Cum recunoaștem simptomele DIABETULUI

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, numărul celor care au diabet și nu știu este aproape la fel de mai mare ca numărul diabeticilor care sunt conștienți de boala lor.

Rata celor care au pre-diabet și nu știu este și mai mare. Pre-diabet înseamnă să ai glicemia crescută, însă încă nu suficient de crescută pentru a fi diagnosticat cu diabet complet.

Simptome de diabet

DIABET – DESCRIERE ȘI TIPURI

Diabetul nu poate fi definit ca o singură boală. Există 3 tipuri de diabet. Cei mai mulți au diabet de tip 2. În cazul lor, corpul nu folosește în mod optim insulina și nu poate păstra zahărul din sânge la un nivel stabil.

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, mai rar întâlnită. Doar 5% din diabetici au această formă de diabet, în care corpul încetează să mai producă insulină, aflându-se astfel în incapacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge.

Diabetul gestațional apare la femeile însărcinate și dispare de regulă după naștere. Cu toate acestea, crește riscul dezvoltării de diabet de tip 2 mai târziu.

Toate tipurile de diabet pot fi ușor detectate printr-un test de sânge (care verifică nivelul glicemiei).

______________________________

SIMPTOME DE DIABET

Motivul pentru care atât de mulți oameni au diabet și nu știu este că simptomele sunt în multe cazuri extrem de subtile.

Următoarele simptome sunt tipice, însă unele persoane cu diabet de tip 2 pot avea simptome atât de ușoare încât trec neobservate:

– nevoia de a urina frecvent
– senzație acută de sete și de foame (chiar și după masă)
– oboseală extremă
– vedere încețoșată
– tăieturi, vânătăi care se vindecă greu
– scădere în greutate, chiar dacă persoana în cauză mănâncă mai mult (tipul 1)
– durere, amorțire, furnicături la nivelul brațelor și picioarelor (tipul 2)

Vezi și Dietă de slăbire pentru DIABETICI (cu meniuri exemplificate)

Depistarea din timp a diabetului și urmarea tratamentului corespunzător pot reduce riscul apariției complicațiilor: neuropatie, nefropatie, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, gastropareză.

______________________________

Surse:

1. Woman’s Health, 11 Super-Subtle Signs You Might Actually Have Diabetes: https://www.womenshealthmag.com/health/a19956435/subtle-diabetes-symptoms/

2. American Diabetes Association, Complications: http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/?loc=symptoms

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.