Cum să faci ulei din semințe de in pentru riduri, hipertensiune, slăbit

Uleiul din semințe de in este un preparat valoros pentru piele și pentru sănătate. Se face ușor în casă și poate fi utilizat atât extern, cât și intern.

Are beneficii impresionante și costă foarte puțin să îl obțineți în condiții casnice.

Cum sa faci ulei din seminte de in pentru riduri

Cum sa faci ulei din seminte de in pentru riduri: Pchvector

Ulei din semințe de in – rețetă

Ingrediente

  • 2 linguri de semințe de in
  • 100 ml de ulei de măsline natural

Mod de preparare

Semințele de in trebuie măcinate înainte de a le pun la macerat în ulei. Puteți folosi în acest sens râșnița electrică de cafea sau un mini-tocător/robot.

Puneți pulberea de semințe de in obținută într-un borcănel de sticlă. Turnați uleiul, amestecați bine cu o linguriță/bețișor de lemn.

Luați o cratiță mică și înaltă. Așezați pe fund un prosop. Umpleți cratița pe un sfert/jumătate cu apă fierbinte.

Introduceți borcanul cu semințe de in în cratiță, peste prosop. Apa nu trebuie să depășească gura borcanului.

Așezați cratița pe aragaz la foc mic. După ce începe să fiarbă, cronometrați 20 de minute.

Uleiul trebuie să stea la bain-marie 20 de minute, cât să se încingă și să extragă principiile din semințele de in. Nu trebuie să fiarbă sau să clocotească.

Opriți focul și scoateți borcanul din apă. După ce s-a răcorit puțin, strecurați conținutul printr-o sită și ulterior printr-un tifon.

Dacă uleiul mai are reziduuri, îl puteți filtra de mai multe ori. Stoarceți bine tifonul pentru a extrage tot uleiul.

Uleiul de in se transferă în borcănele sau sticle curate. De preferat este să folosiți recipiente închise la culoare, pentru a preveni oxidarea uleiului.

Înfiletați recipientele cu capacele și după ce conținutul s-a răcit de tot, se dau în frigider. Uleiul de in făcut după această rețetă rezistă la rece 30 de zile.

Moduri de utilizare

În acel interval de o lună, uleiul de in poate fi consumat intern, câte o linguriță/lingură ca atare, sau se poate pune în salate. Nu îl folosiți la prăjit, deoarece nu are un punct de ardere ridicat.

Beneficii pentru uz intern

Includerea acestuia în dietă crește aportul de fibre și proteine. Este un ulei excelent pentru persoanele care au hipertensiune arterială, colesterol crescut, diabet, constipații sau probleme cu greutatea.

Hipertensiune, colesterol crescut, diabet

Semințele de in scad tensiunea arterială și inflamația, reduc grăsimile din sânge și îmbunătățesc elasticitatea arterelor.

Beneficiile semințelor de in sunt atribuite în mare parte conținutului de grăsimi sănătoase. O lingură (15 ml) de ulei de semințe de in furnizează 7,196 mg de Omega-3, o doză care depășește cu mult necesarul zilnic recomandat (1.000 – 1.600 mg/zi).

Efect antiinflamator și antioxidant

Acești acizi grași esențiali protejează nu doar inima, ci și creierul de inflamații și îmbătrânire. Proprietățile antiinflamatoare ale inului sunt comparabile cu cele ale uleiului de măsline.

Citește și – Beți apă cu semințe de in – vă ajută să slăbiți și să scădeți colesterolul, tensiunea arterială și glicemia

Uleiul din semințe de in are efect protector împotriva cancerului. Are efect laxativ, fiind util în constipație și scaune tari sau neregulate. Totodată, este benefic și în diaree.

Util pentru slăbit

Fibrele, proteinele și grăsimile pe care le conține ajută la controlul apetitului. Acest trio este ideal pentru scăderea în greutate sau menținerea siluetei.

Beneficii pentru piele și utilizări externe

Pentru uz cosmetic, uleiul de in se aplică pe ten și pe mâini în cursul serii, pe fața curată. Se masează ușor și se lasă 20 de minute să pătrundă în piele. După aceea se spală cu apă călduță și se aplică o cremă hidratantă.

Tratamentul poate fi făcut 3 zile pe săptămână. Este bine tolerat de toate tipurile de piele. Chiar și persoanele cu pielea sensibilă sau acneică îl pot folosi în siguranță.

Riduri, piele lăsată

Semințele de in au un efect de strângere și întindere a pielii. De aceea uleiul acesta poate fi utilizat ca remediu împotriva ridurilor și liniilor fine de expresie. Hrănește, hidratează și dă fermitate pielii.

Folosiți-l cu încredere dacă aveți tenul uscat, îmbătrânit, lipsit de strălucire sau pielea lăsată.

Citește și – Cataplasmele cu semințe de in – leac de casă pentru infecții respiratorii, răni, infecții, arsuri 

Roșeață, umflături, pete pe piele

Uleiul de in reduce roșeața pielii și aspectul umflat, pufos. Datorită proprietăților antiinflamatoare reduce iritațiile, petele de pe piele și semnele lăsate de acnee.

Grație conținutului de vitamina E, uleiul de semințe de in protejează pielea de daunele provocate de expunerea la razele ultraviolete, fumul de țigară și alți poluanți.

Antioxidant, hidratant, hrănitor

Vitamina E este un antioxidant puternic care neutralizează radicalii liberi asociați cu îmbătrânirea și pătarea pielii. Un efect protector similar îl au și lignanii din semințele de in.

Beneficiile uleiului de in pentru piele pot fi obținute și prin administrarea internă a acestuia. Studiile au arătat că pielea este mai hidratată și mai fină la femeile care consumă ulei de in.

Totodată, acest ulei reduce iritațiile, sensibilitatea și asprimea pielii. Cercetările pe animale au arătat că uleiul de in atenuează inclusiv dermatita atopică (roșeața, umflătura, mâncărimile).

Citește și – Cum să faci gel din semințe de in pentru păr și ten strălucitor

Surse articol:

1. Tainele Naturii, Ulei din semințe de in, eficient pentru riduri: https://www.youtube.com/watch?v=rTPUR5cvKoE&ab_channel=TaineleNaturii
2. Racheal Ajmera, 6 benefits of flaxseed oil, plus how to use it, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/flaxseed-oil-benefits#TOC_TITLE_HDR_2
3. Andrea, Benefits of flax seeds (flaxseed oil) for your skin, Spotlight On Skin Care: https://spotlightonskincare.com/benefits-of-flax-seeds-flaxseed-oil-for-your-skin/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.