Curăţarea ficatului – 13 alimente detoxifiante

Ritmul agitat şi alimentaţia plină de toxine sub amprenta cărora trăim fac tot mai multe victime ale bolilor de ficat.

Mâncatul în exces sau alimente procesate şi prost-gătite (prăjite în mult ulei), expunerea la poluanţii din mediu şi la hormonii de stres, sunt factori care suprasolicită ficatul şi îl îmbolnăvesc.

Grăsimile nu mai sunt procesate eficient, iar toxinele rămân stocate în corp, cauzând boli.

Curăţarea ficatului – 13 alimente detoxifiante

Curăţarea ficatului – 13 alimente detoxifiante

Din fericire, multe din bolile de stomac și de ficat pot fi ameliorate sau corectate cu ajutorul unui regim alimentar bine pus la punct.

Curăţarea ficatului se poate face cu ajutorul unei diete bogate în alimente cu efecte detoxifant, dar și cu ajutorul ceaiurilor diuretice şi hepatice. Acestea pot stimula funcţia naturală a ficatului de a curăţa deşeurile din organism.

Este bine să se urmeze cel puţin două diete de curăţare a ficatului şi vezicii biliare pe an.

Usturoiul

O cantitate mică de usturoi iute poate activa enzimele hepatice responsabile cu detoxiferea ficatului şi a corpului.

Usturoiul are cantităţi importante de seleniu şi alicină, doi compuşi naturali care ajută la curăţarea ficatului.

Grapefruit

Bogat în vitamina C şi antioxidanţi, grepfruitul creşte rata de curăţare a ficatului.

Se poate bea în acest scop câte un păhărel de suc de grepfruit proaspăt stors. Ajută la stimularea producţiei de enzime hepatice şi eliminarea celulelor potenţial cancerigene.

Atenție, grepfrutul poate interacționa cu multe medicamente!

Sfeclă şi morcovi

Atât sfecla, cât şi morcovii conţin flavonoide şi beta-caroten.

Acești antioxidanți contribuie la îmbunătăţirea funcţiei hepatice şi la eliminarea deşeurilor nocive.

Ceai verde

Ceaiul verde nu este doar o licoare delicioasă, ci şi un remediu foarte bune pentru îmbunătăţirea stării generale de sănătate, pornind de la curăţarea şi revigorarea celulelor hepatice.

Această băutură iubeşte ficatul şi are un rol protector asupra lui.

Ceaiul verde conţine antioxidanţi din plante de tipul catechinelor, compuși renumiți pentru stimularea ficatului.

Legume cu frunze verzi

Dintre aliaţii noştri cei mai puternici în curăţirea ficatului amintim verdeţurile și legumele cu frunze verzi.

Este ideal ca acestea să se consume crude. Dar pot fi consumate și în stare fiartă sau sub formă de sucuri.

Clorofila din verdeaţa sezonieră extrage toxinele din fluxul de sânge, neutralizează substanţele grele, chimice şi pesticidele, contribuind astfel la crearea unui mecanism puternic de apărare pentru ficat.

Spanacul, păpădia, cicoarea, muştarul, sunt doar câteva exemple de alimente care cresc fluxul de bilă şi ajută la eliminarea deşeurilor din organe şi din sânge.

Fructe

Avocado este un super-aliment, care ajută corpul să producă glutation. Acest compus este necesar pentru curăţarea şi eliminarea toxinelor dăunătoare din ficat.

Merele conţin pectină, o componentă chimică importantă pentru eliberarea toxinelor din tractul digestiv. Acest lucru ajută ficatul să-şi îndeplinească sarcinile mai uşor în procesul de detoxifiere.

Ulei de măsline

Uleiurile organice presate la rece, cum sunt uleiul de măsline, uleiul de cânepă sau de seminţe de in, sunt benefice pentru ficat. Atâta timp cât sunt utilizate cu moderaţie.

Acestea asigură organismului un aport necesar de lipide, care la rândul lor „sug” toxinele din organe.

Uleiul de măsline uşurează un ficat supraîncărcat de toxine.

Cereale integrale

Orezul brun conţine vitamine din complexul B, care au capacitatea de îmbunătăţi procesul de metabolizare a grăsimilor, funcţia hepatică şi decongestionarea ficatului.

Se recomandă consumul de cereale integrale şi reducerea consumului de produse din făină albă.

Legumele crucifere

Consumul de broccoli şi conopidă ajută la creşterea glucozinolaților din corp, care stimulează producţia de enzime din ficat.

Aceste enzime naturale ajuta la eliminarea toxinelor cancerigene, reducând astfel riscul de cancer.

Lămâie şi lime

Aceste fructe citrice conţin cantităţi  mari de vitamina C, care ajută la sintetizarea materiile toxine în substanţe care pot fi absorbite de apă. Sucul de lămâie băut dimineaţa stimulează ficatul.

Nuci

Nuca are cantităţi mari de arginină, un aminoacid care ajută la detoxifierea ficatului.

Nucile conţin o cantitate mare de glutațion şi acizi graşi Omega-3, care sprijină activitatea de curăţarea hepatică.

Este recomandat ca nucile să se mestece bine înainte de înghiţire.

Varza

La fel ca şi broccoli şi conopica, varza ajută la stimularea a două enzime active cruciale din ficat, care spijină procesul de detoxifiere.

Se recomandă aşadar consumul mai mare varză. Ea poate fi pregătită sub formă de salate sau supe.

Curcumina

Cucurmina este substanța activă din rădăcina de turmeric. Susține numeroase organe, inclusiv ficatul.

Ajută detoxifierea prin stimularea unei enzime care alungă toxinele cancerigene.

Se poate adăuga în ciorbe de linte sau alte mâncăruri de legume pentru o stimulare rapidă a ficatului.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.