Tinctura de Valeriană – Proprietăți, Preparare, Prospect

Valeriana este poate cea mai cultivată și utilizată plantă medicinală din întreaga lume. Inclusiv medicii din sistemul alopat îi recunoaște astăzi proprietățile curative deosebite. Valeriana acoperă în special sfera tulburărilor emoționale, afecțiunile sistemului nervos și a tuturor acelor boli sau simptome asociate. Stresul, tensiunea, insomnia și depresia sunt tulburări ale lumii moderne care pot fi tratate cu ajutorul acestei minunate plante.

Tinctura de Valeriană – Proprietăți, Preparare, Prospect

Tinctura de Valeriană – Proprietăți, Preparare, Prospect

Valeriana – Proprietăți

Valeriana mai este cunoscută în popor sub numele de “odolean”. Crește spontan, în zonele de deal și munte. Florile sale de culoare roz deschis au un miros dulce, cu care atrag insectele și culegătorii.

> Cum se culege valeriana

Rădăcina de valeriană se culege de regulă în lunile septembrie-octombrie. Se face o gaură în pământ, se dezgroapă și se scoate cu grijă. Se spală și se despică pe lungime în sferturi, apoi se pune la uscat în locuri bine aerisite.

După ce rădăcinile s-au uscat și se sfărâmă, se depozitează în punguțe de hârtie, la locuri uscate, întunecoase și răcoroase.

Planta se găsește mai rar, fiind atât de mult culeasă, de aceea se poate apela și la preparatele pe bază de valeriană de la magazinele naturiste.

Rețetă Tinctură de Valeriană

Tinctura de valeriană este cel mai bun mod de administrare, datorită efectului rapid și direct asupra afecțiunii. Cei care au valeriană în casă, pot prepara tinctura ei înșiși.

> Preparare și administrare

Mai înainte de toate, rădăcina de valeriană trebuie măcinată prin râșnița de cafea, pentru a obține o pulbere fină. Se pun 20 de linguri de pulbere de valeriană într-un borcan, și apoi se adaugă 2 căni de alcool alimentar de 70 de grade. Se pune capacul, se închide ermetic și se lasă la macerat 14 zile, la loc cald sau însorit. După această perioadă, preparatul se strecoară printr-un tifon dublu, și se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare. Se iau câte 50 ml de tinctură de valeriană, de 4 ori pe zi, diluată în puțină apă.

Tinctură de valeriană – Prospect și tratamente

Tinctura de valeriană este indicată ca adjuvant în afecțiuni nervoase: tensiune psihică, depresie, agitație, anxietate, insomnie, emoții puternice, stres, surmenaj psihic și fizic, cardiovasculare și digestive.

• Depresie. Se iau câte 20-30 de picături de tinctură de valeriană, de 3-5 ori pe zi, cu puțină apă.
• Insomnie. Se ia câte o linguriță de tinctură de valeriană, seara la ora 7, diluată cu puțină apă. Efectele de reglare și îmbunătățire a somnului de noapte se văd după 3 săptămâni de utilizare a plantei. Se fac cure de câte 6 săptămâni.
• Sindrom premenstrual (excitabilitate nervoasă, dureri de sâni, de ovare, balonare). Se iau câte 2-3 lingurițe de tinctură de valeriană pe zi. Administrarea trebuie să înceapă cu 5 zile înaintea menstruației. Tratamentul durează 7 zile, sau până în a doua zi a ciclului menstrual.
• Crampe menstruale. Se iau câte 2 lingurițe de tinctură de valeriană, ca doză șoc, în timpul crampelor.
• Aritmie și ischemie cardiacă. Se iau câte 30 de picături de tinctură de valeriană, de 3 ori pe zi.
• Angină pectorală. Se ia câte o linguriță de tinctură de valeriană, de 3 ori pe zi. Se fac cure de câte 40 de zile, urmate de 10 zile de pauză.
• Dureri de stomac, afecțiuni digestive. Se iau câte 20 de picături de tinctură de valeriană, de 3 ori pe zi.

___________________________________________________________________________________________

Tinctura de valeriană – Contraindicații și precauții

Nu se vor depăși dozele indicate, deoarece excesul de valeriană poate duce la încetinirea gândirii și slăbirea capacității de concentrare. Persoanele care suferă de ulcer gastroduodenal dau gastrită hiperacidă trebuie să utilizeze tinctura cu precauție, deoarece conține alcool. De asemenea, tinctura de valeriană este contraindicată persoanelor care suferă de hepatită virală, metabolică sau toxică, steatoză hepatică sau ciroză hepatică, femeilor însărcinate, celor care alăptează, copiilor sau persoanelor alergice la această plantă.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.