Ceaiul verde reduce fibromul uterin, chisturile ovariene și endometrioza

Articol bazat pe studii științifice

70% din femeile de vârstă reproductivă sunt afectate de fibrom uterin sau leiomion. Un studiu recent a arătat că ceaiul verde ar putea micșora aceste tumori benigne.

Ceaiul verde reduce fibromul uterin, chisturile ovariene si endometrioza

Ceaiul verde reduce fibromul uterin, chisturile ovariene si endometrioza: Brgfx

Fibrom uterin – simptome

Una dintre trei femei cu fibrom uterin caută tratament din cauza simptomelor deranjante, precum:

• sângerări uterine anormale
• distensie abdominală
• presiune pe vezica urinară
• tulburări de fertilitate

Fibrom uterin – tratament naturist

Un grup de cercetători de la Universitatea Sohag din Egipt a realizat un studiu pilot în care au investigat efectele administrării unui extract de ceai verde la femei cu fibrom uterin.

Cele 33 de participante aveau vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani. Erau diagnosticate cu fibrom uterin simptomatic. Dimensiunea leziunii fibromatoase era de 2 cm. sau mai mare.

Ceaiul verde reduce volumul fibromului uterin cu 30%

Autorii studiului au folosit un extract din ceai verde bogat în EGCG (galat de epigalocatechină). Femeile au primit fie 800 mg de extract de ceai vede (cu 45% EGCG), fie un placebo, timp de 5 luni.

Volumul fibroamelor uterine au fost măsurate la finalul studiului. Severitatea simptomelor specifice fibromului a fost evaluată la fiecare vizită lunară.

În grupul placebo, fibromul uterin a crescut cu 24,3% în volum pe durata studiului. La pacientele care au primit extract de ceai verde, volumul total al fibromului uterin a scăzut cu 32,6%.

Mai mult decât atât, tratamentul cu EGCG a diminuat severitatea simptomelor cu 32,4% și a crescut calitatea vieții cu 18,53%.

Extractul de ceai verde a scăzut pierderea de sânge de la 71 mL pe lună la 45 mL/lună, fapt care a dus la ameliorarea anemiei. Tratamentul nu a produs efecte secundare.

Rezultatele studiului au fost publicate în august 2013 în „International Journal of Women’s Health”. Autorii au concluzionat că substanțele active din ceaiul verde pot fi o terapie eficientă, simplă și ieftină pentru femeile cu fibrom uterin simptomatic.

Mecanisme de acțiune

Ceaiul verde și compușii săi au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, osteoprotectoare, neuroprotectoare, anticancerigene, anti-hiperlipidemiante și antidiabetice.

EGCG reduc dimensiunea fibroamelor uterine prin faptul că inhibă proliferarea celulelor tumorale și induc apoptoza.

Ceaiul verde – util în endometrioză, chisturi ovariene,  amenoreea

Un studiu și mai recent, din 2021, a arătat că ceaiul verde și derivații EGCG ameliorează endometrioza prin mecanisme anti-angiogene, anti-fibrotice, anti-proliferative și pro-apoptotice.

În plus, ceaiul verde crește ovulația, reduce formarea de chisturi în sindromul ovarelor polichistice și contracțiile uterine în dismenoree.

Surse articol:

1. Roshdy E, Rajaratnam V, Maitra S, Sabry M, Allah AS, Al-Hendy A. Treatment of symptomatic uterine fibroids with green tea extract: a pilot randomized controlled clinical study. Int J Womens Health. 2013 Aug 7;5:477-86. doi: 10.2147/IJWH.S41021. PMID: 23950663; PMCID: PMC3742155.
2. Viva Eve, Proven natural fibroid remedies: https://vivaeve.com/proven-natural-fibroid-remedies-you-can-try-that-wont-break-the-bank/
3. Tori Hudson, Green tea extract and uterine fibroids: https://drtorihudson.com/botanicals/green-tea-extract-and-uterine-fibroids/
4. Kamal DAM, Salamt N, Zaid SSM, Mokhtar MH. Beneficial Effects of Green Tea Catechins on Female Reproductive Disorders: A Review. Molecules. 2021 May 3;26(9):2675. doi: 10.3390/molecules26092675. PMID: 34063635; PMCID: PMC8124874.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.