Tratament pentru colon iritabil – 2 plante care atenuează simptomele

Sindromul intestinului iritabil (SII) sau colonul iritabil poate fi ameliorat cu ajutorul unui remediu simplu.

Este vorba despre o combinație de două plante cu care botanistul Todd Mansfield a avut succes în practica clinică.

Tratament pentru colon iritabil - 2 plante care atenueaza simptomele

Tratament colon iritabil – 2 plante care atenueaza simptomele

Această schemă de tratament pentru colon iritabil ușurează crampele dureroase. Plantele au proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare și stimulează fluxul biliar.

Colon iritabil – simptome

Intestinul iritabil este o tulburare funcțională a sistemului gastrointestinal. Se manifestă prin dureri abdominale cronice. Această afecțiune perturbă tranzitul intestinal și poate da constipație, diaree sau ambele.

Citește și – Rețete naturiste pentru colon iritabil și constipație

O persoană poate fi diagnosticată cu colon iritabil dacă simptomele persistă mai mult de 3 luni.

Tratament naturist colon iritabil

Cele două plante pe care botanistul Mansfield le folosește în tratatmentul pacienților săi sunt menta și chimenul. Mărturisește că, de multe ori, această formulă ameliorează imediat simptomele.

Acțiunea lor vizează două sisteme din corp: cel digestiv și cel nervos.

Mentă pentru intestin iritabil

Menta este una din cele mai bune remedii pentru colon iritabil. Conține polifenoli (flavonoide) și diverse uleiuri esențiale cu potențial terapeutic: mentol (33-60%), menton, izomenton, 1,8-cineol, acetat de mentil, mentofuran.

Menta este antioxidantă, antitumorală, anti-alergenică, antivirală, antibacteriană și antifungică. Este una din cele mai bune plante pentru tulburările digestive. Are acțiune antispasmodică, antiemetică și carminativă.

Prin faptul că îmbunătățește peristaltismul în tractul gastrointestinal, ameliorează simptomele de SIBO (suprapopularea bacteriană a intestinului subțire).

Cercetările pe animale au arătat că menta relaxează duodenul și poate reduce crampele. Datorită faptului că stimulează fluxul biliar, ajută la digerarea grăsimilor.

Menta reduce producția de sulfat de hidrogen în intestinul gros. În cantități mari, acesta poate duce la dezvoltarea bacteriilor. Todd Mansfield îl consideră un factor declanșator al simptomelor la mulți pacienți, precum durerea abdominală și balonarea după masă.

O meta-analiză publicată în 2019 a arătat că uleiul esențial de mentă ajută la tratarea durerii și altor simptome implicate în SII. Acesta nu a produs efecte secundare majore.

Citește și – Ceaiuri bune pentru colon iritabil

O altă recenzie, din 2013, a adezvăluit că uleiul de mentă este mai eficient decât placebo în atenuarea simptomelor de colon iritabil.

Reacțiile adverse au fost ușoare și trecătoare (arsuri stomacale).

Chimen pentru colon iritabil

Chimenul este carminativ, antispasmodic și stimulent al apetitului. Reduce crampele, colicile și indigestia. Are de asemenea acțiune laxativă.

În medicina tradițională, semințele de chimen sunt folosite în balonare, flatulență, dureri spasmodice la nivel intestinal.

Uleiul esențial de chimen este antibacterian și antifungic. Acesta conține terpeni și terpenoizi (carvon, D-limonen, alfa-pinen, cis-carveol, beta-miricenă).

În cele mai multe studii, chimenul a fost folosit în combinație cu menta, demonstrând un efect sinergic.

O recenzie a arătat eficiența unui tratament cu capsule de ulei esențial de mentă și chimen în ameliorarea durerilor abdominale. A redus greutatea și presiunea și plenitudinea abdominală, flatulență și diareea.

Todd Mansfield utilizează tinctura din frunze de mentă și tinctura din chimen, iar ulterior include și uleiurile esențiale (capsule).

Regim colon iritabil

Todd Mansfield spune că este important ca pacienții cu colon iritabil să încerce o dietă eliminatorie:

→ să înlocuiască grăsimile cu fibre
→ să elimine glutenul
→ să elimine lactatele

Exercițiile fizice și somnul sunt de asemenea importante.

Citește și – Colon iritabil? Cercetătorii polonezi au descoperit cea mai bună dietă

Persoanele cu SII ar trebui să facă analize pentru a vedea dacă sunt prezente anumite infecții sau paraziți, SIBO sau disbioză intestinală.

Sursă articol: Todd Mansfield, Herbal solutions for irritable bowel syndrome, Byron Herbalist: https://www.byronherbalist.com.au/herbal-medicine/herbal-solutions-for-irritable-bowel-syndrome/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.