Unguent pentru circulație proastă – rețetă la domiciliu

Câți dintre noi nu avem probleme cu circulația sângelui? Extremitățile reci, senzația de picioare grele și umflate, furnicăturile și amorțeala la nivelul membrelor inferioare sunt câteva simptome.

Circulația deficitară poate cauza de asemenea slăbiciune musculară sau dureri musculare la mers, senzație de ace în piele, paloarea sau albăstrirea pielii, degete reci, dureri în piept sau vene umflate.

Unguent natural pentru circulatie proasta

Unguent natural pentru circulatie proasta

Problemele de circulație – factori de risc

Există câteva categorii de persoane care au de obicei problemele de circulație sau au acest risc:

  • fumătorii
  • sedentarii
  • supraponderalii
  • diabeticii
  • hipertensivii
  • persoanele peste 40 de ani

Dacă nu este tratată corespunzător, circulația deficitară poate duce la alte afecțiuni.

Remedii pentru circulație proastă

Pentru tulburările de circulație periferică se pot folosi anumite pastile, capsule sau unguente. Dacă vreți ceva natural, puteți opta pentru un unguent făcut din plante medicinale.

Rețeta pe care v-o recomandăm a fost publicată într-un număr mai vechi al revistei „Formula As”. Unguentul se poate prepara la domiciliu. Dar dacă nu aveți această posibilitate, căutați la magazinele naturiste un produs cu o compoziție similară.

Avantajul preparatelor fitoterapeutice făcute în casă este că sunt 100% naturale, fără aditivi sintetici precum coloranți, conservanți sau parfumuri.

Unguent pentru circulația sangvină – rețetă

Plantele care compun acest unguent acționează benefic asupra sistemului circulator și venos. Au proprietăți tonice venoase și antiinflamatoare.

Ingrediente

• 25 g de gălbenele
• 25 g de coada-șoricelului
• 20 g de castane sălbatice
• 20 g de tătăneasă
• 10 g de ardei iute
• 10 g de rășină de brad
• 50 g de ceară curată
• 150 ml de alcool alimentar de 60%
• 500 ml de ulei de măsline

Mod de preparare

Puneți toate plantele într-un borcan de sticlă, cu excepția rășinii de brad. Turnați peste ele alcoolul și amestecați ușor cu o lingură de lemn.

Puneți capacul și lăsați totul la macerat peste noapte (12 ore). A doua zi, adăugați uleiul de măsline și puneți-l într-un vas cu apă care fierbe (bain-marie). Amestecul trebuie fiert la bain-marie 3 ore. Stați cu ochii pe vas și completați cu apă pe măsură ce aceasta scade. Nu plecați de lângă aragaz.

După ce amestecul a fiert 3 ore, luați-l de pe foc și lăsați-l la macerat încă 24 de ore.

Pentru a-l strecura mai ușor, puteți încălzi puțin amestecul. Adăugați apoi în uleiul strecurat rășina și ceara de albine. Puneți din nou la bain-marie ca să se topească ceara.

Turnați compoziția în borcănele de sticlă. După ce unguentul s-a răcorit, se dă la frigider.

Mod de utilizare

Cu acest unguent natural se masează picioarele sau părțile afectate de circulația proastă. Procedura se face seara și dimineața. Ajută și în durerile reumatice.

Pe durata tratamentului extern cu acest unguent se poate urma și o cură internă cu castan. Cumpărați de la magazinele naturiste extract glucero-hidroalcoolic de muguri de castan sălbatic. Se administrează conform prospectului, timp de 40 de zile.

Beneficiile plantelor

Castanul sălbatic este folosit în Europa de sute de ani în probleme venoase, hemoroizi, bronșită și dizenterie.

Studiile clinice au demonstrat că această plantă este utilă în insuficiența venoasă, hemoroizi și edeme post-operatorii. Are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, hipoglicemiante și anti-angiogenice.

Coada-șooricelului îmbunătățește circulația sângelui. Prin faptul că ajută la dilatarea vaselor mici de sânge, crește fluxul sangvin.

Are proprietăți astringente, tonifiante asupra peretelui venos și decongestionante sangvine. Este indicată în varice, hemoroizi și ateroscleroză.

Gălbenelele reduc inflamația și durerea provocate de ulcerul piciorului. Aplicată extern, ajută de asemenea în varice, hemoroizi, inflamația rectului și conjunctivită.

Ardeiul iute este un stimulent puternic al circulației sangvine. Are beneficii în bolile de inimă, dureri de cap, digestie încetinită, dureri corporale.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii pentru probleme ale circulației sangvine:

Sirop de ceapă cu miere pentru circulație, varice, tuse
Ceai pentru îmbunătățirea circulației pe care să îl consumi dimineața
Probleme ale circulației sangvine – remedii naturiste simple
Circulație proastă, varice, dureri reumatice – rețetă naturistă

Surse articol:

1. Cleveland Clinic, Poor circulation: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21882-poor-circulation
2. Boicea Florea, Am circulația periferică foarte proastă, Formula As: http://arhiva.formula-as.ro/2010/945/pagina-specialistilor-52/raspuns-pentru-adrian-buzea-f-as-nr-796-am-circulatia-periferica-foarte-proasta-13116
3. Gökçe Şeker Karatoprak, Chapter 3.26 – Horse Chestnut, Editor(s): Seyed Mohammad Nabavi, Ana Sanches Silva, Nonvitamin and Nonmineral Nutritional Supplements, Academic Press, 2019, Pages 295-299, ISBN 9780128124918, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-812491-8.00042-4 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128124918000424)
4. Indigo Herbs, Yarrow benefits: https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/yarrow
5. RxList, Calendula: https://www.rxlist.com/calendula/supplements.htm
6. Chauhan, Mukul. (2018). Blood Circulation Stimulation Properties of Cayenne Pepper: A Review. 11.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.