Cacaua ne face fericiți și tineri – Anca Alungulesei

Ciocolata este dulcele preferat în vreme de stres, tristețe, surmenaj sau lipsă de concentrare.

Studiile au demonstrat că antioxidanții din cacao afectează direct creierul și starea de spirit.

Cacaua ne face fericiți și tineri – Anca Alungulesei

Cacaua ne face fericiți și tineri – Anca Alungulesei: Freepik – www.freepik.com

Cacaua – aurul brun

Aztecii considerau cacaua o băutură divină. O numeau de asemenea „aurul brun”.

Civilizația mayașă a fost de altfel prima care a descoperit și folosit boabele de cacao sub forma unei băuturi energizante.

La fel ca mirodeniile, cacaua era folosită la acea vreme ca monedă de schimb. Se dădeau zece boabe de cacao pe un iepure.

Cacaua a ajuns în Europa prin intermediul conchistadorilor.

Are o istorie fascinantă și un potențial terapeutic pe măsură.

Ea continuă să impresioneze pe cercetători prin conținutul și beneficiile ei asupra trupului, minții și pielii.

Antioxidanții din cacao au proprietăți antiinflamatoare, hipotensive, hipocolesterolemiante și anti-îmbătrânire.

Fără doar și poate, cacaua este un aliment funcțional.

Consumul ei este asociat cu o stare de bine, de împlinire, de fericire.

Citește șiNu este un bob mai bogat în antioxidanți decât cel de cacao și cafea – dr. Bilic

Dă o stare de bine

Cacaua determină corpul să producă acei așa-ziși hormoni ai fericirii, răspunzător pentru creșterea buneidispoziții.

Cercetătorii au descoperit în boabele de cacao amine biogenice, precum serotonină, triptofan, tirozină, feniletilamină, triptamină și triamină.

Concentrația lor crește în urma fermentării și scade în timpul proceselor de rumenire și alcalinizare.

Cacaua acționează direct asupra creierului. Antioxidanții pe care îi conține reușesc să treacă de bariera hematoencefalică pentru a pătrunde în creier.

Cacaua stimulează memoria, atenția, gândirea și concentrarea.

Se absoarbe bine în creier

Studiile au dovedit că epiatechina este absorbită rapid în corp și este detectabilă în plasmă la 30 de minute după ingerare.

Concentrația ei atinge vârful maxim la 2-3 ore după consumul unei ciocolate bogate în flavanoli și se menține 6-8 ore.

Efectele unui consum regulat de ciocolată se pot acumula în timp.

Faptul că epicatechina și alte flavonoide se pot acumula în creier sugerează că acești antioxidanți pot avea o acțiune pozitivă directă asupra cogniției și efecte neuroprotectoare.

Prin efectele vasodilatatoare, ajută la prevenirea atacului cerebral.

Citește șiCacao protejează neuronii și ajută la scăderea în greutate

Induce o stare de calm și mulțumire

Un studiu pe adulți sănătoși de vârstă medie a arătat că ciocolata induce o stare de calm.

Participanții au primit zilnic o băutură de ciocolată bogată în polifenoli sau un placebo.

Studiul a durat 30 de zile.

Cei care au băut ciocolată cu conținutul cel mai mare de polifenoli (500 mg) au raportat o stare de calm și mulțumire.

Aceste rezultate sugerează că polifenolii din cacao ar putea ameliora simptomele cauzet de anxietatea sau depresia clinică.

Triptofanul poate preveni inclusiv stările depresive.

Pudra de cacao, untul de cacao și ciocolata pot fi folosite în diverse rețete.

Cacaua caldă – un stimulent zilnic

Un mod simplu de a consuma cacaua este sub forma unei băuturi.

O cană de cacao caldă (ciocolată caldă) pe zi ameliorează elasticitatea pielii și întinde ridurile.

Pentru a beneficia deplin de calitățile ei, trebuie să folosim o pudră de cacao 100% naturală, neprocesată.

Citește șiCacaua reduce ridurile și îmbunătățește elasticitatea pielii

Surse articol:

1. Anca Alungulesei, 5 beneficii ale boabelor de cacao: https://www.anca-alungulesei.ro/5-beneficii-ale-boabelor-de-cacao/
2. Matthew P Pase, Andrew B Scholey, Andrew Pipingas, Marni Kras, Karen Nolidin, Amy Gibbs, Keith Wesnes, Con Stough, Cocoa polyphenols enhance positive mood states but not cognitive performance: a randomized, placebo-controlled trial, J Psychopharmacol. 2013 May;27(5):451-8: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23364814/
3. Astrid Nehlig, The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance, Br J Clin Pharmacol. 2013 Mar; 75(3): 716–727: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.