E vremea fructelor de SOC – un miracol al naturii! Eficiente în curele de SLĂBIRE și DETOXIFIERE, creșterea IMUNITĂȚII și tratarea BOLILOR cronice
Alături de măceșe, fructele de soc fac parte din clasa celor mai puternice medicamente ale toamnei. Eficiența lor în consolidarea imunității și tratarea unor boli este în unele cazuri superioară medicamentelor sintetice.
Fructele de soc sunt folosite în scop medicinal de mii de ani în Nordul Americii, în Europa, Asia de Vest și Africa de Nord. Socul era considerat un copac sfânt în Evul Mediu.
În ce boli sunt utile fructele de soc
Utilizările lor sunt menționate în Manualele de Plante Medicinale și Medicamente încă din anul 1985. În Manualul 2000 Mosby’s Nursing Drug sunt recomandate pentru gripă și răceli, infecții fungice, congestie nazală și a pieptului, și rinită alergică.
În prezent, fructele de soc sunt utilizate cu succes la Laboratorul de Oncologie din Israel pentru creșterea imunității și tratarea pacienților cu cancer și SIDA.
Sunt mult mai eficiente decât medicamentele antivirale sintetice. Sucul de fructe de soc a fost folosit în anul 1995 pentru tratarea epidemiei de gripă din Panama.
Proteinele și bioflavonoidele din fructele de soc distrug capacitatea virusurilor de a infecta celulele corpului. Sucul de soc poate reduce semnificativ severitatea simptomelor de gripă și accelera procesul de vindecare.
Studiile realizate de australieni au arătat că extractul de soc reduce oxidarea colesterolului LDL (rău) și previne bolile cardiovasculare.
Fructele de soc sunt de asemenea folosite pentru susținerea sănătății creierului, îmbunătățirea vederii, tratarea tusei, astmului și a infecțiilor virale și bacteriene, protejarea vaselor de sânge, și ca adjuvant în astm, diabet și obezitate.
Cum funcționează
Majoritatea utilizărilor fructelor de soc se datorează capacității lor de creștere a imunității. Cercetătorii germani au descoperit că aceste fructe conțin antocianini – antioxidanți (mai puternici decât vitaminele C și E) care stimulează funcția sistemului imunitar prin producerea de citokine, proteine care ajută la reglarea răspunsului imun și la apărarea corpului de boli.
Acești antioxidanți s-au dovedit de asemenea eficienți în protejarea celulelor corpului împotriva daunelor. Capacitatea antioxidantă a fructelor de soc este de două ori mai mare decât cea a afinelor.
Alți antioxidanți importanți, prezenți în fructele de soc sunt carotenoidele și flavonoidele (quercetină). Pe lângă aceștia, fructele de soc conțin cantități mari de vitamina C, aminoacizi, taninuri, rutină, vitaminele A și B.
Au efecte laxative moderate, diuretice, diaforetice și anti-obezitate. Ajută la prevenirea cancerului și a tumorilor, la tratarea bolilor degenerative și păstrarea tinereții organismului.
Cum și când se culeg fructele de soc
Fructele socului din specia Sambucus nigra sunt comestibile, însă ele trebuie culese când sunt coapte. Celelalte specii trebuie recoltate tot în stare matură și trebuie preparate termic, altfel sunt otrăvitoare.
Socul crește în zonele de pădure și de munte, pe văi de râuri și pâraie, pe marginea drumurilor forestiere. Se culeg toamna, când sunt foarte negre și coapte.
Cum se administrează fructele de soc – rețetă
Una din cele mai eficiente forme de administrare a fructelor de soc este tinctura. Rețeta este simplă. Fructele se spală, se zdrobesc (manual, sau cu ajutorul unui storcător, mixer/blender), apoi sucul se strecoară.
Se amestecă apoi în părți egale sucul de soc cu alcool alimentar de 90 de grade într-o sticlă. Se închide ermetic, se agită bine recipientul și se păstrează într-un loc rece și întunecos. Se etichetează cu numele tincturii, data de preparare și termenul valabilitate. Această tinctură poate fi consumată în termen de 2 ani de la data preparării.
În toate bolile menționate mai sus, se ia câte 1 lingură, de 1-4 ori pe zi.
Surse articol:
1. http://www.herbwisdom.com/herb-elderberry.html
2. http://www.formula-as.ro/2004/636/medicina-naturista-25/socul-si-fructele-lui-5412
3. http://www.naturalnews.com/043430_elderberry_natural_antivirals_health_benefits.html
Amestecul cu miere de albine timp de doua saptamini zilnic este cel mai bun ,se pun fructele in borcan si se acopera cu miere se amestecul zilnic tinut la frigider incercati