Tinctură de Mușețel – Preparare, Administrare, Tratamente

Tincturile din plante sunt soluții alcoolice puternice, obținute din diferite componente ale unor plante (frunze, flori, rădăcini). Efectul lor este foarte rapid și profund, datorită principiilor active în concentrații mari, care ajută la păstrarea proprietăților terapeutice pe termen lung.

Tinctură de Mușețel – Preparare (Image courtesy sxc.hu)

Tinctură de Mușețel – Preparare (Image courtesy sxc.hu)

Tinctura de Mușețel – Proprietăți 

Tinctura de mușețel este o tinctură simplă, cu aplicații interne și externe. Conține uleiuri esențiale, acizi fenolici, flavonoide, polizaharide și cumarine. Aceste substanțe au efecte decongestionante pentru căile respiratorii, antibacteriene, antiinflamatoare, analgezice, antispastice, antialergice, radioprotectoare, antitoxice, sedative, antimicotice, fungicide, dezinfectante, cicatrizante și emoliente.

Rețetă Tinctură de Mușețel    

Tinctura de mușețel se poate găsi la Plafar sau la orice magazin naturist, însă ea se poate prepara foarte ușor și acasă.

Ingrediente:

• 30 g de flori de mușețel
• 100 ml alcool alimentar (50-60 de grade)

Preparare:

Florile de mușețel se pun într-o sticlă și peste ele se toarnă alcoolul. Se poate folosi și țuică de casă. Se închide ermetic și se lasă la macerat vreme de 12 zile. Recipientul trebuie agitat zilnic în această perioadă. La final, tinctura se strecoară și se toarnă în sticluțe mici, închise la culoare. Se păstrează la frigider.

___________________________________________________________________________________________

Administrare internă și externă

> Tineri peste 15 ani și adulți. Se ia câte o linguriță de tinctură, de 3 ori pe zi, înainte de masă pe stomacul gol. Picăturile trebuie diluate, de aceea se vor pune într-o jumătate de pahar de apă sau ceai neîndulcit.

> Copii între 7 și 14 ani. Se iau câte 10-30 picături de tinctură, puse în jumătate de pahar de apă, de 3 ori pe zi, înainte de masă.

Tinctura se poate folosi și extern, sub formă de comprese, cataplasme sau badijonări, gargară, spălături bucale sau a rănilor. Se diluează 2-3 lingurițe de tinctură cu 50 ml de apă fiartă și răcită. Pentru afecțiunile bucale se fac spălături ale gurii sau gargară cu o linguriță de tinctură diluată cu jumătate de pahar de apă.

Tinctura de mușețel – Indicații terapeutice 

___________________________________________________________________________________________

• Afte, stomatită, paradontoză
• Rinită, sinuzită
• Faringită, laringită, bronșită și alte inflamații respiratorii
• Conjunctivită
• Tulburări digestive: balonare, enterocolită, colici abdominale, digestie lentă, gastrită
• Infecții gastro-intestinale
• Infecții renale (cistită, nefrită, glomerulonefrită)
• Afecțiuni hepatice
• Dismenoree
• Radioterapie
• Îngrijirea părului (păr șaten și blond)
• Afecțiuni ale pielii (răni, arsuri, plăgi infectate, eczeme, înțepături de insecte)
• Hemoroizi
• Iritații cutanate la sugari și copii
• Nevralgii, dureri reumatice

Tinctură de mușețel pentru ten. Se diluează o linguriță de tinctură de mușețel cu jumătate de pahar de apă și se șterge fața în fiecare dimineață.

Tinctură de mușețel pentru păr. Se diluează o linguriță de tinctură de mușețel cu jumătate de pahar de apă și se clătește părul după spălarea cu șampon. După aplicarea tincturii, părul nu se mai clătește, ci se lasă să se usuce natural.

___________________________________________________________________________________________

Tinctura de mușețel – Contraindicații

Tincturile conțin alcool, de aceea ele sunt contraindicate persoanelor care au interdicție la alcool, hepatită virală, metabolică sau toxică, steatoză hepatică, ciroză hepatică, sau alergie la mușețel. Tinctura de mușețel nu este indicată pe perioada sarcinii și alăptării.

Tincturile pot crește aciditatea gastrică, de aceea persoanele care au ulcer sau gastrită trebuie să aibă mai multă prudență la administrare.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.