Apa de orz – o licoare cu calități vindecătoare
Apa de orz este o licoare care poate ajuta la îmbunătățirea sănătății.
Orice rețetă sau remediu care poate contribui la prevenirea bolilor este utilă în această perioadă.
Există numeroase alimente care sunt înzestrate nu doar cu calități nutriționale, ci și cu proprietăți terapeutice.
Acestea pot fi folosite în locul suplimentelor nutriționale scumpe din farmacii.
Sunt naturale și au beneficii diverse.
Citește și – Orzul – aliment biblic, tonic general, al sistemului nervos și cardiovascular
Orzul este mai puțin popular la noi decât grâul sau alte cereale. Poate fi folosit la pâine, tocănițe, supe, bere.
Cea mai bună formă de administrare în scop profilactic sau terapeutic este însă apa de orz.
În perioada antichității, grecii obișnuiau să prepare o astfel de băutură din orz, pe care o numeau „kykeon”.
Există de asemenea o versiune indiană, cunoscută sub numele de „sattu” în Punjab.
Apa de orz este foarte bogată în nutrienți. Îmbunătățește funcțiile metabolice și detoxifiante ale organismului.
Cuprins
Cum se prepară apa de orz
Ingrediente
- 1 cană de orz perlat
- 7-8 căni de apă
- 1 lămâie
- 1 lingură de miere
Ingrediente opționale:
- 1 baton de scorțișoară
- 1 bucățică de rădăcină de ghimbir
Mod de preparare
Orzul se spală și se lasă la înmuiat, apoi se clătește pentru a înlătura amidonul.
Se pune apoi la fiert împreună cu apa, batonul de scorțișoară și rădăcina de ghimbir (dacă folosiți).
Din momentul în care începe să clocotească, lăsați să fiarbă minim jumătate de oră.
Stingeți focul și lăsați la răcorit, apoi strecurați.
Adăugați sucul de la lămâie și mierea de albine.
Apa de orz poate fi consumată atât de adulți, cât și de copii.
Citește și – Apa de orz – o licoare magică, pentru infecții, colesterol, constipație și slăbit
Ce conține apa de orz
Apa în care a fiert orzul conține nutrienții regăsiți în mod natural în această cereală.
Orzul este bogat în vitamine din complexul B, minerale și oligoelemente.
Conține calciu, magneziu, seleniu, zinc, fosfor, fier, potasiu, cupru și mangan.
Oferă de asemenea fibre, antioxidanți și substanțe fitochimice valoroase, precum beta-caroten, luteină, zeaxantină și vitamina E.
Beneficiile consumului de apă de orz
Fibrele pe care le conține orzul sprijină digestia și metabolismul.
Beta-glucanul este principala fibră solubilă din orz răspunzătoare pentru controlul colesterolului și zahărului din sânge.
Apa de orz este utilizată din vechime pentru remedierea problemelor intestinale.
Adepții medicinei Ayurveda o recomandă persoanelor care au probleme cu digestia.
Întrucât menține starea de sațietate, reduce poftele alimentare.
Apa de orz este benefică așadar în curele de slăbire.
Crește nivelul bacteriilor intestinale benefice.
Orzul însuși are un indice glicemic mic (28), cel mai mic dintre toate cerealele.
Studiile au arătat că la femeile supraponderale scade glucoza și insulina, fiind mai eficient în acest sens decât ovăzul.
Consumat la cină, îmbunătățește sensibilitatea la insulină.
Scade și menține nivelul zahărului din sânge redus până la 10-14 ore.
Citește și – Orzul verde combate îmbolnăvirea și îmbătrânirea organismului – descoperirile doctorului Hagiwara
Datorită efectului diuretic, poate fi util împotriva infecțiilor urinare și a pietrelor sau chisturilor la rinichi.
Mărește diureza și stimulează eliminarea toxinelor din corp.
Consumul apei de orz poate ajuta și la scăderea colesterolulul LDL din sânge și al tensiunii arteriale.
Un studiu efectuat de japonezi a arătat că aportul zilnic de orz poate reduce semnificativ colesterolul seric și grăsimea viscerală. Aceștia sunt factori de risc importanți ai bolilor cardiovasculare.
Poate fi folosită și extern, pentru o piele mai strălucitoare și tânără, la fel ca apa de orez.
Precauții
Evitați orzul dacă aveți intoleranță la gluten, colon iritabil sau un stomac sensibil.
Este recomandat să vă monitorizați glicemia dacă aveți diabet sau luați insulină ori medicamente pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge pe durata curei cu orz.
Surse articol:
1. Ritu Budania, 6 Benefits of barley water & how to make it: Pharm Easy: https://pharmeasy.in/blog/6-benefits-of-barley-water-how-to-make-it/
2. Melissa Groves, Is Barley good for you? Nutrition, benefits and how to cook it, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/barley
3. Whole Grains Council, Health benefits of Barley: https://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/whole-grains-101-orphan-pages-found/health-benefits-barley