Remediu LAXATIV natural din coji de PORTOCALE

În coaja fructelor și a unor legume este concentrată cea mai mare parte a nutrienților. Culorile intense ale fructelor și legumelor dau mărturie despre prezența unei cantități mari de pigmenți cu proprietăți antioxidante.

Pe lângă antioxidanți, cojile fructelor și legumelor sunt bogate în fibre alimentare, care sunt extrem de importante pentru sistemul digestiv și prevenirea constipației. Coaja merelor este o sursă foarte bună de pectine, un tip de fibre solubile care ajută la scăderea colesterolului și la controlul nivelului de zahăr din sânge.

Portocale

Portocale

Pectinele se găsesc de asemenea în fructele citrice, mai ales în cojile lor. Acestea măresc volumul și cresc vâscozitatea scaunului, și ajută eliminarea.

Pe lângă faptul că reduc absorbția colesterolului din alte alimente ingerate, pectinele ajută și la eliminarea metalelor grele din corp.

Laxativ din portocale – rețetă

În una din cărțile fitoterapeutului Ovidiu Bojor am găsit o rețetă simplă pentru combaterea constipației, pe bază de coji de portocale. Aceste fructe au proprietăți stomahice (favorizează digestia), depurative și laxative ușoare, îndeosebi cojile.

Au de asemenea efecte tonice, hepatoprotectoare și coleretice (stimulează secreția biliară a ficatului), întocmai ca și lămâile.

Portocalele sunt deosebit de benefice pentru aparatul digestiv, fiind indicate mai ales în dispepsie și meteorism.

Decojiți 2 portocale și fierbeți coaja în apă timp de jumătate de oră. Aruncați apoi apa și fierbeți din nou cojile în apă îndulcită. Se folosesc circa 200 g de zahăr la 1 litru de apă. Scoateți cojile cu o spumieră și lăsați-le pe o farfurie să se răcească. Se consumă a doua zi dimineața, când cojile s-au uscat.

Un remediu la fel de bun pentru stimularea tranzitului este un pahar cu apă caldă în care s-a adăugat puțin suc de lămâie proaspăt stors, consumat dimineața pe stomacul gol.

Sursă articol:
„Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.