Cărbunele activ – medicament antic

Cărbunele activ este unul din cele mai vechi remedii din lume. Primele sale utilizări datează din anul 3750 î.Hr. Egiptenii și sumerienii foloseau acest material la fabricarea bronzului.

Au descoperit de asemenea că este un bun conservant și au început să valorifice proprietățile sale antibacteriene și antifungice.

Carbunele activ - medicament antic

Carbunele activ – medicament antic: Paul Simpson

Cărbunele în antichitate 

Când au constatat că previne putrezirea, egiptenii l-au inclus în ritualurile de înmormântare. Corpurile celor decedați erau îngropate în straturi de cărbune și nisip.

Câteva secole mai târziu, cărbunele activ a început să fie utilizat pentru tratarea (păstrarea) apei potabile.

Informații despre primele sale utilizări în scop medicinal au fost consemnate într-un papirus care datează din anul 1500 î.Hr.

Principala sa întrebuințare era aceea de adsorbant al mirosurilor neplăcute emanate de răni și de tractul intestinal.

Prin anul 400 î.Hr., Hipocrate folosea cărbunele pentru tratarea clorozei (anemie severă prin deficit de fier), vertij, antrax și epilepsie.

Pliniu cel Bătrân scria în lucrarea sa „Natural History” despre cărbune că își dobândește puterile caracteristice atunci când este aprins și apoi stins. Iar atunci când pare că a pierit, abia atunci devine înzestrat cu o putere mai mare.

Galen, medicul Imperiului Roman a scris 500 de tratate medicale, în care apar de multe ori menționați cărbunii ca remediu pentru numeroase afecțiuni.

Întrebuințări medicinale recente

Din anul 1700, cărbunele a început să fie prescris în hipersecreție biliară și controlul mirosului provocat de ulcerele gangrenoase.

Odată cu începutul secolului al 19-lea, cărbunele a devenit un remediu cunoscut pentru diverse probleme de sănătate:

→ cataplasme în chirurgie și armată (cărbunele amestecat cu firmituri de pâine);
→ ameliorarea durerilor cauzate de cancerele deschise și separarea structurilor morbide;
→ antidot pentru otrăviri
→ remediu pentru tulburările intestinale

La sfârșitul secolului 20, cărbunele activ a intrat în spitale, clinici și departamente de cercetare din întreaga lume:

→ pansarea rănilor
→ supradozaj de medicamente
→ dializă renală
→ purificarea medicamentelor
→ anemie în cancer
→ operații de cancer la sân

Utilizări actuale

Utilizările medicinale ale cărbunelui activ continuă să crească. Astăzi, acesta este considerat o substanță sigură și eficientă pentru intoxicații.

Detoxifiant intestinal

Cărbunele adsoarbe excesul de gaze, toxine și microorganisme prin porii pe care îi are la suprafață.

Dacă ați făcut abuz de alcool, medicamente, tutun sau alte substanțe toxice, consumați cărbune medicinal. Acesta se leagă de acestea și le elimină prin scaun. Prin faptul că previne asorbția lor în stomac, atenuează efectele lor nocive.

Cu ajutorul acelor milioane de pori mici, cărbunele neutralizează gazele intestinale. Poate reduce durerile abdominale la unele persoane și diareea indusă de bacterii și medicamente.

Într-un studiu, 448 mg de cărbune activ, de 3 ori pe zi, au redus gazele intestinale care făceau dificilă vizualizarea organelor la ecografie.

Unele persoane consumă cărbune medicinal pentru detoxifiere și slăbire. Se crede că acesta reduce apetitul și împiedică retenția de apă.

Nu exagerați, deoarece cărbunele poate duce la constipații. Se poate lua minim 1 g de cărbune, cu 30 de minute înainte și după fiecare masă.

Purifică apa, curăță dinții

Cărbunele purifică apa de băut și aerul. Detoxifică solul.

Este inclus în pastele de dinți pentru combaterea bacteriilor și albirea danturii. Se leagă atât de bacterii, cât și de virusuri.

Susține funcția rinichilor

Unele studii au arătat că sprijină sănătatea rinichilor prin faptul că filtrează toxinele și substanțele medicamentoase. Elimină toxinele eliberate în urma digestiei proteinelor.

La persoanele cu boli renale cronice, cărbunele poate reduce inflamația și leziunile gastrointestinale.

Curăță tenul gras, acneic

Cărbunele activ poate atrage microparticulele (praf, murdărie, toxine, substanțe chimice, bacterii) din piele, ajutând la curățarea tenului.

Este folosit în măștile de față destinate tratării tenului gras și acneii. Poate fi aplicat pe răni pentru a scoate microbii și a preveni infecțiile.

Deodorant

Poate fi folosit ca deodorant pentru axile, încălțăminte și frigider. Acesta poate absorbi nu doar mirosurile neplăcute, ci și umiditatea excesivă.

Anihilează supradozajul de medicamente

Cărbunele poate elimina unele medicamente din corp:

• antiinflamatoare nesteroidiene
• sedative
• blocante ale canalelor de calciu
• dapsone
• carbamazepina
• medicamente pentru malarie
• metilxantine

Surse articol:

1. Dr. Adina Alberts, Cărbunele activ – un medicament din moși strămoși: https://adinaalberts.ro/carbunele-activ-un-medicament-din-mosi-stramosi/
2. Buy Activated Charcoal, The history of activated charcoal: https://buyactivatedcharcoal.com/activated-charcoal-educate-me/the-history-of-activated-charcoal.html
3. Alisha D. Sellers, Jeniffer Huizen, What are the benefits of activated charcoal? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322609#_noHeaderPrefixedContent

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.