Oțet de HREAN – rețetă pentru dureri reumatice și acnee

Oțetul de hrean este un leac vechi, utilizat în multe zone ale țării pentru durerile reumatice de tot felul, dar și la curățarea tenului.

Deși se știe că hreanul arde și crează iritații atunci când este aplicat extern, combinația dintre hrean și oțet de vin folosită la rețetele de mai jos este una domoală, care nu dăunează pielii.

Oțet de Hrean – Preparare Pentru Dureri Reumatice și Acnee

Oțet de Hrean – Preparare Pentru Dureri Reumatice și Acnee

Oțet de Hrean (prin fierbere)

Ingrediente

• 200 g hrean (rădăcină, tulpini și flori)
• 1 litru de oțet alimentar (de vin)

Preparare

Se spală hreanul, se lasă puțin la zvântat, apoi se rade prin răzătoare. Se pun la fiert cu oțetul folosind un vas inoxidabil. Se pune capacul și se lasă la foc mic, până când lichidul scade la jumate din cantitate. Oțetul rezultat se păstrează într-o sticlă închisă la culoare, și se astupă cu un dop de plută, astfel încât să stea ermertic.

Se freacă zonele afectate de dureri articulare, musculare sau reumatice, însoțite de febră, de mai multe ori pe zi până la vindecare, sau de câte ori este nevoie.

Oțet de Hrean (prin macerare)

Ingrediente

• 60-70 g de hrean
• 250 ml de oțet din vin

Preparare

Se rade hreanul și se pune la macerat într-un brcan cu oțetul de vin. Se lasă 8 zile, agitând preparatul zilnic.

Se ung locurile dureroase cu această soluție, de mai multe ori pe zi, până la reducerea inflamației. Se poate folosi și pentru pistrui.

Oțet de Hrean (pentru acnee)

Ingrediente

• o rădăcină de hrean
• oțet din vin alb

Preparare

Se curăță hreanul cu o perie, se spală și se rade. Se pune într-un bidon de plastic cu un capac perforat cu găuri mici (pentru a strecura preparatul la folosire), și peste fulgii de hrean se toarnă oțetul, cât să îi acopere. Se amestecă folosind o lingură de lemn, apoi se închide ermetic și se lasă 10 zile la loc cald (moderat), scuturând vasul zilnic.

Se folosește direct din bidon, strecurat, pe locurile afectate de acnee, sau pistrui, crăpături, dimineața și seara pe fața udă. Se lasă să acționeze 10 minute. Se poate folosi pe orice fel de ten. La urmă se poate curăța pielea cu ceai de mușețel.

Precauții și contraindicații

Persoanele cu hipotiroidism, afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, hipertensiune arterială, boala sindromului iritabil și boli de rinichi grave trebuie să evite consumul de hrean. Acesta este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.

Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură cu hrean.

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.