Cum se prepară ULEIUL de CĂTINĂ și în ce afecțiuni se poate folosi
Fie că este consumată ca atare, fie folosită sub formă de infuzie, pulbere, sirop, macerat sau ulei, cătina ajută organismul să se vindece, să se întărească și să se apere mult mai bine împotriva bolilor.

Rețetă Ulei de Cătină
Ulei de cătină – rețetă
Ingrediente
• 200-300 g de cătină proaspătă
• 2-3 lingurițe de alcool
• ulei de măsline
Preparare
Pentru prepararea uleiului, fructele de cătină trebuie să fie proaspete. Acestea se spală bine cu apă rece, se lasă la scurs, și după ce s-au zvântat, se pun într-un borcan de sticlă de 400 de grame. Se toarnă peste ele alcoolul. Puteți folosi alcool alimentar de 90 de grame sau pălincă tare.
Se pune capacul și se lasă la macerat timp de 4-6 ore, agitând ocazional borcanul.
După intervalul de macerare, se toarnă ulei de măsline peste fructe, până se umple borcanul. Se poate folosi și alt tip de ulei, precum de soia sau de floarea-soarelui. Se închide borcanul ermetic și se lasă să stea undeva la temperatura camerei încă 3-4 săptămâni. Nu uitați să agitați zilnic preparatul.
În această perioadă se va forma un strat portocaliu separat. Acesta este uleiul de cătină. După cele 3-5 săptămâni, se amestecă în borcan și se strecoară printr-o pânză curată. Se storc bine boabele de cătină, pentru a extrage tot uleiul. Se păstrează în sticluțe închise la culoare, cu dopul în jos. Acest lucru împiedică râncezirea uleiului de cătină.
♣ Moduri de utilizare
Uleiul de cătină are aplicații externe spectaculoase, însă poate fi folosit și pentru vindecarea unor leziuni sau boli ale organelor interne.
Extern
Uleiul de cătină are o putere regenerantă uimitoare pentru țesuturile pielii. Acest lucru se datorează conținutului bogat de acid palmitic, acizi Omega-3 și Omega-6 din fructele de cătină, care ajută celulele și țesuturile epidermei să se refacă.
– Răni, ulcerații, plăgi
– Arsuri
– Escare
– Dermatite
– Eczeme
– Cuperoză
– Acnee
– Psoriazis
– Zona Zoster
– Piele ridată, ten îmbătrânit
– DegerăturiIntern
Uleiul de cătină are efecte extraordinare și dacă se administrează intern. Se poate face o cură de minim 2 săptămâni (maxim 3 luni odată) cu câte 10-20 de picături, de 3 ori pe zi. Uleiul se poate lua ca atare, pe stomacul gol, amestecat cu miere sau adăugat în salate.
– Astenie, anemie
– Imunitate scăzută
– Ulcer gastric, gastrită
– Alergii
– Diaree
– Alcoolism
– Afecțiuni endocrine
– Boli de ficat
– Stres
– Reumatism
– Colesterol mare
– Cancer
Sursa rețetei: “Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinal Imunitare și Adaptogene”, Virgina Ciocan
Despre acest fruct am auzit ca face minuni, as vrea sa îmi spuneți și alte rețete
Dați click aici: http://lataifas.ro/?s=c%C4%83tin%C4%83
și veți găsi mai multe rețete cu cătină.
Uleiul de cătină se obține, nu din fructe ci din semințe , după o tehnologie nu la îndemâna oricui.