Cum se prepară ULEIUL de CĂTINĂ și în ce afecțiuni se poate folosi

Fie că este consumată ca atare, fie folosită sub formă de infuzie, pulbere, sirop, macerat sau ulei, cătina ajută organismul să se vindece, să se întărească și să se apere mult mai bine împotriva bolilor.

Rețetă Ulei de Cătină

Rețetă Ulei de Cătină

Ulei de cătină – rețetă

Ingrediente

• 200-300 g de cătină proaspătă
• 2-3 lingurițe de alcool
• ulei de măsline

Preparare

Pentru prepararea uleiului, fructele de cătină trebuie să fie proaspete. Acestea se spală bine cu apă rece, se lasă la scurs, și după ce s-au zvântat, se pun într-un borcan de sticlă de 400 de grame. Se toarnă peste ele alcoolul. Puteți folosi alcool alimentar de 90 de grame sau pălincă tare.

Se pune capacul și se lasă la macerat timp de 4-6 ore, agitând ocazional borcanul.

După intervalul de macerare, se toarnă ulei de măsline peste fructe, până se umple borcanul. Se poate folosi și alt tip de ulei, precum de soia sau de floarea-soarelui. Se închide borcanul ermetic și se lasă să stea undeva la temperatura camerei încă 3-4 săptămâni. Nu uitați să agitați zilnic preparatul.

În această perioadă se va forma un strat portocaliu separat. Acesta este uleiul de cătină. După cele 3-5 săptămâni, se amestecă în borcan și se strecoară printr-o pânză curată. Se storc bine boabele de cătină, pentru a extrage tot uleiul. Se păstrează în sticluțe închise la culoare, cu dopul în jos. Acest lucru împiedică râncezirea uleiului de cătină.

Moduri de utilizare

Uleiul de cătină are aplicații externe spectaculoase, însă poate fi folosit și pentru vindecarea unor leziuni sau boli ale organelor interne.

Extern

Uleiul de cătină are o putere regenerantă uimitoare pentru țesuturile pielii. Acest lucru se datorează conținutului bogat de acid palmitic, acizi Omega-3 și Omega-6 din fructele de cătină, care ajută celulele și țesuturile epidermei să se refacă.

– Răni, ulcerații, plăgi
– Arsuri
– Escare
– Dermatite
– Eczeme
– Cuperoză
– Acnee
– Psoriazis
– Zona Zoster
– Piele ridată, ten îmbătrânit
– Degerături

Intern

Uleiul de cătină are efecte extraordinare și dacă se administrează intern. Se poate face o cură de minim 2 săptămâni (maxim 3 luni odată) cu câte 10-20 de picături, de 3 ori pe zi. Uleiul se poate lua ca atare, pe stomacul gol, amestecat cu miere sau adăugat în salate.

– Astenie, anemie
– Imunitate scăzută
– Ulcer gastric, gastrită
– Alergii
– Diaree
– Alcoolism
– Afecțiuni endocrine
– Boli de ficat
– Stres
– Reumatism
– Colesterol mare
– Cancer

Sursa rețetei: “Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinal Imunitare și Adaptogene”, Virgina Ciocan

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. ataroaie Tatiana

    Despre acest fruct am auzit ca face minuni, as vrea sa îmi spuneți și alte rețete

  2. Uleiul de cătină se obține, nu din fructe ci din semințe , după o tehnologie nu la îndemâna oricui.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.