Iarba de orz – beneficii și cultivare

Iarba cerealelor tinere, cum este iarba de grâu sau iarba de orz sunt recunoscute după culorilor lor strălucitoare de verde de smarald.

La etapa timpurie a creșterii sale, iarba de orz este mai aproape de legume decât de cereale.  Din acest motiv, nutriționiștii o consideră a fi mult mai sănătoasă decât cereala maturizată.

Iarba de orz

Iarba de orz

Iarba de orz verde – proprietăți și beneficii

Iarba de orz a fost utilizată în scop medicinal din timpuri imemoriale: anii 7000 î.Hr.

Arhivele arată că orzul verde era folosit ca leac pentru numeroase boli, inclusiv cele de sânge și de ficat.

Istoria spune că gladiatorii antici mestecau iarbă de orz și grâu verde pentru a-și crește energia și rezistența în lupte.

Astăzi, înțelegerea beneficiilor acestor alimente verzi a evoluat, existând numeroase studii științifice care le atestă proprietățile curative excepționale.

Foarte multe persoane beau astăzi suc de iarbă de orz, datorită beneficiilor sale uimitoare:

– Prevenirea cancerului
– Detoxifierea și alcalinizarea corpului
– Reglarea tensiunii arteriale și a colesterolului
– Accelerarea răspunsului imunitar

Majoritatea beneficiilor orzului verde se datorează concentrațiilor ridicate de clorofilă (pigmentul verde din plante).

Clorofila este o substanță asemănătoare hemoglobinei (care transportă oxigenul la nivelul sângele uman).

Ea inhibă creșterea bacteriilor, dezvoltarea bolilor și deteriorare celulelor sănătoase.

Cum să cultivi iarbă de orz acasă

Cultivarea de iarbă de orz sau de grâu la domiciliu este un mod foarte accesibil de a beneficia de calitățile acestui super-aliment.

Tehnica începe la fel ca în cazul multor alți germeni. Semințele încep să arate semne de creștere foarte repede.

Instrucțiuni de cultivare

1. Pentru plantare, trebuie să obținem semințe de orz germinate. Așezăm semințele de orz într-un castron mare, și le acoperim complet cu apă rece. Amestecăm și le lăsăm la macerat circa 8-12 ore, sau peste noapte.

2. După acest interval, separăm semințele de apă folosind o strecurătoare sau sită. Clătim semințele cu apă rece, și le lăsăm în altă apă rece încă 8-12 ore, și așezăm vasul în lumina directă a soarelui.

3. Din nou strecurăm și clătim semințele, și le așezăm din nou la soare.

4. Repetăm clătirea și macerarea la soare de încă 1-3 ori, sau până când semințele dau rădăcini mici.

5. În timp ce semințele germinează, umplem pe jumătate o tăviță (prevăzută cu găuri de scurgere) cu sol organic. Presărăm peste sol substanțe nutritive (minerale), și adăugăm încă un strat de sol, până se umple ghiveciul. Udăm solul, pentru a se umezi bine. Dacă este nevoie, putem amesteca pământul și apa cu mâinile sau cu o lopățică.

6. Odată ce tava sau tăvițele sunt pregătite, împrăștiem semințele germinate deasupra solului, distribuindu-le cât mai uniform posibil. Semințele nu trebuie apăsate în pământ.

7. Acoperim tava cu o altă tavă de semințe sau cu o bucată de ziar/prosop de hârtie.

8. Așezăm tăvița cu semințe într-o încăpere cu lumină și temperatură scăzută.

9. În continuare, trebuie să udăm semințele pentru a menține solul umed (dar nu saturat), de 1-2 ori pe zi, folosind o sticlă cu pulverizator.

10. Tava de deasupra, ziarul sau prosopul de hârtie se îndepărtează atunci când iarba ajunge la circa 1-2 cm înălțime. Acest lucru se întâmplă de regulă după 3-4 zile de la plantare.

După 10 zile, iarba verde de orz va fi gata de recoltare.

Se taie cu un foarfece câteva fire de deasupra solului (niciodată toate) pentru suc.

Prima recoltă este întotdeauna mai bogată în nutrienți și aromă.

Tava trebuie ținută la loc bine luminat, și solul trebuie păstrat umed. Iarba de orz verde se poate planta și recolta la 2-3 zile.

Cel mai bun mod de a extrage sucul din iarba de orz este prin utilizarea unui storcător electric.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.

Pasionată de nutriție, medicină naturală, alimentație și rețete sănătoase. Îmi place să mă documentez în aceste domenii și prin sfaturile pe care le ofer, să ajut oamenii să se vindece de boli, să preia controlul asupra sănătății lor și să ducă un stil de viață cât mai frumos și echilibrat.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.