Bronșita – Tratamente Eficiente cu Hrean

În cazul bronșitei, se pot face inhalații cu ulei de eucalipt, pin, lavandă sau portocale. Însă cel mai bun remediu pentru răceală și gripă, sinuzită, rinită, tuse persistentă, astm, bronșită și afecțiuni respiratorii sau bronho-pulmonare în general este hreanul.

Are efecte antibiotice, expectorante și bronhodilatatoare și a fost folosit din timpuri preistorice pentru vindecarea acestor afecțiuni. Hreanul alungă durerile de cap și de reumatism, combate anemia și este bogat în Vitamina C, fiind un bun stimulator al imunității pe timp de iarnă.

Bronșita – Tratamente Hrean (Image courtesy sxc.hu)

Bronșita – Tratamente Hrean (Image courtesy sxc.hu)

Rețete cu hrean pentru bronșită, astm, boli de plămâni

___________________________________________________________________________________________

Sirop de hrean

Se rade o rădăcină de hrean pe răzătoare, se amestecă cu 4 linguri de miere, și se lasă 20-30 de minute la macerat. Se strecoară printr-un tifon siropul, apăsând conținutul cu degetele, și se pune deoparte. Restul de hrean din tifon se pun la fiert cu apă cât să le acopere. Se fierb, se strecoară, se presează din nou, apoi după ce s-a răcit, se amestecă cu siropul extras prima dată. Din acest sirop se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi.

• Comprese cu hrean

Se rade hreanul pe răzătoare, se învelește într-o bucată de tifon, și se aplică pe piept. Înainte de aplicare, se unge pielea cu un strat de cremă de gălbenele sau de untură de porc, pentru că poate provoca iritații severe. Se ține până apare senzația de arsură. Persoanele care suportă bine hreanul extern, pot renunța la crema de gălbenele.

Ceai de hrean

Se prepară din 20 g de rădăcină de hrean ras și un litru de apă. Se lasă la macerat peste noapte, iar dimineața se strecoară și se bea.

Macerat de hrean cu ouă și lămâie

Acest tratament este ideal pentru bolile de plămâni. Aveți nevie de 12 ouă, 1 kg de hrean, 1 kg de miere de albine, 1 litru de țuică naturală și zeamă de lămâie. Se spală ouăle și se pun cu tot cu coajă într-un borcan. Peste ele se toarnă suc de lămâie, cât să le acopere. Se lasă la macerat peste noapte. Dimineața se scot ouăle din zeama de lămâie, se sparg și se bat. Compoziția de ouă bătute se pune la loc în borcanul cu zeamă de lămâie. Se adaugă hreanul ras, mierea și țuica. Se amestecă și se lasă preparatul la macerat 9 zile. Se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi, după masă.

Hrean ras cu miere

Cel mai simplu mod de a beneficia de proprietățile curative instante ale hreanului este să îl consumăm ras, amestecat cu miere. Se pot prepara doze zilnice, amestecând 3 lingurițe de hrean ras cu o linguriță de miere, sau se poate prepara miere cu hrean la borcan, conform rețetei de aici. Se ia câte o linguriță de amestec, de 3-4 ori pe zi.

___________________________________________________________________________________________

Atenționări importante

Hreanul poate da tulburări digestive la persoanele sensibile la stomac, sau care suferă deja de colită de fermentație, ulcer sau colon iritabil. Consumat în exces, hreanul poate da inclusiv tulburări de natură nervoasă.

Persoanele cu hipotiroidism, afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, boala sindromului iritabil și boli de rinichi grave trebuie să evite consumul de hrean. Acesta este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.

Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură cu hrean.

Atunci când este aplicat extern, hreanul poate cauza iritații sau alergii la persoanele cu pielea sensibilă.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.