Salvia amplifică memoria de scurtă și lungă durată – dr. Giurgiu

Articol bazat pe studii științifice

Salvia este o plantă a cărei denumire spune multe despre valoarea ei terapeutică.

Frunzele sale sunt folosite în medicina tradițională în numeroase afecțiuni, de la cele orale, până la cele stomacale și hormonale.

Salvia amplifica memoria de scurta si lungă durata

Salvia amplifica memoria de scurta si lungă durata: Wayhomestudio

Salvia sporește abilitățile cognitive

Salvia are efecte bune în indigestie, inflamațiile gurii și gâtului, tuse, infecții, diabet, hipertensiune arterială, transpirație excesivă, menopauză.

Activitatea sa stimulantă asupra sistemului nervos și creierului este bine documentată.

Citește și – În ce afecțiuni ajută ceaiul de salvie – prof. Constantin Pârvu

Această plantă îmbunătățește funcțiile cognitive, mai ales la vârstnici. De aceea este considerată un tonic cerebral natural.

Preparatele din salvie inhibă acetilcolinesteraza (ACE). Această enzimă este implicată în leziunile cerebrale văzute la pacienții cu Alzheimer.

Medicamentele utilizate împotriva acestei boli sunt inhibitori de colinesterază. Cu alte cuvinte, salvia are o acțiune similară, dar lipsită de efecte secundare majore.

Prin inhibarea acestei enzime, salvia crește nivelul de acetilcolină din creier, fapt care duce la îmbunătățirea abilităților cognitive.

Are efecte antioxidante puternice

Salvia combate bolile neurodegenerative datorită efectelor antiinflamatoare și antioxidante. Inflamația și stresul oxidativ contribuie semnificativ la apariția bolilor, inclusiv a maladiei Alzheimer.

Principalii antioxidanți din salvie sunt polifenolii, peste 160 la număr. Iată câțiva din ei: acidul cafeic, acidul rosmarinic, acizii salvianolici, sagecumarinele, acidul sagernic, acizii litospermici și acizii iunaneici.

Între flavonoizi se remarcă luteolina, apigenina, hispidulina, quercetina și kaempferolul.

Și uleiul volatil din salvie este bogat în compuși antioxidanți: alfa- și beta-tujon, camfor, 1,8-cineol, alfa-humulen, beta-cariofilen.

Îmbunătățește memoria, atenția și starea de spirit

Studiile au arătat că salvia reduce simptomele de Alzheimer incipient sau moderat.

Un studiu a arătat că extractul de salvie (60 picături) pe zi, timp de 4 luni i-a ajutat pe pacienții cu Alzheimer moderat să obțină rezultate mai bune la testele de memorie, gândire și rezolvarea problemelor.

Alte cercetări sugerează că această plantă îmbunătățește nu doar memoria, ci și atenția și dispoziția sau starea de spirit. Are efecte antidepresive, anxiolitice și neurotrofice.

Citește și – Ceaiul de salvie băut mai des fortifică întreg organismul – Maria Treben

Un studiu din 2003 a arătat că tinctura de salvie a îmbunătățit funcțiile cognitive la pacienții cu Alzheimer. Aceștia au consumat câte 60 de picături pe zi, timp de 4 luni.

Capsulele cu ulei esențial de salvie au redus considerabil simptomele neuropsihice și au îmbunătățit atenția în 6 săptămâni.

În alte studii, acest tip de capsule au produs de asemenea o accelerare a memoriei și au crescut buna-dispoziție, vigilența, starea de calm și de mulțumire.

Salvia ne poate ajuta să ne aducem aminte mai ușor anumite lucruri din memorie.

Cura cu salvie pentru memorie, stres, anxietate

Cercetătorul român Eugen Giurgiu recomandă salvia persoanelor care au tulburări de memorie.

Forma cea mai eficientă de administrare a plantei este pulberea. Se ia câte ½ linguriță de pulbere de salvie, de 4 ori pe zi. Se fac cure de câte 4 săptămâni, întrerupte de pauze de 3 săptămâni.

„Administrarea salviei amplifică memoria de lungă și de scurtă durată, crește capacotatea de raționament și performanța intelectuală în general”.

Frunzele acestei plante aromatice pot fi de asemenea un remediu util împotriva stresului și anxietății.

Citește și – Cura cu salvie pentru reducerea stresului și anxietății – dr. Eugen Giurgiu

Precauții și contraindicații

Persoanele sensibile pot avea reacții adverse la salvie, precum convulsii. Planta nu este indicată celor cu epilepsie. 

Diabeticii trebuie să monitorizeze glicemia pe durata unei curei cu salvie.

Salvia este contraindicată pe perioada sarcinii și alăptării.

Surse articol:

1. Alzheimer’s Organization, Salvia Officinalis and Alzheimer’s Disease: https://www.alzheimersorganization.org/sage-and-alzheimers
2. Lopresti AL. Salvia (Sage): A Review of its Potential Cognitive-Enhancing and Protective Effects. Drugs R D. 2017 Mar;17(1):53-64. doi: 10.1007/s40268-016-0157-5. PMID: 27888449; PMCID: PMC5318325.
3. Rita Gkatzouli, Sage: an herb with important properties, Vita 4 You: https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/en/item/sage-an-herb-with-important-properties.html#Sage_memory_and_brain_health
4. Eugen Giurgiu, Salvia, Cele mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, p. 213

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.