Cărbunele activ adsoarbe toxinele periculoase din apă și sol care pot ajunge în corp

Cărbunele activ este folosit din vechime în scop terapeutic. De aceea se mai numește „cărbune medicinal”.

Datorită texturii sale poroase, acesta atrage toxinele și otrăvurile din corp. Funcționează ca un adsorbant și este eficient în tratarea intoxicațiilor.

Carbunele activ adsoarbe toxinele periculoase din apa si sol care pot ajunge in corp

Carbunele activ adsoarbe toxinele periculoase din apa si sol care pot ajunge in corp: Freepik.com

Cărbunele activ ar putea fi un remediu ieftin și natural pentru curățarea corpului de toxinele provenite din produse alimentare contaminate.

Acestă ipoteză a fost lansată într-un studiu recent, apărut în 2021 în „Journal of Toxicological Sciences”.

Cărbunele activ ajută la curățarea apei și solului de toxine periculoase

Cărbunele activ este utilizat din antichitate pentru purificarea apei. Cercetătorii de Universitatea de Stat din Michigan au descoperit că acest produs ajută la eliminarea dioxinelor.

Atunci când este amestecat cu porțiuni de sol contaminat, se leagă de dioxine și le adsoarbe.

Citește și – Cărbunele activ detoxifică corpul de metalele grele din apa potabilă

Dioxinele sunt poluanți industriali care ajung în ecosistemele de apă și în sol. Deși eliberarea lor în natură a fost redusă semnificativ, toxinele deja eliberate și prezente în mediu persistă și pot ajunge în lanțul alimentar prin pește și alte organisme.

Contaminarea cu dioxine are o serie de riscuri pentru sănătate:

  • probleme de imunitate
  • probleme hormonale
  • probleme de fertilitate
  • mâncărimi ale pielii
  • cancere

Expunerea oamenilor la dioxine se face de regulă prin consumul de pește și crustacee capturate din fluvii contaminate.

Cărbunele activ protejează corpul de poluanți

Cercetătorii au făcut 3 experimente pe șoareci expuși la tetraclorodibenzo-p-dioxină – forma cea mai toxică de dioxine. În primul experiment au amestecat dioxina cu siliciu, în al doilea experiment cu argilă și în al treilea experiment cu cărbune activ.

Animalele contaminate care au ingerat cărbune activ timp de 16 zile nu au avut deloc semne de toxicitate, comprativ cu animalele din celelalte experimente. Șoarecii expuși la cărbunele activ au excretat o cantitate mai mare de tetraclorodibenzo-p-dioxină prin fecale.

Citește și – Cărbunele activ – medicament antic

Cercetătorii au folosit un tip de cărbune activ acoperit cu alginat. Acesta nu produce efecte secundare majore pe termen lung, precum constipație, pierdere de vitamine liposolubile, scădere în greutate sau hipocolesterolemie.

Studiul de mai sus dovedește că adăugarea cărbunelui activ în solurile sau sedimentele contaminate cu dioxine protejează organismele de toxicitatea acestor poluanți. Acest efect ar putea fi valabil și la oameni.

Surse articol:

1. Ethan Huff, Activated charcoal found to accelerate the body’s elimination of deadly dioxins, Remedies.News: https://www.remedies.news/2023-02-28-activated-charcoal-accelerates-bodily-elimination-deadly-dioxins.html
2. Michigan State University, Research breakthrough could cleanse soil, sediment and water pollution: https://www.canr.msu.edu/news/research-breakthrough-could-cleanse-soil-sediment-and-water-pollution

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.