare.

Reglementările privind gestionarea colesterolului mărit emise de Colegiul American de Cardiologie și Asociația Americană a Inimii în anul 2013 au fost destul de controversate. Timp de mulți ani, medicii îi îndemnau pe pacienți să ia măsuri pentru scăderea colesterolului LDL sub 100 mg/dL. Pentru cei cu alți factori de risc cardiovascular, precum hipertensiune arterială, diabet, fumat sau un istoric familial de boli cardiace, nivelul trebuia să fie și mai mic, sub 70 mg/dl.

Noile reglementări din 2013 au atras atenția asupra faptului că este mai important să se ia în considerare anumiți factori de risc pentru atacul de cord decât doar scăderea nivelurilor de colesterol.

Persoanele cu risc crescut erau sfătuite să ia medicamente (statine) cu un efect puternic de scădere a colesterolului LDL în combinație cu alte strategii agresive pentru reducerea riscului.

Cercetările nu au demonstrat că scăderea colesterolului LDL sub 70 mg/dL îmbunătățește în mod obligatoriu factorii de risc. Totodată, nivelurile colesterolului LDL nu sunt prezicători preciși ai sănătății cardiace.

De exemplu, un studiu din 2009 realizat de UCLA a arătat că aproape 50% dintre pacienții spitalizați pentru atac de cord aveau nivelurile colesterolului LDL sub 100 mg/dL. Cu toate acestea, un procent aproape la fel de mare dintre pacienți aveau colesterolul HDL sub 40 mg/dL – niveluri considerate a fi prea mici sau pasibile de a crește riscul unui atac de cord.

Cercetătorii au descoperit că mai puțin de 2% din pacienții cu atac de cord aveau ambele tipuri de colesterol la niveluri ideale.

Care colesterol este cel mai important

Dacă ar fi să luăm în considerare rezultatele studiului citat mai sus, am putea crede că ambele tipuri de colesterol sunt la fel de importante. Însă nu este chiar așa. Un studiu din 2016, axat pe efectele cardio-protectoare ale colesterolului HDL, a descoperit că acest tip de colesterol nu a oferit o protecție prea mare asupra inimii dacă trigliceridele și colesterolul LDL erau sub nivelurile normale (sănătoase).

Aceste rezultate indică faptul că mult mai important decât colesterolul HDL este nivelul trigliceridelor. Astfel, pe primul loc este colesterolul LDL, pe al doilea trigliceridele, iar pe locul trei colesterolul HDL.

Influența trigliceridelor asupra inimii

Trigliceridele sunt grăsimi rezultate din caloriile pe care le consumăm și care nu sunt folosite imediat pentru energie. Ele sunt stocate în celulele grase, urmând să fie utilizate în acest scop atunci când este nevoie.

Trigliceridele sunt mari atunci când ating sau depășesc nivelul de 200 mg/dL. Nu se știe cum anume trigliceridele mărite pot afecta sănătatea arterelor, însă ele sunt deseori asociate cu alți factori de risc puternic corelați cu un atac de cord, precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau bolile de rinichi.

Sănătatea inimii înseamnă mai mult decât numărul colesterolului sau al trigliceridelor. Riscul bolilor cardiovasculare poate fi redus și prin:

– renunțarea la fumat
– adoptarea unei diete benefice pentru inimă, precum dieta în stil Mediteranean, bazată pe fructe, legume, cereale integrale, pește în loc de carne roșie, nuci, semințe și lactate degresate
– mișcare fizică regulată (cel puțin 150 de minute pe săptămână de exerciții aerobice – mers rapid pe jos, înot, mers pe bicicletă, antrenament de rezistență)
– scăderea în greutate la persoanele supraponderale sau obeze

Orice persoană care are probleme cu colesterolul sau cu inima știe că nu trebuie să consume multe produse de origine animală, deoarece acestea conțin colesterol și grăsimi saturate. O dietă preponderent vegetariană (bazată pe multe verdețuri și legume) poate ajuta la scăderea colesterolului LDL.

Dacă nivelul colesterolului LDL este peste 100 mg/dL, nivelul trigliceridelor este peste 200 mg/dL și nivelul colesterolul HDL este sub 40 mg/dL, stabiliți cu medicul schimbările necesare pentru stabilizarea acestor valori și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘10427, 11089, 8902, 10917′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Jay Roland, HDL vs. LDL: Which Cholesterol Number Is More Important? University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/heart-health/hdl-vs-ldl-more-important-cholesterol-number/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.