TUSE, BRONȘITĂ, ASTM și alte afecțiuni ale aparatului respirator inferior – leacuri Mariei Treben

În cărțile celebrei botaniste germane Maria Treben putem găsi o sumedenie de leacuri pe bază de plante, pentru tratarea unei game variate de boli, ușoare sau grave.

Am ales pentru acest articol cele mai bune plante pentru afecțiunile tractului respirator inferior: tuse, laringită, bronșită, astm și afecțiuni pulmonare, precum și modul de folosire.

Nalbă

Numită și cașul-popii, nalba este o plantă bogată în substanțe mucilaginoase. Datorită acestora, nalba ajută la tratarea laringitei (răgușeală puternică), tusei, durerilor în gât, bronșitei, secrețiilor pulmonare abundente și chiar a emfizemului pulmonar sau a cancerului laringian.

Nalbă (Cașul-popii)

Nalbă (Cașul-popii)

Maria Treben spun că prin uscare, planta își pierde din substanțele sale vindecătoare. De aceea ea trebuie folosită în stare proaspătă. Însă și planta uscată mai are ceva forțe lecuitoare.

De la nalbă se pot folosi atât frunzele, cât și florile și tulpinile. Acestea nu se fierb, nici nu se infuzează, ci se pun la înmuiat în apă rece timp de 12 ore. Se folosește 1 linguriță de plantă la 1 cană cu apă rece. După aceea, lichidul se strecoară și se încălzește ușor. Se bea pe parcursul zilei, cu înghițituri mici.

Nu aruncați plantele rămase după filtrarea maceratului. Dacă aveți o tuse rebelă sau o răceală mai puternică, încălziți-le și apoi folosiți-le sub formă de compresă, aplicându-le pe gât, pe bronhii și pe plămâni.

Pătlagină

„Afinitatea” terapeutică a acestei plante este aparatul respirator. Are efecte tămăduitoare puternice mai ales în bronșită, astm bronșic și pulmonar, tuse, tuse convulsivă și secreții abundente ale mucoaselor.

Cel mai bun soi în acest scop este pătlagina îngustă (Plantago lanceolata). Se pot bea mai multe ceaiuri într-o zi. Se folosește 1 linguriță de plantă la 1 cană cu apă clocotită.

Pentru tratarea astmului bronșic sau pulmonar, pătlagina se poate asocia cu cimbru, în cantități egale. La acest ceai se adaugă și o felie de lămâie.

Podbal

Aceasta este o altă plantă care ajută la tratarea afecțiunilor aparatului respirator inferior. Florile podbalului au proprietăți expectorante, antiinflamatoare și mucosolvante, fiind indicate în bronșită, laringită, faringită, astm bronșic, pleurezie sau chiar tuberculoză pulmonară. Frunzele de podbal au puteri și mai mari în acest sens.

Se pot folosi diferite preparate din podbal: ceai, sirop, suc sau comprese.

Pentru bronșitele cronice cu abcese dese și insuficiență respiratorie sufocantă, se pot face inhalații cu vapori de frunze și flori de podbal.

„Cei cu tuse rebelă și răgușeală chinuitoare, ar trebuie să bea de mai multe ori pe zi ceai fierbinte de podbal, amestecat cu miere”, spunea Maria Treben. Ajută în mod special la tratarea tusei convulsive. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță cu frunze și flori de podbal la 1 cană cu apă clocotită. Se bea cât se poate de fierbinte.

Siropul preparat din frunze de podbal poate fi de asemenea un leac eficient pentru bronșite și alte afecțiuni pulmonare. Primăvara se pot lua câte 2-3 lingurițe de suc de podbal proaspăt stors, adăugate în lapte sau supă caldă. Ajută în astm, afecțiunile permanente ale bronhiilor și ale fumătorilor.

Troscot

Se pot bea câte 2 căni de ceai de troscot pe parcursul unei zilei, cu înghițituri mici. Se folosește 1 linguriță de plantă la 1 cană de apă clocotită.

Leac de casă

Acesta este un remediu practicat din bătrâni pentru tuse. Se pune puțin lapte pe fundul unei cratițe. Se adaugă 125 g de brânză de vaci. Se pune vasul pe foc la încălzit, amestecând continuu. Pasta rezultată se întinde caldă pe o bucată de pânză curată, care se aplică apoi pe zona toracelui sub forma unei comprese. Se lasă să acționeze peste noapte.

Surse:
“Sănătate din Farmacia Domnului”, Maria Treben
“Plante Medicinale din Grădina Domnului, Sfaturi bune din Biblia mea de leacuri pentru păstrarea sănătății și bunăstării”, Maria Treben

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Eu stiu numai cä sunt f. bolnavä. Am räcit, tusesc, mä doare tot corpul, dar din toate astea nu am nimica la minä. Aici, unde locuiesc, nu existä astfel de plante.Din päcte.

    • Elisabeth, nu-mi prea vine sa cred ca nu sunt astfel de plante acolo unde locuiesti tu. Daca nu pe camp, macar la magazin si tot le gasesti.
      Insanatosire grabnica iti doresc.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.