Nutrientul nr. 1 care crește colagenul din corp
Cu siguranță ați auzit în ultima vreme vorbindu-se despre colagen și importanța lui pentru oase.
Unele persoane apelează la suplimentele cu colagen pentru calmarea durerilor articulare puternice.
Decât să ingerăm colagenul din surse exterioare sau să dăm bani pe produsele costisitoare din farmacii, mai bine încercăm o metodă de a crește producția naturală de colagen a corpului.
Colagenul se află deja în corpul nostru. 35% din proteinele pe care le avem sunt de fapt colagen.
Până în prezent au fost identificate 28 de tipuri diferite de colagen.
Cuprins
COLAGENUL ESTE CONECTORUL ȚESUTURILOR DIN CORP
Ce este colagenul? Este principala proteină care leagă țesuturile între ele. Este matricea perfectă pentru piele, tendoane, oase și ligamente.
Colagenul acționează așadar ca un țesut conector, care ține totul bine legat în organism.
Se găsește în cartilaje, tendoane, ligamente, oase, dinți și piele.
Este de asemenea o componentă a ochilor, vaselor sangvine, intestinului, discurile coloanei vertebrale și mușchi.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de colagen încetinește.
Cu alte cuvinte, vom avea din ce în ce mai puțin colagen care să susțină integritatea structurală și diverse funcții fiziologice în corp.
Scăderea producției de colagen afectează oasele, mușchii, pielea și mucoasele.
Citește și – Cum să faci cremă cu gelatină pentru dureri de oase și riduri
Acest lucru se reflectă în durerile care apar la nivelul articulațiilor, dar și în ridurile care se formează pe piele.
Vă recomand Colagenus Articulații, o formulă îmbunătățită cu plante și alți nutrienți esențiali pentru oase și mușchi.
Factori care contribuie la scăderea colagenului
Sunt câțiva factori (controlabili) care accelerează pierderea colagenului:
→ expunerea excesivă la soare
→ fumatul
→ abuzul de alcool
→ lipsa de mișcare fizică
→ lipsa de somn
Dr. Eric Berg spune există ceva care poate stimula corpul să fabrice mai mult colagen. Acel ceva este cuprul.
NUTRIENTUL CARE STIMULEAZĂ PRODUCȚIA DE COLAGEN
Acest micronutrient are o acțiune directă asupra producției de colagen.
Previne pierderea colagenului. Totodată, este implicat în producția elastinei.
Vi-l recomand pe acesta.
Enzimele cu rol în formarea proteinelor au nevoie de cupru.
Citește și – Cum să faci colagen din picioare de găină – leac sigur pentru durerile de oase sau articulații
Simptomele deficitului de cupru
Deficitul de cupru afectează țesuturile și integritatea structurală a corpului.
Iată câteva semne ale acestui deficit:
• curbarea excesivă a coloanei la nivelul zonei lombare (lordoză)
• piele lăsată
• piele îmbătrânită
• hernii
• articulații slăbite, firave
• discuri spinale șubrede
• vene varicoase
• slăbiciune musculară
Citește și – Amestec de semințe pentru oase și articulații puternice – remediu casnic contra osteoporozei
CE BENEFICII ARE CUPRUL
Pe lângă faptul că susține producția de colagen, cuprul are și alte beneficii.
• ajută la transportul fierului în corp (necesar în anemie)
• susține imunitatea
• reduce transpirația excesivă
• încetinește grizonarea sau albirea părului
• îmbunătățește echilibrul corpului în întuneric
• reduce acidul uric
• contribuie la eliminarea fluorului din corp
• ajută la încălzirea picioarelor
ALIMENTE BOGATE ÎN CUPRU
Recapitulând, pentru îmbunătățirea producției de colagen trebuie să consumăm cupru.
Alimentele care ne asigură cel mai bun aport de cupru sunt:
√ organele de animale (ficatul, rinichii)
√ stridiile
√ crustaceele
√ ciupercile shiitake
√ semințele de susanCauzele deficitului de cupru
Din păcate, solul este din ce în ce mai sărac în minerale. În consecință, alimentele pe care le consumăm au puțin cupru.
Alte cauze ale deficitului de cupru sunt:
• operația de bypass gastric
• administrarea excesivă de acid ascorbic
• administrarea excesivă de zinc
• consumul exagerat de zahăr
• aportul excesiv de fibre
• abuzul de alcool
Citește și – Susanul – o sursă bogată de cupru, un mineral important pentru integritatea oaselor și țesuturilor
Surse articol:
1. Harvard T.H. Chan, Collagen: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/collagen/
2. Marlyn Wu, Kelly Cronin, Jonathan S. Crane, Biochemistry, Collagen Synthesis, StatPearls: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/
3. Gelse K, Pöschl E, Aigner T. Collagens–structure, function, and biosynthesis. Adv Drug Deliv Rev. 2003 Nov 28;55(12):1531-46. doi: 10.1016/j.addr.2003.08.002. PMID: 14623400.
4. Dr. Eric Berg, The nr. 1 nutrient to boost your collagen (not vitamin C): https://www.youtube.com/watch?v=tYB9CGGSwFM&ab_channel=Dr.EricBergDC