SUSANUL – o sursă bogată de CUPRU, un mineral important pentru integritatea OASELOR și a ȚESUTURILOR

Semințele de susan sunt o sursă foarte bună de minerale. Conțin cantități mari de cupru, și doze importante de mangan, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc și seleniu.

36 g de semințe de susan ne oferă 163% din doza zilnică recomandată de cupru. Acest mineral este implicat în numeroase sisteme de enzime antioxidante și antiinflamatoare. Din acest motiv poate ajuta la reducerea durerilor cauzate de artrita reumatoidă.

semințe de susan beneficii pentru oase

Întrucât ajută la producția de colagen, cuprul este un nutrient valoros pentru structura, forța și elasticitatea vaselor de sânge, a oaselor și a articulațiilor. Este de asemenea important pentru producția de energie în interiorul celulelor.

Lipsa de cupru – simptome și consecințe

Lipsa severă de cupru pe termen lung poate duce la deteriorarea integrității țesuturilor (în special cele de la nivelul oaselor și a vaselor de sânge), precum și la pierderea protecției antioxidante a corpului și la afectarea sistemului nervos. Deficitul de cupru, la fel ca și deficitul de calciu și de Vitamina D poate crește riscul de osteoporoză.

Cuprul ajută la incorporarea fierului în celulele roșii de sânge și la generarea de energie din carbohidrații din interiorul celulelor. De aceea lipsa de cupru poate cauza simptome de anemie, asemănătoare cu lipsa de fier. Semințele de susan conțin atât cupru, cât și fier, în cantități importante.

Carența de cupru a fost de asemenea asociată cu dereglarea nivelului colesterolului. Animalele cu deficit de cupru au avut niveluri mai mari de colesterol.

Cele mai bune surse alimentare de cupru

Cuprul nu este cel mai abundent mineral din corp. Îl putem lua însă din alimente. Semințele de susan sunt citate ca fiind cea mai bună sursă de cupru. Pe locul doi se află nucile caju, urmate de boabele de soia, ciupercile shiitake, semințele de floarea-soarelui, fasolea, lintea, nucile, și cerealele integrale.

______________________________________________________________________________________________

Surse articol:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=53
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=84

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.