Sucul de MERIȘOARE – util pentru femeile cu INFECȚII URINARE repetate (studiu)

Merișoarele sunt renumite pentru efectele lor preventive și curative în infecțiile tractului urinar. Acestea conțin compuși care împiedică aderarea bacteriei E. coli pe pereții vezicii urinare.

Un studiu recent a arătat că sucul de merișoare (cel puțin 300 ml pe zi) reduce numărul de infecții urinare la femeile care suferă de recidive.

Merișoare

Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă de asemenea cel puțin câte 250 ml de suc de merișoare proaspăt pe zi pentru prevenirea infecțiilor urinare recurente.

Femeile sunt mult mai vulnerabile la infecții urinare decât bărbații. În 80% din cazuri, cauza principală este bacteria Escherichia coli.

Pentru a evita dezvoltarea bacteriilor care produc aceste infecții, se recomandă consumul unei cantități mari de apă (cel puțin 2 litri pe zi, sau câte 1 cană de apă în fiecare oră). Se pot consuma de asemenea și sucuri din fructe de pădure (afine, coacăze, zmeură), care au efecte antioxidante, antiinflamatoare și antiseptice.

Academicianul Ovidiu Bojor recomandă afinele deoarece acestea dezinfectează aparatul urinar. Se pot administra sub formă de decoct (1 linguriță de afine uscate la 1 cană cu apă), sau macerat la rece timp de 8 ore (se folosesc aceleași cantități). Se beau câte 2 căni pe zi.

Și frunzele de merișor sunt utile în cistită, datorită proprietăților antiinflamatoare. Se folosesc sub formă de macerat. Se pune 2 linguri de frunze la macerat în 100 ml de apă rece și se lasă 15 minute. Se strecoară și se pune deoparte. Peste frunzele rămase, se toarnă 100 ml de apă clocotită, și se fierbe 15 minute, apoi se lasă la infuzat încă 10 minute. Se strecoară și se amestecă cele două preparate. Ceaiul obținut se bea pe tot parcursul zilei, cu înghițituri rare.

Profesorul Constantin Milică recomandă celor cu infecții urinare recidivante să evite consumul de alcool, cafea, ceai negru, coca-cola, zahăr alb, sare în exces și alte produse iritante. Trebuie excluse de asemenea grăsimile saturate și carnea de porc.

Se vor consuma mai multe fructe, legume și zarzavaturi proaspete (morcov, ceapă, praz, dovleac, mărar, pătrunjel, lobodă, ștevie, urzici). Acestea au efecte diuretice și depurative și cresc rezistența organismului la infecții.

Alte rețete utile:

– 3 linguri de tărâțe de grâu lăsate la înmuiat în puțină apă peste noapte, care se consumă dimineața pentru reglarea digestiei;
– se beau dimineața 2 căni cu apă de orz și 1 linguriță de bicarbonat de sodiu, pentru a crește alcalinitatea urinei.
– se consumă câte 2-3 căței de usturoi după fiecare masă a zilei; usturoiul are proprietăți antibiotice, antibacteriene și antifungice
– se recomandă sucuri naturale bogate în vitaminele A, C și B, câte 200-300 g pe zi, din morcov, sfeclă roșie, țelină, pătrunjel și orz verde; se face o cură de 5 zile.
– sunt bune iaurturile și laptele acru preparate în casă, pentru stimularea imunității, creșterea bacteriilor bune, refacerea florei microbiene bune și combaterea bacteriilor periculoase.

Surse articol:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15666710
2. http://www.farmacia-verde.ro/2013/02/15/sucurile-naturale-de-merisor-recomandate-celor-care-sufera-de-infectii-urinare/
3. http://www.nhs.uk/news/2016/06June/Pages/Cranberry-juice-useful-for-women-with-recurring-UTIs-claims-study.aspx
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3370320/
5. „Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20085135

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.