Ceaiul de AFINE, insulina verde a diabeticilor
Din toate fructele de pădure, afinele sunt celebre pentru potențialul lor terapeutic divers: de la curățarea organelor interne și menținerea sănătății ficatului, până la întărirea vederii, scăderea glicemiei la diabetici și prevenirea bolilor coronariene și cerebrale.

Ceai de Afine
Cuprins
Ceai de afin: rețetă
Ceaiul de afin se poate prepara atât din fructe, cât și din frunze, chiar combinate, pentru un efect sporit. Indiferent dacă sunt uscate sau proaspete, doza este de 20 de afine și 1 linguriță de frunze la o cană de apă (250 ml) clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară și se bea călduț.
Administrare
Se beau doar 2 căni pe zi, cu jumătate de oră înainte de masa de dimineață și înainte de cină. Cura cu ceai de afin durează o lună, și se poate repeta din 3 în 3 luni.
♣ Indicații terapeutice
Ceaiul de afin se poate administra sub forma acestei cure pentru următoarele afecțiuni:
– Diabet
– Enterocolită
– Parazitoză intestinală
– Tulburări circulatorii periferice
– Gută
– Eczeme
În cazul diabeticilor de tip II, ceaiul de afine scade nivelul de zahăr din sânge și reduce dependența de insulină. Citește mai multe în acest articol.
Cum se culeg frunzele și fructele de afin
Afinul (Vaccinium myrtillus) crește în zonele de munte. Atenție, afinul se poate confunda cu afinul de mlaștină (Vaccinium uliginosum), care crește în aceleași zone, însă în locuri umede. Sucul fructelor este albicios, spre deosebire de sucul afinului de munte, a cărui suc este violaceu-purpuriu.

Afine
În scop terapeutic se folosesc doar frunzele și fructele. Frunzele de afin se pot culege pe toată perioada verii, până toamna târziu, iar afinele când sunt bine coapte, la sfârșitul lunii iulie, și toată luna august.
Ramurile cu frunze se usucă în locuri aerisite și umbroase, iar boabele de afine se usucă în straturi subțiri pe rame cu plase de sârmă, în încăperi special amenajate, la 70 de grade Celsius. După ce s-au uscat, afinele se lasă 2-3 zile la aerisit, apoi se depozitează în pungi de hârtie sau săculeți de pânză.
Proprietățile afinului
Frunzele și fructele de afin conțin foarte mult tanin și proprietăți astringente, prin care combat secrețiile organice excesive din corp. Acestea sunt de asemenea foarte bogate în Vitaminele A și C, B1, B2, E, F, PP și antioxidanți (flavonoide care protejează împotriva infecțiilor și antocianină, care îmbunătățește vederea).
da, probat…
exista din anii ’80 un produs DIAVIT, F BUN,romanesc…
MULTUMESC
Interesant acest ceai, am sa îmi fac si eu,numai ca frunze nu se prea găsesc.
se gasesc la plafaruri, sau cum se mai numesc acum, dar fructul uscat e super, iar pt vedere tinctura, tot de la magazinele tip plafar
Multumesc Dajna pentru toate îndrumările.