Sirop de pătlagină fără zahăr – rețetă pentru bolile plămânilor

Siropul de pătlagină este un remediu care nu trebuie să lipsească din nici o casă.

Din fericire, sezonul acestei plante este destul de lung. O putem recolta începând cu luna mai și până în octombrie.

Sirop de patlagina fara zahar pentru bolile plamanilor

În acest articol veți găsi o rețetă de sirop de pătlagină fără zahăr, recomandată de dr. Gheorghe Mohan.

Ce proprietăți are pătlagina

Conține mucilagii, substanțe antibiotice, saponine, taninuri, apigenină, flavonoide, acizi fenolici, uleiuri volatile, proteine, carotenoide, vitaminele A, C și K.

Are proprietăți expectorante, emoliente, astringente, antiinflamatoare, antiseptice, antibiotice, hemostatice, depurative, diuretice, laxative, hepatoprotectoare, hipocolesterolemiante și hipotensive ușoare.

Este un antibacterian eficient. Potrivit testelor in vitro, combate specii de Salmonella, Shigella și Stafilococi.

Citește și – Siropul de pătlagină tratează tusea severă – rețetă mănăstirească

Tămăduiește afecțiunile respiratorii

Pătlagina are o afinitate deosebită pentru aparatul respirator.

Este utilă în tuse, inclusiv în tusea convulsivă. Ajută la subțierea și eliminarea secrețiilor bronșice abundente.

Maria Treben o recomandă persoanelor slăbite, palide, care tușesc și sunt răgușiți.

Tratamentul cu pătlagină este indicat și în maladiile respiratorii mai severe, precum:

  • tuse iritantă
  • bronșită cronică
  • astm bronșic
  • astm pulmonar
  • tuberculoză pulmonară
  • infecții ale aparatului respirator superior
  • amigdalită (se face gargară cu ceai pentru eliminarea bacteriilor și puroiului)
  • alergii respiratorii

Comisia Germană Europeană (experții care se ocupă cu aprobarea plantelor medicinale) a autorizat utilizarea internă a acestei plante în tuse și bronșită.

În astmul bronșic și pulmonar, pătlagina poate fi asociată cu cimbru și lămâie, pentru rezultate mai bune.

Planta poate fi consumată sub formă de ceai sau sirop. Încercați rețeta de mai jos, dacă doriți un preparat sănătos, fără zahăr.

Citește și – Ceaiul de pătlagină – leac mănăstiresc pentru afecțiunile pulmonare

Sirop de pătlagină fără zahăr – rețetă

Cea mai mare concentrație de substanțe medicinale o are planta înainte de deschiderea completă a florilor.

Așadar, este de preferat să o culegeți primăvara sau la începutul verii, înainte de înflorire.

Ingrediente

  • 200 g de frunze de pătlagină verde
  • 400 ml de apă
  • 100 g de miere

Mod de preparare

Frunzele de pătlagină proaspăt culese se spală ușor sub jet de apă și se lasă la zvântat puțin.

Apoi se rup bucăți și se pun într-o cratiță. Se adaugă apa și se fierb 30 de minute, la foc redus.

După ce decoctul s-a răcorit, se strecoară, storcând bine și frunzele.

Cât încă lichidul este cald, se adaugă mierea și se amestecă bine, până când aceasta se dizolvă complet.

Siropul de pătlagină astfel preparat se păstrează în sticle, la frigider.

Dacă vreți să reziste mai mult, lăsați-l să dea câteva clocote.

Mod de administrare

Doza pentru copii este 1 linguriță, administrată de 6 ori pe zi.

Doza pentru adulți este 1 lingură, administrată de 3-6 ori pe zi.

Indicații terapeutice

Dr. Gheorghe Mohan recomandă acest sirop de pătlagină cu miere în afecțiunile tractului respirator inferior, anume în tuse, bronșite, traheite și boli ale plămânilor.

O altă variantă de a obține un sirop de pătlagină sănătos: spălați frunzele și dați-le prin storcătorul electric; dacă nu aveți un storcător, treceți-le prin mașina de tocat sau prin blender (cu puțină apă) și strecurați sucul, acesta se amestecă apoi cu o cantitate egală de miere.

Citește și – Sucul de pătlagină și ghimbir calmează rapid alergiile respiratorii și ale pielii

Știați că…?

Frunzele de pătlagină sunt comestibile. Se pot folosi la salatele de verdețuri sau legume. Sau se pot căli.

În scop culinar, se recomandă doar frunzele tinere, fragede, care se colectează primăvara.

Frunzele mature sunt aspre și nu pot fi consumate.

Precauții și contraindicații

Pătlagina nu este recomandată persoanelor care iau medicamente pentru subțierea sângelui.

Planta poate afecta absorbția litiului, digoxinei, diureticelor  sau a altor medicamente.

Cereți sfatul medicului.

Trebuie evitată de persoanele cu reflux de acid sever.

Surse articol:

1. Gheorghe Mohan, Sirop de pătlagină, Tratarea bolilor cu leacuri din popor, Editura Corint, București, 2013, p. 166
2. Maria Treben, Pătlagina-îngustă, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea-Ciuc, 2007, pp. 41-43
3. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Pătlagina, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 125-126
4. Opal Kesling, Plantain (Plantago ssp), Herb Rally: https://www.herbrally.com/monographs/plantain
5. Handmade Apothecary, Herbal Medicine with Plantain: https://www.handmadeapothecary.co.uk/blog/2015/6/14/herbal-medicine-with-plantain-not-the-banana

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.