Cacaoa reduce ridurile și îmbunătățește elasticitatea pielii

Articol documentat

Potrivit unui studiu din 2016, antioxidanții din cacao reduc adâncimea ridurilor și îmbunătățesc elasticitatea pielii.

Cercetarea a fost realizată pe femei cu pielea îmbătrânită din cauza expunerii excesive la razele ultraviolete solare sau lumina artificială.

Cacaoa reduce ridurile si imbunatateste elasticitatea pielii

Cacaoa reduce ridurile si imbunatateste elasticitatea pielii: KarlyukavFreepik.com

Îmbătrânirea pielii din cauza razelor ultraviolete

Acest fenomen se numește fotoîmbătrânire sau „photoaging”. Persoanele afectate prezintă pete pigmentare, riduri adânci și o piele lipsită de fermitate.

Înaintarea în vârstă nu este întotdeauna cauza îmbătrânirii pielii. Aspectul, textura și sănătatea pielii se deteriorează nu atât din pricina auza bătrâneții, cât și pricina expunerii excesive la soare.

Radiațiile ultraviolete au efecte negative asupra pielii, vizibile sub forma unor cute profunde, piele uscată, întărită, îngălbenită sau învinețită.

Expunerea incorectă la soare poate crește de asemenea riscul cancerelor de piele.

Câteva studii au arătat că boabele de cacao conțin compușii bioactivi antioxidanți și antiinflamatori, care exercită efecte protectoare împotriva afecțiunilor asociate cu vârsta.

Studiile epidemiologice au corelat consumul de cacao și ciocolată neagră cu un risc mai mic de boli cronice.

Cacao reduce procesele inflamatorii, rezistența la insulină și riscul de diabet, stimulează apărarea antioxidantă a corpului.

Citește și – Cacao– un puternic agent antioxidant, care protejează nuronii și ajută la scăderea în greutate

Antioxidanții din cacao previn fotoîmbătrânirea

Compușii fenolici din cacao activează multiple gene de apărare. Efectele lor protectoare și vindecătoare se răsfrâng inclusiv asupra pielii.

Oamenii de știință din Seoul au efectuat un studiu clinic pe 64 de femei fără probleme de sănătate.

Participantele aveau vârsta cuprinsă între 43 și 86 de ani. Prezentau riduri vizibile de gradul 2 sau mai mare.

Au fost împărățite în mod aleatoriu în două grupuri. Un grup a primit o băutură preparată din 200 ml de apă fierbinte și 4 g de pudră de cacao.

Cacao folosită avea un conținut redus de grăsime și o concentrație mare de flavanoli (320 mg/zi).

Grupul placebo a primit o băutură cu un conținut similar de nutrienți, cu gust de cacao însă fără flavanoli.

Cercetătorii au măsurat adâncimea ridurilor faciale în colțurile ochilor și elasticitatea pielii de pe obraji, înainte de studiu și apoi la săptămânile 12 și 24.

Perioada de tratament a durat cinci luni și jumătate.

La încheierea studiului, grupul care a primit cacao a prezentat o îmbunătățire semnificativă a severității ridurilor.

Comparativ cu grupul placebo, femeile care au băut apă cu cacao bogată în antioxidanți aveau riduri mai puțini adânci și o elasticitate mai bună a pielii.

Efectele au început să se vadă după 12 săptămâni de cură cu cacao.

Nu au fost semnalate efecte secundare la nici unul din grupuri.

Cacao este una din cele mai concentrate surse de antioxidanți. Conține cantități mari de flavanoli. Acești compuși ar putea fi responsabili pentru efectul protector asupra pielii împotriva radiațiilor ultraviolete.

Rezultatele acestui studiu arată că consumul zilnic de cacao poate îmbunătăți aspectul pielii și preveni progresia fenomenului de fotoîmbătrânire.

Cacao are mai mult efecte preventive decât curative.

Alte plante și alimente care pot combate îmbătrânirea pielii sunt: ceaiul verde, turmericul, ginsengul și busuiocul. Acestea pot fi folosite și extern.

Pentru prevenirea deteriorării pielii este important să evităm pe cât posibil expunerea excesivă la soare.

Citește și – Cremă de miere și cacao – desertul sănătății familiei tale!

Surse articol:

1. Ducray, Fotoîmbătrânire: https://www.ducray.com/ro-ro/glosar/fotoimbatranire
2. Regina Maria.ro, Pielea și Procesul de Îmbătrânire: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/pielea-si-procesul-de-imbatranire
3. Giovanni Scapagnini, Sergio Davinelli, Laura Di Renzo, Antonino De Lorenzo, Hector Hugo Olarte, Giuseppe Micali, Arrigo F. Cicero, and Salvador Gonzalez, Cocoa Bioactive Compounds: Significance and Potential for the Maintenance of Skin Health, PMCID: PMC4145303. PMID: 25116848: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4145303/
4. Agata P., Facial Wrinkles and Elasticity Improved by Cocoa in Photo-Aged Women, Herba Zest: https://www.herbazest.com/news/facial-wrinkles-and-elasticity-improved-by-cocoa-in-photo-aged-women
5. Hyun-Sun Yoon, Jong Rhan Kim, Gyeong Yul Park, Jong-Eun Kim, Dong Hun Lee, Ki Won Lee, Jin Ho Chung, Cocoa Flavanol Supplementation Influences Skin Conditions of Photo-Aged Women: A 24-Week Double-Blind, Randomized, Controlled Trial, J Nutr. 2016 Jan;146(1):46-50: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26581682/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.