Apa de PROPOLIS, care poate fi folosită pentru afecțiunile dentare, gingivale și ale cavității bucale (inclusiv cancer oral)
Folosit din antichitate în scop terapeutic, propolisul a demonstrat în studiile științifice recente o gamă variată de activități biologice: antibacteriene, antivirale, fungicide, antiinflamatoare, antioxidante, hepato-protectoare, imunomodulatoare, anti-diabetice, radioprotectoare, tumoricide sau anticancerigene.
Efectele propolisului în afecțiunile de dentare
Propolisul are o serie de aplicații importante și în domeniul stomatologiei, datorită efectelor sale antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare, analgezice și anestezice locale:
– reduce hipersensibilitatea dentară
– previne cariile dentare
– reduce mucozita orală cauzată de chimioterapie
– reduce riscul cancerului oral
– combate bolile paradontale și gingivale
– inhibă formarea plăcii dentare bacteriene
– limitează dezvoltarea leziunilor herpetice
– combate stomatita aftoasă recidivantă
Datorită activității antibacteriene, antifungice și antimicrobiene puternice, propolisul poate fi folosit cu succes și împotriva patogenilor orali, precum Streptococi, Enterococcus faecalis din canalele radiculare și Candidă. Soluțiile cu propolis pot fi folosite sub formă de apă de gură sau gel pentru aplicații locale la persoanele care suferă de candidă orală.
Mai mult, studiile au arătat că propolisul poate fi folosit ca terapie adjuvantă pentru pacienții cu carcinom cu celule scuamoase. În cancerul oral, propolisul produce o regresie a tumorilor prin stimularea imunității multicelulare, prevenirea metastazelor și accelerarea apoptozei (moartea programată a celulelor canceroase).
Efectul regenerativ al propolisului asupra pulpei dentare este cunoscut de mult timp. Pe lângă faptul că previne reacțiile inflamatorii, infecția cu microbi și necroza pulpară, propolisul ajută de asemenea la dezinfectarea canalelor radiculare.
Apa de propolis – rețetă
Un mod sigur și eficient de a folosi propolisul pentru tratarea afecțiunilor cavității orale este apa de propolis.
Se pun 5 lingurițe de tinctură de propolis într-un pahar cu apă (200 ml) rece. Se amestecă și se folosește ca o apă de gură obișnuită (pentru clătiri ale gurii după spălarea dinților), sau pentru gargară.
Acest remediu are efecte bune mai ales în stomatită, carii dentare, gingivită sângerândă sau purulentă, abcese paradontale, paradontoză în fază incipientă, dureri de dință, larigintă și faringo-amigdalită.
Sursă: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4083525/
Buna dimineata..o zi minunata….
interesant.sa citim….